czwartek, 10 stycznia 2013
W-Z

 

 

Ciasto zrobione w weekend, ja za nim jakoś strasznie nie przepadam, ale ogólnie rzecz biorąc jest smaczne :)

Ale podpisuję się pod stwierdzeniem, że nie powinno się piec w niedzielę (babcia tak zawsze mówiła), nic mi nie szło oczywiście :P zapomniałam ze nie mam kakao (a było święto to sklepy pozamykane) więc użyłam czekolady instant :P Potem włączając piekarnik moja córka zaczęła coś psocić i kurczę przerwałam nastawianie piekarnika na 100°C i poleciałam przerwać zbójowanie córce i zapomniałam przestawić na więcej.... I tak gotowe ciasto w blaszce włożyłam do tego piekarnika i przez 10 minut zastanawiałam się wtf, czemu nie ścina się?! i wtedy ta 100-ówa uderzyła mnie w oczy, oł lord, cóż za panika zapanowała :P W efekcie niestety zakalec nie wyszedł ale ciasto takie ciężkie i zbite a na w-zkę raczej puszyste powinno być ale kit :P

 

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki
  • 200g cukru
  • 125g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki dżemu (dałam wiśniowy)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250ml mleka

 

Przygotowanie: 

  • ucieramy masło, z cukrem, 3-ema żółtkami, dżemem i kakao
  • dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w kieliszku wody, mieszamy stopniowo wlewając mleko
  • ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą kakaową
  • piec w T=180°C przez około 40 minut (ja wyjęłam po 30 i było ok)

 

 

Składniki na krem: 

  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy

 

Przygotowanie: 

  • kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, 
  • pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy i wsjo :)

 

Przygotowanie całości: 

  • upieczone ciasto kroimy na 2 części
  • spód smarujemy kremówką
  • przykrywamy drugą częścią
  • na wierzch polewa czeko czeko :)

 

 

p.s. A kto wie skąd nazwa W-Z? Jakieś pomysły?  

      Otóż, słyszałam jakiś czas temu w TV jakieś gadki szmatki i tam powiedzieli, że są dwie teorie powstania tej oto nazwy... 

I. Ponieważ na trasie z Warszawy o nazwie właśnie W-Z znajdowała się cukiernia, w której hiciorem była właśnie wuzetka czyli czekoladowe przekładane ciasto :)

II. Oraz nazwa WUZETKA jest rozwinięciem skrótu WZK - od Wypiek Z Kremem :)

 

 

Smacznego !!!

 

poniedziałek, 31 grudnia 2012
Strucla z Makiem

 

Moje pierwsze podejście, ale całkiem udane... stresowałam się robiąc to ciasto, że nie będę umiała, ale się na szczęście udało :) Cieszę się ponieważ nie stało się to czego nienawidzę w makowcach, a mianowicie, że będzie zbyt suche, na szczęście wyszło idealnie wilgotne i pyszne :)

 

Składniki: 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150g masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 40g drożdży
  • szczypta soli
  • masa makowa

 

 

Przygotowanie: 

  • ucieramy masło z cukrem pudrem do puszystości
  • cały czas mieszając dodajemy całe jajko, żółtka, sól, rozkruszone drożdże wymieszane z łyżką ciepłego mleka
  • gdy składniki się połączą dodajemy mąkę
  • utarte ciasto wykładamy na stolnicę i ugniatamy 
  • przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenie objętości)
  • po tym czasie ponownie wykładamy na stolnicę jeszcze raz ugniatając i dzielimy na 2 części
  • wałkujemy na cienkie prostokąty, smarujemy lekko spienionym białkiem
  • nakładamy farsz
  • i zawijamy , końce musimy zlepić
  • układamy w keksówkach i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia
  • Piec w T=160°C przez 30 minut, po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy tak długo aż się zarumieni
  • z keksówek należy wyjąć przed ostygnięciem !

 

 

 

 

Smacznego !!!

 


wtorek, 11 sierpnia 2009
Krówka

 

 

Kolejne ukochane ciasto mojej rodzinki :), którego ja oczywiści jeść nie mogę ale i nie lubię :P Ale jest podobno baaardzo dobre... Na pewno bardzo słodkie, więc napój do tego?... gorzka kawusia ;) Jednak msze przyznać temu ciachowi to, że przygotowanie jest nieziemsko łatwe... Chwila moment i gotowe (nie licząc gotowania mleka skondensowanego). Najtrudniejsze w tym cieście jest chyba pokrojenie orzechów :P

Przepis ten gości u nas w domu od jakiś 3-ech lat i jest używany na każdą możliwą okoliczność :) Rodzinna imprezka= krówka ;)


Ciasto :

  • 3 szklanki mąki
  • 100g masła
  • 4 łyżki miodu
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masa I :

  • 1/2 litra kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 śmietan fixy (jeżeli nie mamy super kremówki 40% jak w USA :D )

 

Masa II :

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g orzechów (np. włoskie pokrojone)

 

Przygotowanie :

  • Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, następnie wyrobić ciasto i podzielić na 2 części. Upiec osobno 2 placki na blaszkach prostokątnych. Piec około 10 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać śmietan fixy (jeżeli potrzebne) i wymieszać
  • Na jeden placek wylożyć bitą śmietanę i przykryć drugim plackiem lekko dociskając
  • Puszkę mleka skondensowanego wlożyć do wysokiego garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3h. Cały czas należy pilnować by puszka całkowicie zakryta była wodą (jak opadnie poziom wody należy dolać). Po tym czasie wylewamy wodę i odstawiamy puszkę na około 1h do wystygnięcia. Gdy mleko ostygnie wykładamy je na placek i posypujemy orzechami.
  • Schładzać w lodówce. Najlepsze na 3-ci dzień (ale tyle nie wytrzymuje w żadnym domu :P )
  • UWAGA!!! puszkę z mlekiem najlepiej ugotować dużo przed planowanym robieniem tego ciasta :)

 

 

Czyż nie wygląda pysznie ?

 


 

 

Smacznego !!!
 

czwartek, 06 sierpnia 2009
Snikers

 

 

Przepis ten znam już od kilku lat... To ciasto jest ukochane przez całą moją rodzinę... Teraz znalazło ono więcej amatorów! 3/4 blaszki w pół dnia :D Niezły wynik :P Ja osobiście nie lubię tego ciasta, gdyż jest ono nieziemsko słodkie... No i ma orzechy, których ja jeść nie mogę.... :P Wszyscy się dziwią, że go nie lubię ale no cóż cała ja :P


Ciasto :

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka

 

Masa orzechowa :

  • 300 g orzechów (najlepsze są ziemne, ale ja zawsze używam włoskie lekko pokrojone)
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

 

Krem :

  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1,5 łyżki kakao

 

Przygotowanie :

  • Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Wyłożyć na dość dużą prostokątną blaszkę (wyłożyć pergaminem, ponieważ łatwiej będzie wyjąć ciasto). Składniki na masę orzechową podgrzać do wrzenia po czym gorącą masę wyłożyć na jedną część ciasta. Obie części upiec osobno. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC.
  • Z mąki, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać aż zgęstnieje. Po wystygnięciu zmiksować z masłem i pod koniec dodać kakao.
  • Suchy upieczony placek posmarować kremem, następnie przykrywamy to plackiem z masą orzechową.
  • Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień... O ile dotrwa tak długo ;) :P

 

 

 

 

Smacznego !!!
 

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!