poniedziałek, 21 stycznia 2013
Babka Majonezowa

 

 

 

W końcu i na nią przyszła pora, przepis mojej mamy, lekko zmodyfikowany... Moja mama robią ta babkę od kiedy pamiętam tylko, zawsze na każdą rodzinną imprezkę można było się spodziewać, że na stole zagości :)

Bardzo smaczna (o dziwo :P), oraz bardzo długo utrzymuję swoją lekkość, wilgotność i świeżość :)  Naprawdę świetna, ale rzadko kiedy jest tak, że postoi kilka dni, żeby móc zobaczyć czy faktycznie taka jest, na ogół babka znika tego dnia, w którym się pojawiła :)

 

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka majonezu
  • 8 jajek (oddzielonych białka od żółtek)
  • 2 szklanki cukru
  • ½ proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • olejek jakiś zapachowy

 

 

 

Przygotowanie:

  • ucieramy żółtka z cukrem (do puszystości)
  • dodajemy majonez i mieszamy
  • łączymy mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli i przesiewamy do kogla - mogla, dokładnie mieszamy
  • ubijamy sztywną pianę z białek ze szczyptą soli (do utrwalenia)
  • przekładamy do masy jajecznej, podkrapiamy aromatem i delikatnie łączymy za pomocą łyżki
  • piec w T=150°C przez około 1h, do suchego patyczka 

 

 

 

p.s. a jutro na połączony dzień babci  dziadka zrobię roladę z nutellą i wiśniami :D ciekawe co to wyjdzie fajnego :))

 

 

Smacznego !!!

 


czwartek, 15 listopada 2012
Carrot Cake

 

No i udało się :) zdjęcia zostały wrzucone, jak widać z resztą :) W sumie ciasto marchewkowe zrobiłam pierwszy raz, jakiś tam przepis przywleczony z hameryki... Cóż powiem szczerze, że dobre ciasto, ale zdecydowanie zalatuje mi świątecznym piernikiem :P Ale co fajnego w nim, fajny wilgotny i niski :) Niestety nie zakalec, miałam nadzieję, że może tym  razem się uda, ale się nie udało :P Ale tak na serio, fajne ciasto, bardzo mi smakowało :) Tak więc, lubiący i nie lubiący marchewkowe pierniki, polecam :)

 

 

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki marchewki (starta na grubych oczkach)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

  • białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
  • następnie dodajemy żółtka, potem olej
  • po wymieszaniu dodajemy marchewkę
  • na koniec mąka, kakao, przyprawa korzenna, proszek do pieczenia no i mieszamy
  • wykładamy na wcześniej przygotowaną tortownicę
  • Piec w T=180oC przez około 20 minut.

 

p.s. a już jutro ciasteczka z kleiku ryżowego !

 

 

 Smacznego !!!


poniedziałek, 26 grudnia 2011
Tradycyjna Babka Piaskowa

 

Babeczki, ach babeczki :) Ta akurat nie była robiona na święta, ale jak najbardziej może być świąteczna ! Dla odmiany, była zrobiona na życzenie dla teścia no i wydaje mi się, że smakowała domownikom, ale ręki nie dam uciąć bo po prostu nie pamiętam, tak dawno była robiona ;)

Składniki:

  • ½ kostki masła
  • 4 jajka
  • 120g cukru pudru
  • 240g  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • ½ szklanki mleka

Przygotowanie:

  • Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Do tego stopniowo dodajemy, cały czas ucierając po jednym jajku i wanilią.
  • Gdy składniki dobrze się ze sobą połączą, dodajemy mąkę przesiewaną przez sito (wcześniej zmieszana z proszkiem do pieczenia).
  • Ucieramy dolewając do ciasta małymi porcjami mleko.

 


  • Piec w temperaturze 180 stopni C. przez około 40 minut, może być nieco dłużej. Następnie przez 10 minut chłodzimy w formie, w której nasza babka była pieczona.
  • Na koniec, gdy babka jest już ostudzona możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

 

Smacznego !!!

 


sobota, 07 maja 2011
Zebrrrrra

 

  Przepis mamowy, babciowy i teraz mój :) Pyszotka zeberrrrrotka :D Gdyby nie to, że piecze się 1,5h to to ciasto byłoby idealne na ciastp błyskawice :)

 Składniki :

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka orenżady (może byc zwykła woda gazowana, ale wtedy do ciasta należy dodac aromat - ja tak uczyniłam ;) )

 

 

 

 Przygotowanie :

Na początek ubijamy białka i dodajemy trochę cukru, i tak na zmiane az wsypiemy cały cukier a z białek zrobi nam się sztywna piana. Do białek dodajemy żółtka...

Następnie na przemian dosypujemy do naszego a'la koglu moglu mąkę (najlepiej wcześniej zmieszac z proszkiem do pieczenia), orenżadkę oraz oliwę... I tak kilka podejśc, ja rozdzieliłam sobie na 3 razy...

Naszą mieszankę dzielimy następnie na 2 równe części...

 

Składniki extra :

  • 2 łyżki kako
  • 2 łyżki mąki

Do rozdzielonej mieszanki dodajemy: Do pierwszej części 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.

Do wcześniej przygotowanej tortownicy (natłuszczona i wysypana bułką tartą lub kaszą manną) na przemiennie nalewamy po 3 łyżki z mieszanki jasnej i na to mieszankę ciemną... Aż do zużycia całości :)

Ciacho wkładamy do wcześniej nagrzannego piekarnika na 150oC (na górę i dół) no i jak wspomniałam na początku pieczemy przez około 1,5h (ja wyjęłam 10 minut przed końcem czasu) no i polecam zostawic w uchylonym piekarniku do wystudzenia bo lubi zeberrrrka oklapnąc ;) :P

 


 

Ja niestety nie stosowałam się do wykładania po 3 łyżki, ponieważ gdy zaczęłam to czynic, dostałam skurczyka brzuszka i chciałam to jak najszybciej skończyc żeby się położyc :(  I stąd zeberrrrrka mało finezyjna ;(

 

 

 

Smacznego !! !! !!

 

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!