poniedziałek, 07 stycznia 2013
NY Cheesecake

 

Tak i jestem po weekendzie :) Nadal chora, ale już nie czuje się aż tak źle jak wcześniej :) Więc idzie ku lepszemu :) 

Dziś przybywam do Was z moim niedawnym wypiekiem (na Sylwestra go robiłam) ciężki a zarazem lekki, kremowy z cudownym chrupiącym spodem, coś co przywiozłam ze sobą z USA, przepis dostałam od pewnej pani, mieszkanki juesej, było to dawno dawno temu, ale jakoś nie miałam weny na ten sernik (a tak jak nie przepadam za sernikami te fajne kremowe ze stanów skradły moje serce :)), po pewnym czasie zapomniałam o tym przepisie, gdzieś się zapodział, ale kilka dni przed Sylwestrem spadł na mnie jak grom z jasnego nieba :) Znalazł się w moim kajeciku bęcwała :) Zapisany tam kilka lat temu :) Więc oto i on :) Ukochany mój :)

 

Składniki na spód:

  • 1 opakowanie ciasteczek "digestive"
  • 7-8 łyżek masła

 

Przygotowanie: 

  • ciasteczka pokruszyć
  • rozpuścić masło, do niego dodajemy pokruszone ciasteczka i mieszamy (jak będzie za suche dodajemy masła)
  • okrągłą formę do pieczenia wykładamy mieszanką ciasteczkową
  • teraz WAŻNE! całą formę na około, od spodu i gdzie się da należy obłożyć folią aluminiową! bardzo dokładnie i bardzo szczelnie! najlepiej kilkakrotnie, żeby wszystkie otwory były pozatykane!!

 

 

 

Składniki na masę serową: 

  • 900g kremowego serka (philadelphia, mój ulubiony, itp)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki
  • ekstrakt waniliowy (ja zastąpiłam aromatem)
  • 3 jajeczka
  • trochę więcej niż ½ szklanki śmietany

 

Przygotowanie: 

  • na początek troszkę miksujemy ser żeby się ujednolicił i wygładził
  • dodajemy po trochu mąkę zmieszaną z cukrem
  • dodajemy śmietanę i aromat
  • miksujemy caaaały czas
  • następnie dodajemy kolejno po jednym jajku (ciągle miksując)
  • powstałą masę wylewamy do przygotowanej formy z ciasteczkami
  • wkładamy naszą formę do drugiej, większej foremki 
  • wkładamy do nagrzanego piekarnika na około T=180°C
  • do tej większej formy wlewamy zagotowaną, gorącą wodę (przynajniej połowa wysokości formy z sernikiem)
  • pieczemy najpierw przez 30 minut, po tym czasie zakrywamy folią aluminiową górę (żeby się nie przypiekł), w tej temperaturze pieczemy jeszcze przez 15 minut
  • po tym czasie zmniejszamy temperaturę do T=160°C i pieczemy jeszcze 30 minut
  • otwieramy na chwilę piekarnik, żeby para uszła, po czym zamykamy go i zostawiamy wszystko jeszcze przez 1h
  • wtedy wyciągamy sernik i czekamy aż ostygnie
  • gdy już będzie wystudzony wkładamy na lodówki na całą noc i warto się tego trzymać, bo tylko wtedy uzyska odpowiednią konsystencję, bardziej się zbije i robi się bardziej kremowy... naprawdę warto czekać ;)

 

i jeszcze jedno zdjęcie dla smaczku ;)

 

p.s. a już jutro... najdalej pojutrze bułeczki maślane z nadzieniem :) łatwe i pyszne :)

 

 

Smacznego !!!

 

piątek, 28 grudnia 2012
Sernik

 

Serniczek, ja w zasadzie lubię takie ciężkie zbite na serkach philadelphia ale ten puszysty jest po prostu pyszny !! :) I nic więcej chyba o nim pisać nie muszę bo on jest po prostu super :) Przepis od mojej 'małej' siostrzyczki ;)

 

Składniki na spód: 

  • 2 szklanki krupczatki
  • ½ szklanki kartoflanki
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Wszystko razem wymieszać, wyłożyć na blachę prostokątną i podpiec do zarumienienia w temperaturze T=180°C.

