czwartek, 24 stycznia 2013
Muffinki Musli

 

Ok, w końcu wzięłam się za wrzucenie tu przepisu na muffinki musli :) Nie wiem jakie wyszły bo nie próbowałam,bo nie wolno mi takich błonnikowych wynalazków niestety (choć ciasteczkom owsianym się nie oparłam :P)

Mojej małej smakowało bardzo :) Chodziła tylko i mówiła "mama to!!" pokazując palcem co ma na myśli :)

 


Robiłam je chyba z kilka tygodni temu ale jakoś zawsze wypadło coś że nie mogłam wrzucić :P

Jak to muffinki robi się je ekspressowo, pomerdac pomerdać, wrzucić do formy i hadziaa gotowe słodkie na wizytę gości :) 20 minut i już nie pamiętamy że coś było pieczone :)

Przepis zmodyfikowany podstawowy muffinkowy :)

 

Składniki suche:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki musli w czystej postaci (żadnych dosładzanych, miodowanych czy cuś)
  • ½ szklanki brązowego cukru

 

Przygotowanie: 

  • wszystko razem zmieszać

 

 

Składniki mokre:  

  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka kefiru
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego

 

Przygotowanie: 

  • ubić wszystko razem, delikatnie trzepaczką

 

 

Przygotowanie całości: 

  • w suchych składnikach zrobić dziurkę po środku i wlać składniki mokre
  • bardzo delikatnie zamieszać przy użyciu łyżki lub łopatki
  • musi być zmieszane tylko na tyle, żeby składniki się połączyły, nie bardziej!

 

 

  • teraz wkładamy do muffinkowych foremek (mogą być tylko posmarowane masłem, mogą być wyłożone papilotkami, lub wyłożone papierem do pieczenie - ja najbardziej lubię z papierem, jest trochę zabawy ale fajnie wyglądają )

 

 

  • Piec w T=200°C przez około 20 minut
  • po tym czasie niech poleżą jeszcze 5 minut na blaszce

 

 

  •  i wtedy ściągamy na kratkę do studzenia

 

 

 

p.s. a ja właśnie jestem w trakcie tworzenia tortu orzechowego, ale jeszcze nie wiem z czym konkretnie na pewno będzie krem z kajmakiem :D Jestem ciekawa co mi wyjdzie z moich wypocin :) Dodam tylko ,że to tort dla teścia na 50-te Urodziny :)

 

p.s.2 Tort gotowy, po całym dniu pracy! Ale jestem zmęczona, a do tego córcia dorwała się do swojej ulubionej szafki w kuchni ze słoikami i nagle patrzę, a tu 2 słoiki potłuczone, konfitury (takie strasznie klejące rozchodzą się po płytkach,a Mała stoi pokazuje palcem i mówi z oburzeniem "błeee, mama, błeeee" grrrr

 

 

Smacznego !!!

 

poniedziałek, 12 listopada 2012
Muffiny z czekoladą

 

Co tu wiele pisać... Klasycznie... Smacznie... Zawsze dobre.... MUFFINKI :)


  Składniki: 

  •  2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 150g czekolady (mogą być pomieszane, ja użyłam mlecznej milki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka (zastępcze, a może nawet i lepsze jest: jogurt lub maślanka)
  • 1/2 szklanka oleju

 

Przygotowanie: 

  • Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól do jednej miski, dokładamy pokrojoną na drobne kawałki czekoladę
  • w małej misce połączyć jajka, mleko i olej przy użyciu trzepaczki
  • miksturę dodajemy do składników suchych, mieszamy, jednak trzeba pamiętać że tylko delikatnie, tak by składniki się połączyły
  • przekładamy łyżką do formy muffinkowej,może być tylko natłuszczona, albo wyłożona papilotkami (takie papierki do babeczek, może być zamiast tego papier do pieczenia, wycięte kwadraty ułożone w formie-ja zrobiłam właśnie takie)
  • wypełniamy formy do 2/3 wysokości
  • piec w T=200oC przez około 15-20 minut aż będzie złoto - brązowe.

 

 

Smacznego !!!

