środa, 20 listopada 2013
Tarta truskawkowo bezowa

 

 

Ok, jest przepis :) Jeden z miliona, które zdążyłam zrobić :)

Hmm, skąd pomysł na takie ciasto? Gdzieś raz na fejsie jakaś stronka wrzuciła zdjęcie czegoś takiego, i od razu wiedziałam, że muszę to zrobić. No i stworzyłam jakąś wariację :) Błędem było tylko to, że robiłam to latem gdzie termometry pokazywały prawie 30 stopni, do tego piekarnik i sauna w domu :)

Jednak, pomimo tego, ciasto zniknęło niemal od razu, nie zdążyło wystygnąć :) A to dobry znak, bo musiało być dobre :)

 

 

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki 
  • ½ kostki masła
  • ¼ szklanka wody + szczypta soli + żółtko (wymieszane)
  • ½ szklanka cukru pudru

 

Przygotowanie:

  • całość wymieszać i dokładnie zagnieść
  • zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki
  • po tym czasie, ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem, wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę
  • pieczemy przez 15 minut w T=190°C, następnie ściągamy papier z fasolą i w tej samej temperaturze pieczemy jeszcze około 10-15 minut, aż się zarumieni.

 

 

 

Składniki na truskawki:

  • 400g truskawek
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

  • truskawki należy wcześniej dokładnie opłukać i obrać z zieleniny ;)
  • wkładamy je do miski i wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier
  • należy to dokładnie wymieszać

 

 

 

 

Składniki na bezę:

  • 4 białka (duże)
  • 1 szklanka cukru (może być troszkę mniej)
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

  • białka wraz z solą ubić na sztywną pianę
  • następnie stopniowo dodajemy cukier
  • teraz dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną
  • całość musi być tak sztywna, że gdy obrócimy miskę do góry nogami to białko nawet nie drgnie :)

 

 

 

 

Przygotowanie całości:

  • na podpieczony kruchy spód wykładamy truskawki
  • na truskawki wykładamy bezę, można taki stożek zrobić będzie ładniej wyglądało no i nie wygładzać, urok w tych nierównościach bezy :)
  • ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na T=180°C i pieczemy około 20 minut może trochę dłużej (wierzch musi się zarumienić

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

czwartek, 15 sierpnia 2013
Tarta "Czekoladowy Szał"

 

 

Witam bąbelki ! :) Tak jak wczoraj pisałam, tak dziś jestem z Wami :) 

I teraz odpowiedź na pytanie, co mogłam zrobić z malinami i migdałami? TAAAAARTĘ, czekoladowo czekoladową, czekoladowe szaleństwo!! :)

Przepis jest przerażająco prosty, i do tego mój :)

Ok, nie ma co zwlekać, pozwólcie, że przestawię Wam mój Czekoladowy Szał :)

 

Składniki na kruchy spód: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 żółtko + ½ szklanki wody + szczypta soli (wymieszane)
  • 2 - 3 łyżki kakao

 

 

 

Przygotowanie: 

  • wszystkie składniki razem połączyć i wstawić na 1h do lodówki
  • wyłożyć tartownicę rozwałkowanym kakaowym ciachem
  • ułożyć nań papier do pieczenia wraz z fasolą
  • wkładamy do nagrzanego piekarnika na T=190°C na około 15 min
  • po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez około 10 minut

 

 

Składniki na budyń czekoladowy: 

  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru (ja użyłam brązowego, bo go kocham!!)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie: 

  • gotujemy 1½ szklanki mleka z masłem
  • w między czasie, w reszcie mleka rozpuszczam pozostałe składniki (bardzo dokładnie należy je połączyć bo inaczej będzie grudkowaty budyń!!)
  • gdy mleko zacznie się gotować pomału dodajemy kakaową miksturę cały czas mieszając mleko, bardzo dokładnie i energicznie (ja to robię trzepaczką) aż powstanie budyń

 

Pozostałe składniki:

  • około 400g malin 
  • płatki migdałowe na oko (tak aby zakryły górę)
  • opcjonalnie brązowy cukier

 

Przygotowanie całości: 

