wtorek, 08 marca 2016
Devil's Food Cake

 

 

wow, kolejny wpis :D Stara szaleje!

Upieczone już jakieś sto lat temu, ale idealne na Dzień Kobiet :)

 

Wszystkiego najlepszego nam! :)


Takie niby nic, a jednak ma to coś. Diabelsko czekoladowe, wilgotne i ta bita śmietana. Teraz pytanie skądmam przepis? Nie wiem, nie pamiętam, dawno temu przywieziony z jakiejś książki z usa. Przepisałam do kajecika i czekało...długo czekało :P

 

Składniki:

  • 200g mąki
  • 200g brązowego cukru
  • 100g białego cukru
  • 60g kakao+ ½ szklanki letniego mleka (zmieszać)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g  masła
  • 2 duże jaja
  • ½ szklanki śmietany

 

Przygotowanie:

  • masło utrzeć na puszystą masę, wtrakcie miksowania dodawać po trochu cukru
  • jajka delikatnie ubić trzepaczką, i ciągle miksując po mału wlewać do masła z cukrem
  • teraz pora na kakao (płynne i przestudone) i dalej miksujemy
  • na koniec, stopniow, etapami dodajemy po jednej łyżce maślanki miksujemy i mąkę z proszkiem do pieczenia, na zmianę aż całość zmieszamy
  • w calezeniach jest forma o średnicy 20-21 cm ja piekłam w 24 albo 26 nie pamiętam ale nawet jeśli to było 24 cm to i tak mogłam spokojnie dać większą bo ładnie urosło :) 
  • piec w dwóch blaszkach (najlepiej jeśli nie mamy, to najpierw polowę ciasta a potem drugą)

 

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki 36% *
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250g mascarpone**

ponadto:

  • świeże maliny (ilość wedle uznania)
  • zaparzona kawa (1 łyżka kawy ropzp + ½ szklanki wrzątku)

 

Przygotowanie:

  • śmietankę ubić wraz z cukrem na bardzo sztywno
  • mascarpone lekko zmiksować i dodać do bitej śietany i połączyć
  • teraz pierwszy blat ciasta nasączamy kawą,   wykładamy połowę kremu, na to drugi blat znów kawa i potem krem a na sam koniec maliny i koniec :)

 

 

 

Smacznego :)

 

 

*gdy używamy 30% warto dodać śmietan fix,żeby lepiej się trzymało

** w oryginale była sama kremówka

wtorek, 15 października 2013
Tort Bezowy z truskawkami

 

 

Wieeem, kiepska jestem :( Miałam być nie było mnie, porażka jakaś... Ale sporo się działo, między innymi mam pieska, Berneńczyka słodkiego, który dodaje mi stos kolejnych prac... Porozszarpywane gazety, porozrzucane po całym domu, pogryzione buty, sikanie i inne ciekawostki, ech jak z dzieckiem, nawet gorzej, bo O. jak jej się powie to posprząta, a Sheldon rżnie głupa :P

Ale wrócę do tego po co tu jestem ;) Torcik bezowy, zrobiony był daaawno daaawno temu, w maju, przed maturą z polskiego mojej szwagierki :)

Mieszanka bezy, bitej śmietany, mascarpone i truskawek, to musi być pyyyszne :) Wymarzyłam sobie że takie coś chcę zjeść, zrob iłam i zjadłam, mbyło baaaardzo miło :D

 

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

  • do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę
  • gdy białka są odpowiednio ubite stopniowo dodajemy cukier
  • teraz dodajemy ocet następnie mąkę ziemniaczaną i mieszamy
  • duża płaska blaszka, na niej papier do pieczenia tam wykładam białka tak żeby powstały dwa placki około 23 cm średnicy na oko, nigdy nie rysuję okręgów wcześniej na papierze bo mi się nie chce :P
  • wstawiamy o nagrzanego piekarnika na 180°C i po 5 minutach zmniejszamy do 140°C i pieczemy około 90 minut.

 

 

Składniki na krem:

  • 250g mascarpone
  • 400ml kremówki
  • 2 śmietan fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • truskawki (im więcej tym lepiej)

 

Przygotowanie:

  • kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami (je dodajemy pod kon biec ubijania)
  • mascarpone proponuję wcześniej rozmiksować albo wymieszać żeby zrobiło się głakie bo mogą być grudki w kremie w innym razie.
  • dodajemy pokrojone truskawki.