 


środa, 26 sierpnia 2009
Marbled Muffins

 

 

 

Nic innego jak Muffinki Marmurkowe ;) Są pyszne, szybko się je przyrządza i mają kakao ;) Cóż więcej można by chcieć :P

A jak ślicznie wyglądają :) Idealne by wziąść do pracy na deserek po lunchu :D Miód Malina :)))

 

Składniki :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek oliwy lub roztopionego, ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

 

Przygotowanie :

  • Nagrzać piekarnik na 200oC oraz przygotować blaszkę do pieczenia muffin (wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami)
  • Zmieszać razem mąkę, proszek do pieczenia oraz sól w dużej misce, do tego dodać cukier.
  • W oddzielnej miseczce delikatnie ubić jajka, później dodać mleko, oliwę i ekstrakt waniliowy i wymieszać razem.
  • W misce z suchymi składnikami zrobić w środku dziurę i wlać w nią zmieszane mokre składniki. Delikatnie wymieszać aż się wszystko połączy (nie mieszać za bardzo!)
  • Naszą mieszankę podzielić na 2 części do oddzielnych miseczek. Do jednej dodać kakao i wymieszać (ja dodałam do tego jeszcze ekstra 2 łyżki cukru)
  • Za pomocą łyżeczki nakładamy po troszku z każdej miseczki do naszego nacznia do muffinek, na zmianę oczywiście ;)
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż dobrze wyrosną i lekko zbrązowieją (no i do suchego patyczka)

 

 

 

Smacznego !!!

środa, 05 sierpnia 2009
Muffiny Czekoladowe

 

 

 

Kolejne Muffiny! Uwielbiam Muffiny!! A ich pieczenie to sama przyjemność i żaden trud :) I chyba zawsze wychodzą.... Są ich różne kombinacje... Ale moje ulubione muffiny... Czekoladowo- czekoladowe :D Miałam ostatnio przerwę niestety w pieczeniu, gdyż czasu brakło, ale dziś nadrobie stracony czas :) Czas się zrelaxować czyli czas zacząć piec :)


Składniki :

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyzka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 duże jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mleka (może być także jogurt lub maślanka będą bardziej pulchne)
  • 1/2 szklanka oleju

 

Ponadto :

  • 1/2 szklanki slonecznika (upróżony na suchej patelni)
  • 1/2 szklanki Chocolate Chips (może być zwyła czekolada pokrojona w kosteczki małe)

 

Przygotowanie :

  • Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodajemy cukier, sół i kakao.
  • W oddzielnej malej misce mieszamy mokre skladniki za pomocą trzepaczki (jajko, mleko, olej).
  • Powstałą mieszankę dodajemy do suchych skladników i mieszamy, nie musimy bardzo dokładnie, ważne by się po prostu połączyly wszystkie składniki.
  • Na koniec dodajemy kawałki czekolady i pestki słonecznika (nie sa koniecznością rzecz jasna) i znow mieszamy delikatnie.
  • Nasze ciasto przekładamy do papilotek ułożonych w formie do muffin wlewamy do każdej około 2/3 wysokości foremki.
  • Muffinki należy piec w temperaturze 200oC przez około 15-20 minut (do suchego patyczka).

 

 

 

Smacznego :)))

 

niedziela, 02 sierpnia 2009
Muffiny Cytrynowo - Żurawinowe

 

 

Cudowne, aromatyczne Muffiny ;) Uwielbiam je :) W każdej postaci! Ostatnio postanowiłam je przyrządzić bo skończyły mi się pomysły na lunch dla mojego M* wyszło mi ich 12 sztuk, ale że niestety aparat mi się rozładował nie mogłam zrobić zdjęć i jak przyszło co do czego zostały tylko 3 :P Przygotowałam 3 różne smaki po 4 muffiny z każdego :P no i te zostały na ostatku :)

 

Składniki na 12 muffin :

  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

Ponadto:

  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • otarta skórka z pół cytryny
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 2 szklanki suszonych żurawin

 

Przygotowanie :

