czwartek, 31 stycznia 2013
Pierogi

 

Ok, co prawda nie pieczone, ale na słodko :) Już kiedyś były pierożki, ale tu mam dla Was super przepis, który podała mi teściowa, jest to przepis nic, tylko 3 składniki i koniec kropka :) Czyli rewelacja :)

 

Składniki:

  • 500g mąki
  • około ½ szklanki wody
  • szczypta soli

 

Przygotowanie: 

  • koniecznie użyjcie robota kuchennego, albo blendera (ja mam thermomix'a)
  • wsypać mąkę i szczyptę soli, oraz wlać trochę wody
  • włączyć mieszanie (średnie obroty)
  • teraz trzeba obserwować ciasto! wlewamy wodę tak długo aż w czasie mieszania porobią się z niego takie małe kuleczki (około 5mm średnicy taka kulkowa kruszonka), wtedy ciasto jest gotowe!
  • teraz wystarczy oprószyć stolnicę mąką i brać po trochu ciasta z robota i lekko ugnieść na niej (do stworzenia całości) i wałkujemy :)
  • teraz tylko pozostaje powycinanie okręgów z szklanką, nałożenie dowolnego farszu i posklejanie (w sklejaniu wolna amerykanka, byle skutecznie było, ja do tego używam widelca :))
  • a ugotowanie: wrzucić do wrzącej wody (z olejem i solą) poczekać aż wypłyną i wtedy jeszcze 3-4 minutki i gotowe :)

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

czwartek, 13 grudnia 2012
French Toast?

 

French toast? Bardziej moja wariacja tej pyszności, która zdecydowanie bardziej mi odpowiada :) Jak byłam w stanach i wcinałam french toast to bardzo drażnił mnie w nich CYNAMON !! A taka wersja, która przedstawiam to moja ulubiona ;) Takie coś zawsze mama mi robiła jak byłam młodsza :) I uwielbiam to !,

Ponadto jak byłam w ciąży wcinałam tego na umór :) Czasem były dni, że jadłam to na śniadanie, obiad i kolacje ;) Piękne czasy, teraz niestety tak bezkarnie nie można tego wcinać, bo to bomba!! Ten tłuszcz na którym się smaży rujnuje marzenia o zgrabnej dupeczce ;) Ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa, ja to zrobiłam właśnie wczoraj z okazji moich imienin :)

Jest to najbardziej podstawowa wersja tego smakołyku jaka może być, ale w takiej postaci właśnie to kocham :)

 

 

Składniki: 

  • 2 kromki chleba (na jaki ma się ochotę)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie: 

  • do głębokiego talerza wbijamy jajko i dodajemy mleko, ubijamy (można widelcem, trzepaczką, byle się pomieszało)
  • nasączamy kromki chleba, proponuje, żeby mocno nasiąkło, wtedy po usmażeniu są fajne wilgotne a nie wysuszone
  • i smażymy jak kotleta na patelni, na tłuszczu do zarumienienia, z jednej i z drugiej strony (ja lubię jak się troszkę podjara :P)
  • i gotowe, wariacje do podawania, hmmm ja uwielbiam na słodko, więc posypuję cukrem lub cukrem pudrem, albo jem z syropem a'la maple syrop :)

 

 

 

Smacznego !!!

 

czwartek, 12 maja 2011
Konfitura Rabarbarowa

 

Specjalnie dla mojej siostry :) A że kwasowości ona uwielbia, to powstała konfitura jabajbajowa dla niej :) CO prawda tylko mały słoiczek, bo przyznam się szczerze, że siły na stanie i pichcenie więcej nie miałam siły, ale jest taaaak kwaśny, że powinna byc zadowolona :) 

 

Składniki :

  • Około 14 łodyg rabarbaru (ile gramowo nie mam pojęcia)
  • 3/4 szklanki cukru (ja dałam mniej bo sis lubi KWAAAS :P )
  • otarta skórka z cytryny lub pomarańczy (obie wersje dobre)

 

 

 

Przygotowanie :

  •  Rabarbar obieramy z wierzchnich włókien. Myjemy. Następnie kroimy na drobną kostkę. Całośc wrzucamy na patelnie i gotujemy na wolnym ogniu aż zacznie puszczac soki i się zrobi, hmmm.. zrobi się glajda ;)
  • Następnie cały czas mieszając dodajemy cukier i skórkę z cytryny... Mnie wydawało się za słodkie więc dodałam jeszcze około 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego i wyszło PRZEKWAŚNE (czyli dla siostry idealne :) ) Całośc wymieszac.
  • Powinno gotowac się dobrych 15 minut (nie spalic!!) aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszając by sie nie przypaliło...