 

 

 

 

Przygotowanie całości:

  • gdy bezy się ostudzą jeden blat wykładamy na paterę
  • wykładamy cały krem
  • nakładamy drugą paterę
  • wierzch sypiemy cukrem pudrem

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

piątek, 01 lutego 2013
Tort Orzechowy

 

 

Tak jak wcześniej wspomniałam, tak i się pojawia :) Tort orzechowy, mój wynalazek, zrobiony dla teścia na 50-te Urodziny :) 

Robi ogień, tym w ogóle na drugi dzień, wtedy to już kompletnie mnie rozniósł, ale ostrzegam jest bardzo słodki, więc gdy my go jedliśmy świętując 50tkę popijaliśmy go wytrawnym szampanem, no i cóż mogę powiedzieć, idealne połączenie !! 

Tak więc, jak zbliżają się Wam jakieś okazje do świętowania, polecam zrobienie tego tortu :) Jednym smakuje bardziej innym mniej, ale smakuje wszystkim :)

 

Składniki:

  • 8 jaj (oddzielone białka od żółtek)
  • ¾ szklanki cukru
  • 300g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie: 

  • nagrzać piekarnik na T=180°C 
  • przygotować tortownicę (ja piekłam w 26cm), smaruję masłem i obsypuję kaszką manną 
  • białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • stopniowo dodajemy cukier
  • dodajemy kolejno, jedno po drugim żółtka
  • teraz dodajemy pozostałe składniki, zmieszane wszystkie razem i mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki
  • piec  przez około 30-40 minut (do suchego patyczka)

 

 

Składniki na dżem:

  • 100g mrożonych wiśni 
  • pół szklanki wody
  • alkohol do smaku ( ja dałam zwykłą wódkę)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół filiżanki wody

 

Przygotowanie:

  • wiśnie włożyć do garnka, zalać wodą i gotować
  • gdy wszystko się zagotuje, dolewamy wódkę
  • miksujemy blenderem
  • doprowadzić do gotowania
  • zagęszczamy zmieszaną mąką ziemniaczaną z wodą w filiżance (wlewamy do gotujących wiśni cały czas mieszając)

 

 

Składniki na krem: 

  • 250g serka mascarpone
  • 1/3 puszki ugotowanego mleka skondensowanego
  • 400ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Przygotowanie:

  • kremówkę ubić na bardzo sztywno z cukrem pudrem i fixami
  • dodajemy serek mascarpone (cały czas miksujemy)
  • na koniec mleko skondensowane i 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

 

Przygotowanie całości: 

  • biszkopt przekroić na 3 równe blaty
  • na blat który jest na samym dole nakładamy kisiel wiśniowy i na to porcję kremu (krem musi być podzielony na 3 części 2 do przełożenia a trzecia do wysmarowania wierzchu, boków i ewentualnej dekoracji)
  • zakrywamy środkowym blatem, powtarzamy czynność z dżemem i kremem, i znów kładziemy kolejny, ostatni blat

 

 

  • wierzch równomiernie rozsmarowujemy kremem (już bez dżemu), wykładamy na boki i ja jeszcze zostawiłam sobie do zrobienia kleksów szprycą dookoła :) wierzch posypany tartą czekoladą.

 

 

 na poniższym zdjęciu nawet widać ten pyszniutki dżemo-kisiel wiśniowy :)


 

 

 p.s. a dziś w biedzie kupiłam foremki do czekoladek, pralinek itp... zgadnijcie za co się właśnie biorę :)


p.s.2. i zrobione, jak dobrze poszło (w sensie tak jak zaplanowałam) mają być czekoladki bounty, smak nadzienia taki sam, się okaże czy w ostateczności będzie tak dobrze ;) 

 

Smacznego !!!

 

 

czwartek, 17 stycznia 2013
Tort z Musem Czekoladowym i Truskawkami

 

 

 

 

Cudowne, słodkie, po prostu cudo :) Zdjęcia niestety nie oddają piękna tego ciasta, ale uwierzcie jest extra!! W Wielkopolsce nie ma chyba dobrych aparatów, ale wszystko w swoim czasie ;)

Kolejny wypiek na urodziny naszego brata, miał chłopak rozpustę ;) Przepis wykorzystany ze strony Kwestia Smaku, naszej ulubionej :) Z lekkimi zmianami, polecam :)

 

Składniki:


Biszkopt:

  • 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 4 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki cukru pudru

 

Przygotowanie: 

  • żółtka ucieramy z połową cukru pudru do uzyskania puszystej masy
  • w osobnym naczyniu ubić białka z resztą cukru pudru
  • mąki wymieszać z kakao
  • białka przełożyć do żółtek i delikatnie zmieszać za pomocą łopatki
  • stopniowo przesiewamy mąki z kakao bardzo delikatnie mieszając, aby piana nam nie siadła
  • całość przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy
  • piekarnik nagrzać na 180°C 
  • włożyć do piekarnika i piec około 35 minut.