  • na upieczony czekoladowy spód wykładamy budyń czekoladowy (już teraz jest pysznie)
  • na budyń rozkładamy maliny i całość obsypujemy płatkami migdałowymi
  • jeżeli mamy taki kaprys płatki migdałowe można dodatkowo posypać obficie brązowym cukrem i do pieca do momentu aż migdały się zarumienią (piekarnik nastawiamy na pieczenie góry na 190°C)
  • gdy zrobimy opcję z cukrem powinien on utworzyć na migdałach  pyszną karmelową skorupkę :) mrrrrrr :)

 

 

p.s. ja zrobiłam opcję bez cukru (na zdjęciu) jednakże innym razem zrobiłam z cukrem ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia :)

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

wtorek, 23 lipca 2013
Chocolate Fudge Tart

 

Czeeeeeeść i czołem :) Long long time !! Ale cóż powiedzieć, lato :) Szaleje szaleniec :) Ale mam coś dla Was dla osłody!!

Chocolate Fudge Tart, czyli tarta czekoladowo-czekoladowa :) Mniaaam, bardzo miło mi się ją gościło w brzuchu :)

No więc, nie ma na co czekać, tylko piszę przepis i BORDO POLECAM :)

Przepis przywiozłam ze sobą z USA :)

 

 

Składniki na kruchy spód: 

  • bez powielania przepis tutaj

 

Składniki na wypełnienie:

  • 140g czekolady (około 60% kakao jest ok)
  • 175g masła
  • 350g brązowego cukru
  • 100g mąki
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropli olejku)
  • 6 jaj lekko roztrzepanych

 

Przygotowanie:

  • ciasto ugnieść, rozwałkować i przełożyć na tArtownicę, przykryć papierem do pieczenia i wsypać fasolę
  • piec w nagrzanym piekarniku w T=200°C przez około 12-15 minut
  • zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejnych 10 minut (w między czasie dobrze jest posłuchać sobie Dawida Podsiadło :))
  • zmniejszamy temperaturę do 180°C
  • żeby wykonać wypełnienie:  czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszać aż będzie gładkie, pozostawiamy do ochłodzenia
  • w misce umieszczamy cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy, jajka i mieszamy aż się połączy ładnie
  • dodajemy miksturę czekoladową, mieszamy
  • gotowe nadzienie przelewamy do naszego kruchego ciasta
  • piec 50 minut, lub jeśli trzeba dłużej (lub krócej) aż się zetnie (do suchego patyczka)
  • na koniec posypać cukrem pudrem, można też uraczyć siebie i domowników/gości bitą śmietaną, ale to już prze-rozpusta ;)

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

sobota, 27 kwietnia 2013
Banoffi Tart

 

No i moje Banoffi w końcu doczekało się publikacji :) Powiem tylko tyle, że było obłędne!! Mogłam jeść jeść i jeść !! :)

Przepis mój autorski, raczej wizja niż przepis bo tu filozofii nie ma, czyli deser jaki lubię najbardziej, szybki, bez udziwnień i przepysznie słodki :)

Spróbujcie koniecznie, a skradnie wasze serca :)

 

Składniki na spód:

  • nie będę się dublować, znajdziecie go TUTAJ

 

 

Składniki na nadzienie: 

  • 400 ml kremówki
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego)

 

 

Do dekoracji:

  • ½ utartej tabliczki czekolady

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

czwartek, 14 marca 2013
Tarta Jabłkowo - budyniowa

 

 

Po wielu trudach i niedogodnościach udało się :) Wpis z tarty jest :) Tak jak pisałam wcześniej, wymyśliłam tą tartę sama ;) Bazowałam się na tak zwanych wspomnieniach z dzieciństwa, kiedy to babcia kupowała nam takie małe kruche babeczki właśnie z budyniem i jabłkami a całość uraczona była pyszną kruszonką :)

Tak potrzebowałam tego smaku i czegoś w tym stylu, że skomponowałam z najprostszych przepisów jakie stosuję od lat małą, słodziutką tartę :) 

Wyszło naprawdę super i pysznie, a rozeszło się w takim tempie, że nawet nie zorientowałam się gdzie zniknęło ciasto ;)