 


Masa serowa:

  • 1 opakowanie twarogu na sernik
  • 1 szklanka cukru
  • 7 jajek
  • ½ kostki masła
  • 1 budyń śmietankowy (wcześniej przygotowany wg. przepisu)
  • aromat cytrynowy

 

Przygotowanie: 

  • żółtka oddzielić od białek
  • do żółtek dodajemy cukier i mieszamy do puszystości
  • dodajemy masło cały czas ucierając
  • następnie masa twarogowa (cały czas ucieramy), budyń i aromat
  • na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą twarogową
  • wykładamy na podpieczony spód i pieczemy około 1h w T=180-200°C

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

sobota, 12 września 2009
Sernikobrownie

 

 

Sernik mojej Sis :)

Wiec sprawa jest jasna... Jest przepyszny, ale kosmicznie słodki! No ale cóż nie powiem warty grzechu!

Mocno czekoladowe ciasto z małym dodatkiem sera tylko :) Najlepszy jest pierwszego, drugiego i każdego kolejnego dnia :P Jak ktoś lubi serniki i czekoladę to jest właśnie coś dla niego ;) Pyyyycha :)

Składniki na ciasto :

  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 110g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 200g gorzkiej czekolady (deserowej-rozpuszczona w kąpieli wodnej i ostudzona)

Składniki na masę serową :

  • 500g twarogu śmietankowego (najlepszy 3krotnie mielony)
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie :

Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku cały czas miksując. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, pamiętając by cały czas miksować. Na koniec mieszamy dokładnie z przesianą mąką.

Połowę ciasta wlewamy do tortownicy o średnicy nie moiej niż 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

W oddzielnej misce ucieramy twaróg z cukrem. Miksując dodajemy jajka i aromat waniliowy. Przygotowaną masę wylewamy na ciasto czekoladowe w tortownicy. Na to wylewamy resztę ciasta czekoladowego.

Tortownicę zaleca się nakryć folią i piec około 50 - 60 minut, w piekarniku wcześniej naagrzanym na około 170oC.

Studzić w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyciągamy z piekarnika i całkowicie ostudzić w lodówce (nadal trzymając w tortownicy) do całkowitego stężenia sera.

 

 

Smacznego !! !! !!
piątek, 28 sierpnia 2009
Sernik Mocha

 

 

Mój ulubiony sernik!! Wykonany na pożegnanie M*** wyszedł znakomity! Pyszny lekki i puszysty!

Jest to przepis mojej babci, a raczej kogoś z rodziny kto przekazał babci i tak dalej... W oryginale mówi się na niego "Sernik Grażyny" ale ja nazwę troszkę "uładniłam" :P

Naprawde bardzo polecam, nie jest trudny a naprawde wyśmienity... Idealny na zimę, a że teraz zimy nie ma trudno, niech stracę :P

 

Składniki na ciasto :

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 roztopionej margaryny (ostudzona)
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na około 1 godziną.

 

Składniki na masę serową :

  • 4 białka
  • 4 serki homogenizowane (dobrym zastępstwem jest jogurt grecki)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 roztopionej margaryny (ostudzona)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (proszek)
  • kilka kropelek olejku zapachowego (dowolny :P )

Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Do tego dodajemy nasze serki homo oraz resztę składników i mieszamy.

 


Przygotowanie ciasta :

  • Wyciągamy pierwszą część ciasta z lodówki i ścieramy je na tarce (lub kruszymy w dłoniach) na prostokątną blaszkę (wysmarowaną i wyłożoną pergaminem)
  • Na startą pierwszą część ciasta wylewamy masę serową.
  • Na to zcieramy drugą część ciasta z lodówki.
  • Piec 40-50 minut w temperaturze 180oC

No i gotowe ;)

 

 

 

Smacznego !!!
 

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!