  • W jednej misce mieszamy wszystkie "suche" składniki (mąkę najlepiej przesiać by była delikatniejsza).
  • W oddzielnej misce (niejszej) mieszamy wszstkie "mokre" składniki. Mianowicie łączymy jajko, mleko i olej za pomocą trzepaczki.
  • Powstałą mieszaninę dodajemy do składników "suchych" i mieszamy wszystko razem.
  • Uwaga!! Składniki nie musza być bardzo dokładnie zmieszane ważne by po prostu się połączyły wszystkie razem.
  • Na koniec dodajemy aromat cytrynowy, skorkę z cytryny, wiórki kokosowe oraz żurawiny i znów delikatnie mieszamy.
  • Papilotki układamy do foremki, każdą napelniamy na około 2/3 wysokości foremki. Na wierzchu można położyć parę żurawin i posypać wiórkami (lepszy wizualny efekt)
  • Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze T=200oC, aż muffinki będą miały lekko złotobrązowy kolor.

 


 

 

Smacznego !!!

 

wtorek, 07 lipca 2009
Kruche Babeczki z bitą śmietaną i owocami

 

 

W miniony weekend, w moim domu była tak zwana "rodzinna imprezka" z okazji moich zaległych urodzin... A co to by była za imprezka bez słodkości? :) Tak więc, podwinęłam rękawy i wzięłam się do pracy... Jednakże mój stan zdrowotny nie pozwala mi za bardzo szaleć i długo stać więc zrobiłam tylko dwa dzieła... Jedno z nich jak wskazuje tytuł to kruche babeczki, które są dobre na każdą okazję... A największą radość sprawiło mi gdy wszyscy się nimi zajadali i zchwalali je, w szczególności moje małe kuzynostwo :) Tak więc umieszczam tu przepis właśnie na nie...

 

Składniki na ciasto kruche (około 21 babeczek) :

  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki w razie potrzeby
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 kostki margaryny/masła (miekkie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu (np. waniliowy, migdałowy lub advocat)

 

Składniki do dekoracji :

  • 500 ml śmietany 30-36% (kremówki)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1,5-2 łyżki goroącej wody
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • truskawki
  • brzoskwinie
  • czereśnie
  • kiwi

 

Przygotowanie ciasta :

  • Nie ma tu nic skomplikowanego.... Mieszamy wszystkie składniki w podanej kolejności i dokładnie zagniatamy, do uzyskania jednolitej konsystencji (w razie gdyby się zbyt kleiło można podsypać mąką).
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut by się schłodziło.
  • Następnie robiąc z ciasta małe kulki wylepiać nimi foremki do babeczek (wcześniej wysmarowane masłem i posypane np kaszką manną). Należy uważać by ciasto wylepione w foremkach nie było bardzo cienkie, ponieważ bardzo szybko i bardzo mocno wyrasta ono w czasie pieczenia.
  • Przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać widelcem ciasto w foremkach, czynność można powtórzyć też w trakcie pieczenia gdyby za bardzo rosły.
  • Pieczemy w temperaturze 180o C przez około 10 minut do zarumienienia się babeczek.


Przygotowanie dekoracji :

  • Na początek radzę rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i wstawić do lodówki by się schłodziło lekko (tak by się nie ścięła żelatyna)
  • Następnie w wysokim naczyniu umieszczamy śmietanę kremówkę, wsypujemy cukier puder i mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo sztywnej śmietany (czasem gdy kremówka się słabo ubija dodaję do niej 2 śmietan fixy). Gdy kremówka jest już gotowa a żelatyna odpowiednio schłodzona, do kremówki wlewamy żelatynę.
  • Gotową śmietanę nakładamy na ostudzone babeczki łyżką lub workiem do dekoracji tortów (na ogół wybieram łyżkę ponieważ jest szybciej, nie tak efektownie jak w przypadku woreczka do dekoarcji tortów, ale też niczego sobie ;))
  • Na śmietanę wyłożoną na babeczki nakładamy wybrane przez nas owoce wczesniej pokrojone, ja zawsze nakładam kilka rodzajów owoców by było smacznie i kolorowo :)
  • Tak przygotowane babeczki najlepiej przed podaniem włożyć do lodówki by się żelatyna w śmietanie była bardziej ścięta.

Gotowe !

 

 

Smacznego !!!

 

 

 

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!