 

Składniki na spód:

  •  1,5 szklanki mąki
  • ½ kostki masła
  • ¼ szklanki wody + szczypta soli + zółtko (wymieszane)
  • ½ szklanki cukru

 

Przygotowanie: 

  • wszystko razem dokładnie zagnieść
  • włożyć na 30 minut do lodówki
  • ciastem wykładamy foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę
  • piec w T=190°C przez 15 min, po tym czasie zdejmujemy papier i fasolę i pieczemy jeszcze z 10-15 minut (do zarumienienia)

 

 

W międzyczasie... 

 

Składniki na budyń: 

  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • ¼ szklanki cukru

 

Przygotowanie: 

  • do miseczki odlać trochę więcej niż ¼ przygotowanego mleka
  • resztę mleka wlewamy do rondelka, wraz z cukrem i doprowadzamy do gotowania
  • do odlanego mleka dodajemy pozostałe składniki (mąki, cukier wanilinowy, żółtko) i dokładnie mieszamy, na jednolity płyn
  • gdy mleko się zagotuje, po malutko wlewamy mieszankę z mąkami, cały czas bardzo energicznie mieszając (żeby nie porobiły się grudki)
  • odstawić do przestudzenia

 

 

Przygotowanie całości: 

  • na kruchy spód wykładamy budyń
  • na to ugotowane jabłka z cynamonem (mogą być kupne, ale ja zawsze robię sama i mam w piwnicy ukryte ;) zużyłam do tego około 400g)
  • i na wierzch sypię kruszonką (nie powiem wam proporcji bo zawsze robię na oko i zapominam się skupić na proporcji ale potrzebne jest masło, mąka pszenna i cukier w takich ilościach żeby po zmieszaniu sypkie było)
  • wierzch można dodatkowo posypać cukrem (po upieczeniu fajniutki chrupiące jest z wierzchu :))
  • wstawić do piekarnika i kontynuować pieczenie w T=180ºC (aż kruszonka lekko się podrumieni)

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

wtorek, 19 lutego 2013
Tartaletki błyskawiczne

 

 

Oczywiście obsuwa czasowa z przepisem, bardzo mi źle z tego powodu, ale kurcze, cały czas coś !!! Al za to wczoraj spokojnie wraz z mężem pojechaliśmy sobie do Liberca, na naszą 2-gą rocznicę ślubu, dzień wcześniej ale tylko tak dało radę  :) Poza kilkoma niedogodnościami (skarga na hotel będzie na 100%) spędziliśmy bardzo miło czas i wyjazd można uznać za udany :) 

Tartaletki, o których dziś mowa w przepisie były wielką improwizacją ;) Miałam resztę kruchego ciasta zamrożonego, resztę toffi w puszce po kremie no i nutellę (którą zawsze mamy :P) i tak naprawdę nic poza tym i poza chęcią zjedzenia czegoś słodkiego ;) No i tak poszło jakoś :) Powstało TO, nie są to tartaletki wygórowanych lotów, ale wyszły naprawdę pyszne (choć ja oczywiści nie zdążyłam zjeść :P) Idealne na ugoszczenie znajomych, gdy nie było czasu zrobić czegoś innego i nie było nic w domu :) POLECAM :)

A teraz moje drogie Ciastowe Potworki, wrzucam przepis i uciekam w świat blogów kulinarnych w poszukiwaniu pysznego przepisu na jakąś pyszną i lekką pastę na wieczór do wina ( w końcu to dziś jest nasza rocznica :))

 

Składniki na spód: 

  • np z tego przepisu

 

 

 

Składniki na wypełnienie: 

  • 12 łyżeczek nutelli
  • ½ puszki ugotowanego mleka skondensowanego
  • garść bakali

 

Przygotowanie: 

  • upieczone tartaletki ostudzić
  • na spód wykładamy nutellę
  • na nutellę masę kajmakową
  • na wierzch bakalie  i tak na wszystkich tartaletkach i gotowe :)

 

 

p.s. a teraz się robi się custard pie do kolacji rocznicowej :) 

 

 

Smacznego !!!