No i cóż gotowe :) Jeszcze ciepłe przekładamy do słoiczka i zamykamy go. Następnie obracamy do góry nogami, żeby się uszczelniło :) (jeżeli nie będzie zjedzone z biegu :) )

 

 

Kolor co prawda mało zachęcający, ale za to smak nadrabia :) Bo smak rabarbaru jest nieziemski w tej konfiturce :)

 

 

 

Smacznego :) !!!!

 


czwartek, 21 kwietnia 2011
Racuchy !!

 

Przez 3 dni chodziły za mną racuchy... No i uległam ;) I tempo w jakim je

zrobiłam... Powalające ;) :P

 

Szybka akcja :P

 

Składniki :

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju
  • ½ szklanki mleka (wstępnie, ale pewnie więcej będzie potrzebne)
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżki cukru
Ponadto można dodac jabłka pokrojone w taki sposób jaki lubimy i troszkę
cynamonu. Nie ma nic lepszego niż jabłka + cynamon :D



Przygotowanie :
Wszystkie składniki mieszamy razem, ciasto powinno byc bardzo gęste.
No i cóż więcej, smażymy na rozgrzanym oleju (najlepszy sposób by sprawdzic czy
olej jest gotowy?! Przyłożyc do niego drewnianą łyżkę i jak wokół drewna robią się
bąbelki małe lub pianka to znaczy że tłuszczyk gotowy)
Podawac najlepiej na ciepło, choc zimne też są niczego sobie :D :D :D Posypane
cukrem pudrem, ale znam typki (mój mąż), który tylko pojada z nutellą :P



Smacznego :) :)



 

 

czwartek, 02 lipca 2009
Pierogi z Serkiem Truskawkowym

 

W tak wielki upał i tropiki jakie dziś panowały w moim mieście, człowiekowi nie chce się jeść,a już tym w ogóle jakiś ciężkich tradycyjnych potraw... I tak też dziś się poczułam... Postanowiłam przygotować dla rodziny lekki i przyjemny obiadek i bardzo na czasie, gdyż uwzględniłam w nim truskawki, których sezon wciąż trwa :) i co ważne nie są aż tak czasochłonne :)

 

Składniki na około 30 sztuk :

  • 3 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • około 1,5 szklanki gorącej wody

 

Składniki na farsz serowo-truskawkowy :

  • 250g serka twarogowego
  • 3 łyżeczki słodkiej śmietanki
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukry (może być więcej, ja nie chciałam za słodkiego zrobić)
  • około 15 truskawek (na oko) pokrojone na bardzo drobno lub zmiksowane

 

Przygotowanie ciasta :

  • Połowę ilości mąki zalać wrzątkiem i wymieszać by się zrobiła klucha nie za rzadka, po czym odstawiamy to na około 10-15 minut by troszkę ostygło.
  • Po odstaniu chwilki (ciasto jeszcze ciepłe) dodajemy resztę składników i dokładnie ze sobą łączymy. W razie gdyby ciasto się zbyt kleiło należy podsypywać mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji, tak że nic się do rączek już nie przykleja.
  • Przygotowane ciasto przenosiły na podsypaną mąką stolnicę i wkłujemy ciasto na grubość około 2-3 mm. Mogą być oczywiście troszkę grubsze, wedle uznania ;)
  • Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki (ja użyłam do tego dużej szklanki od piwa).
  • Na wykrojone krążki na środek wykładamy około łyżeczkę farszu serowo-truskawkowego. Następnie brzegi naszych krążków łączymy i ściskamy dość mocno by się skleiły (ja wcześniej brzegi lekko smaruje wodą bo się lepiej kleją wtedy), po czym sklejone brzegi pierożków można dodusić za pomocą widelca co sprawia, że pierożki lepiej się trzymają i mają ładny wzorek na zewnątrz :)

 


  • Sklejone pierożki należy gotować w dużym garnku żeby mogły swobodnie pływać. 
  • Woda powinna być lekko osolona oraz należy dodać troszkę oliwy (około 1 łyżka) by się nawzajem nie posklejały.
  •  Zanim do wody włożymy pierogi musimy dopilnować by woda się gotowała. 
  • Gdy woda już się zagotuje i włożymy do niej pierogi gotujemy aż pierogi wypłyną na wierzch +około 3-5minut ekstra odliczając po wypłynięciu. 
  • Po trzech minutach radzę sprawdzić w jakim są stanie gdyż już mogą być dobre.

 

Przygotowanie farszu serowo-truskawkowego :

  • Do miseczki wrzucamy serek jak na twaróg.
  • Do tego dodajemy słodką śmietankę... Mieszamy to razem aż do rozdrobnienia serka.
  • Dodajemy żółtko, cukier oraz truskawki i wszystko razem mieszamy, i gotowe ;)

 


Smacznego !!!

 

 

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!