 

Mus czekoladowy: 

  • 250g serka mascarpone
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 600ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%)
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie: 

  • czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia
  • połączyć z mascarpone (czekolada powinna być ciepła)
  • śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem
  • do śmietany dodajemy masę czekoladową i delikatnie mieszamy łopatka do połączenie składników
  • wkładamy do lodówki, na czas oczekiwania na przekładanie

 

 

Mus truskawkowy: 

  • 1 opakowanie mrożonych truskawek
  • 8 łyżek dżemu truskawkowego

 

Przygotowanie: 

  • rozmrozić truskawki, pamiętając o odsączeniu z nich soku
  • dżem miksujemy i dodajemy sok z truskawek

 

 

Przygotowanie Całości: 

  • upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na 3 krążki
  • dolny blat układamy na paterze i układamy na nim plasterki truskawek
  • wykładamy połowę musu truskawkowego
  • na to 1/3 musu czekoladowego
  • nakładamy kolejny krążek ciasta
  • powtarzamy schemat truskawki, mus truskawkowy i mus czekoladowy
  • nakładamy 3ci blat ciastowy
  • resztą musu nakryć wierzch tortu oraz jego boki
  • dekorujemy wg. uznania u nas jak widać migdały i starta czekolada :)

 

 

i w przekroju :)

 

 

Smacznego !!!

 

środa, 20 czerwca 2012
Roczkowy Toort :)

 

Hej hej :)

Chwilowo bez przepisu, bo mało czasu :) Ale chcę się Wam pochwalić, tym co zrobiłam na urodzinki dla mojej córci :)

Jak to na roczek tort musi być :)

Od niedawna zaczęłam bawić się z masą cukrową :) Co prawda powiem szczerze, że bardzo mi nie smakuje, jest zbyt słodka i w ogóle zbyt, ale za to można z nią zrobić wiele fajnych cudów wianków :) A zawsze można odłożyć na bok :P Bo najbardziej i tak liczy się wnętrze ;)

Jak już o wnętrzu mowa... W środku mamy biszkopt, ale że to jest dla małej dziewczynki to oczywiście zabarwiony jest na różowo :)) a w środeczku kremówka i truskaweczki, mrrrrr :))) KOZAK !!! :)

 


 

I jak Wam się podoba? :)

wtorek, 14 lipca 2009
Torcik z Bitą Śmietaną

 

 

Idealne szybkie ciasto na lato :) Chwila moment i gotowe :) A jakże smaczne!! Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby tego ciasta... Jest po prostu niesamowite :) Jest to nic innego jak lekki biszkopt, przełożony bitą śmietaną i owocami...


Składniki na biszkopt :

  • 5 dość dużych jaj (podzielić na białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia

 

Składniki na krem :

  • 750 ml śmietany 30% (kremówki)
  • 2,5 łyżki cukru (może być mniej lub więcej w zależności jakie slodkie lubimy)
  • 2 śmietan fixy
  • owoce np. borówki, maliny, truskawki (latem), mandarynki z puszki (zimą)

 

Przygotowanie biszkoptu :

  • Ubijamy białka na pianę, dodajemy cukier i alej ubijamy ale już na bardzo sztywną pianę na najwyższych obrotach... Gdy już mamy ubitą sztywną pianę, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując.
  • Gdy masa się ujednolici przesiewamy stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką... Ciasto powinno być dość gęste.
  • Uwaga!! Może być tak że 1,5 szklanki mąki to za dużo gdyż ciasto jest już bardzo gęste, wtedy nie dodajemy więcej, natomiast dodajemy całą zalecaną ilość proszku do pieczenia!
  • Wylewamy na wcześniej przygotowaną tortownicę o średnicy 25 cm (może być też mniejsza, wyjdzie wyższy)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175o C i pieczemy około 20 minut do tak zwanego suchego patyczka.

 

Przygotowanie kremu :

  • Kremówkę wlewamy do całkowicie suchej miski i dodajemy cukier... Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo gęstej śmietany, pod koniec ubijania dodajemy 2 śmietan fixy i mieszamy dalej do sztywności.

 

Przygotowanie tortu :

  • Biszkopt kroimy na 2 części (musi być ostudzony przy nakładaniu kremu).
  • Na spód wykładamy trochę masy i rozsmarowujemy, na to wykładamy owoce. Na drugą część biszkoptu wykładamy jeszcze trochę śmietany i nakrywamy częścią z bitą śmietaną na owoce...
  • Resztę śmietany używamy do zdobienia z wierzchu i po bokach... Gdy śmietana jest wyłożona, rozkładamy owoce i gotowe :) Po przygotowaniu warto na jakiś czas włożyć do lodówki.

 

 

 

Smacznego !!!


Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!