 

 

sobota, 08 grudnia 2012
Creme Brule Tarts

 

Oto tak jak obiecałam tak i jest :)) Wstałam specjalnie wcześniej, żeby móc wrzucić przepis nooo i wyprostować włosy :P

Więc moje spostrzeżenia... Zdecydowanie należy jeść ze skarmelizowanym cukrem, bez niego, całość jest dość mdła, bez wyrazu ;)) 

 

Składniki na spód:  

  • 150g mąki
  • 1-2 łyżek cukru
  • 125g masła
  • 1 łyżka wody

 

Przygotowanie: 

  • Mąkę i cukier umieszczamy w misce
  • dodajemy masło i całość ugniatamy na kruszonkę
  • dodajemy wodę do uzyskania miękkiej i delikatnej postaci
  • zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut
  • po tym czasie, wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na 6 równych części
  • rozkładamy na małe foremki do tart (10 cm średnicy)
  • dziurkujemy widelcem i odkładamy do lodówki na kolejnych minut 20 
  • nagrzewamy piekarnik na T=190oC
  • do nagrzanego piekarnika wkładamy nasze małe tarty wyłożone pergamninem z fasolą, piec przez około 15 minut
  • wyciągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez około 10min do chrupkości

 

 

Składniki na nadzienie: 

  • 4 żółtka
  • 50g cukru
  • 425ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka aromatu wanilinowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (do skarmelizowania)

 

Przygotowanie: 

  • jajka ubijamy z cukrem 
  • podgrzewamy śmietankę i aromat wanilinowy do momentu gotowania, wyłączamy
  • śmietankę przelewamy do ubitych żółtek, mieszamy dokładnie
  • przekładamy do garnka z grubym spodem, gotować na wolnym ogniu to zagotowania, potem mieszać dokładnie aż się zacznie ściągać
  • mikstura nie może się zagotować, nie przesadzić z ogniem, bo się zważy 
  • zostawiamy do ochłodzenia
  • przekładamy do naszych tart
  • odstawiamy do ostudzenia
  • chłodzimy w lodówce przez całą noc (musi być tak długo bo inaczej się nie ściągnie do końca krem!!)
  • następnego dnia posypujemy brązowym cukrem i opiekamy ten cukier specjalną machiną zionącą ogniem

 

a tu foto podczas opalania ;) Burn burn burn let it burn :)

 

 

Smacznego !!!

 


czwartek, 06 grudnia 2012
Mississippi Mud Pie

 

Ok, jestem, jeszcze jedno oko mam zamknięte ale na drugie  dam radę :PP Tak odwiozłam dziecko na wakacje do dziadków, i korzystam, śpięęęę !! :))) Dziś wstałam, hmmm około 20 minut temu :D Już nie pamiętam kiedy ostatni raz tak zacnie sobie pospałam :)) Ale przejdźmy do powagi sprawy :)

Więc powyższe ciasto jest hmmm, skrajnie czekoladowe :D Takie baaardzo :) Kruche ciasto czekoladowe, ciężki krem czekoladowy i coś na załagodzenie BITA ŚMIETANA :D czyli eksplozja kalorii :D

 

Składnik na spód i:

  • 250g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 140g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki wody

 

Przygotowanie: 

  • zmieszać mąkę z kakao
  • dodać masło i ugnieść na kruszonkę
  • dodać cukier i tyle wody by powstało miękkie i elastyczne ciasto
  • zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 15 minut
  • wyjąć ciasto i wyłożyć do formy tortowej
  • położyć pergamin z fasolą
  • piec w nagrzanym piekarniku do T=190oC przez 15 minut
  • zdjąć pergamin z fasolą i piec kolejne 10 minut
  • zmniejszyć do T=160oC

 

 

Składniki na nadzienie: 

  • 175g masła
  • 250g brązowego cukru
  • 4 jajka, lekko ubite
  • 4 łyżki kakao
  • 150g gorzkiej czekolady (najlepiej taka 60% kakao)
  • 300ml słodkiej śmietanki
  • 475g kremówki + 2 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie nadzienia: 

  • ubić masło z cukrem, co jakiś czas dodajemy jajko zmieszane z kakao
  • rozpuścić czekoladę (w kąpieli wodnej) i dodajemy śmietankę
  • wszystko razem mieszamy
  • wykładamy mieszankę na kruche ciasto
  • pieczemy ok 45min (do ścięcia nadzienia)
  • studzimy
  • na koniec ubijamy kremówkę z cukrem pudrem
  • wykładamy na ciasto
  • można przystroić startą czekoladą, albo jakąkolwiek formą czekoladki :D

 

 

 

 

Smacznego !!!

 


czwartek, 29 listopada 2012
Tarta Kokosowa

 

W końcu jest :) Udało mi się wrzucić :) Ale zdecydowanie muszę robić mniej zdjęć do ciast, bo potem siedzę i pół dnia wybieram jakie nadadzą się na bloga :P 

ale przejdźmy do rzeczy :) Tarta kokosowa, mogłaby być naprawdę kozacka, gdyby nie nadmiar cytryny w przepisie, ten co to wymyślił chyba miał jakiegoś kręćka na punkcie cytryny, tak więc ja zmodyfikowałam przepis i już jest ok :) Polecam, ostatnio tarty u mnie królują, i ciasto tartowe coraz lepiej mi wychodzi więc jestem z siebie dumna :) Zapraszam do lektury z obrazkami :)

 

 

Składniki na spód:

  • tutaj nie będę podawała przepisu, ponieważ jest on podany w tarcie  kruchy spód

 

Składniki na nadzienie:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200g brązowego cukru
  • 400 ml kremówki
  • 250g wiórek kokosowych

 

Przygotowanie:

  • jajka i cukier ucieramy na puszystą masę
  • dodajemy kremówkę, sok z cytryny i kokos, mieszamy
  • nakładamy na upieczone kruche ciasto
  • piec około 40 minut do zarumienienia góry
  • odstawić do ostudzenia na około 1h
  • podawać w temperaturze pokojowej.

 

 

 

 

Smacznego !!!

 


piątek, 23 listopada 2012
Tarta Migdałowa

 

Jest po prostu świetna !! Mimo, że nie mogę jej jeść z różnych przyczyn, to i tak wsuwam aż mi się uszy trzęsą, jest rewelacyjna!! I jestem nią zachwycona!! Wygląda śmiesznie, a smakuje tak jak smakować powinna :) :P

 

Składniki na spód:

  • 280g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 150g masła pokrojonego w małe kawałeczki
  • 1 średnie jajko, delikatnie ubite
  • 1 łyżka wody

 

Przygotowanie: 

    • do jednej miski dodajemy mąkę, cukier, cytrynę i sól.
    • dodajemy masło i mieszamy z całością, tak aż powstanie kruszonka
    • zmieszać jajka z wodą i pomału dodajemy do reszty składników.
    • ugniatamy, formujemy kulkę, owijamy folią i zostawiamy w lodówce na przynajmniej 1h
    • po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na około 3mm grubości
    • przekładamy do blaszki tartowej (najlepsza jest taka z wyciąganym spodem) wkładamy do lodówki na około 15 minut.
    • w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na około T=220oC
    • na spód ciasta wykładamy pergamin z fasolą, wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 12 minut.
    • wyciągamy pergamin z fasolą i pieczemy jeszcze przez 4 minuty do wysuszenia spodu
    • wyciągamy z piekarnika i zmieniamy temperaturę na 200oC

 

 

 

Składniki do wypełnienia:

  • 175g masła w temperaturze pokojowej
  • 175g cukru
  • 3 duże jajka
  • 175g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

 

Przygotowanie:

  • ubijamy masło i cukier na bardzo puszystą masę
  • dodajemy jajka, jedno po drugim
  • dodajemy migdały, sok z pomarańczy oraz aromat migdałowy, ubijamy
  • nakładamy na upieczony spód
  • piec przez około 30min aż góra się zarumieni i włożony patyczek po wyjęciu będzie suchy.
  • pozostawić do całkowitego ostygnięcia na kratkę
  • wierzch można posypać cukrem pudrem

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

 
1 , 2
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!