wtorek, 18 grudnia 2012
Chałka z kruszonką

 

 

 

Chałka z kruszonką, noooo na świeżo rewelacja !! Naprawdę !! Ale jak to chałki (te kupne też) następnego dnia już nie była taka fajniutka... jaki z tego morał? Nie oszczędzaj chałki, żeby starczyło na dłużej, WCINAJ OD RAZU !! :) 

 

Składniki: 

  • 4 szklanki mąki
  • 50g drożdży
  • 2 jajka + ekstra jedno do posmarowania
  • 20g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki masła
  • konkretna szczypta soli

 

 

Przygotowanie: 

  • ½ szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia
  • w tym czasie ucieramy jajka z resztą cukru do puszystej, białej masy
  • masło roztopić w reszcie mleka i ostudzić
  • mąkę zmieszać z solą, zrobić w tym dołek, do niego wlać wszystkie mikstury i baaaardzo dokładnie wyrabiamy, na gładkie i elastyczne ciasto bez żadnych grudek.. trochę się trzeba namęczyć przy tym,a le warto ;)
  • wyrobione ciasto odłożyć w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość)
  • robimy kruszonkę (yeah!!)
  • gdy ciasto już nam wyrośnie, ugniatamy je ponownie, ale teraz tylko żeby straciło bąbelki
  • ciasto dzielimy na pół i z każdej połówki robimy trzy kolejne części, które formujemy w wałki, któe nastepnie zawijamy w warkocze :)
  • układamy na blaszce i smarujemy ubitym jajekiem xtra, na koniec obsypujemy kruszonką (ja oczywiście zrobiła duuużo, ale połowę wciągnęłam na surowo jejop :D)
  • Piec w nagrzanym piekarniku na 180°C przez około 25-30 minut

 

 

 

 

Smacznego !!!

 


sobota, 08 sierpnia 2009
Cinnamon Rolls

 

 

To był błąd... Wielki błąd!! Od wczoraj tylko siedzę i jem i jem i jem!! Zakochałam się w tych cinamon rolls, a inaczej bułeczko drożdżóweczka cynamonowe zawijańce... Są to bułeczki bardzo popularne w USA jako dodatek do porannej kawy.

Pierwszy raz je robiłam w mojej karierze i nie byłam pewna co z nich wyjdzie... Czy dobrze przetłumaczyłam przepis, czy wyjdą choć trochę tak dobre jak te kupne... No i muszę się pochwalić, że udało się!! Wyszły cudowne (tym w ogóle jak jeszcze ciepłe były :P). Puszyste, wyrośnięte i z tym niezwykłym aromatem cynamonu... Cały dom do wieczora nim pachniał!

Tak więc teraz też siedzę i sobie je podjadam i piszę o nich o naprawde bardzo polecam!

 

Składniki :

  • 2 i 1/4 łyżeczki drodży instant
  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • około 80g masła roztopionego

 

Cynamonowa wkładka :

  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cynamonu

 

Przygotowanie :

  • Mleko powinno być lekko ciepłe nie gorące.
  • Drożdże należy wymieszać z łyżeczką cukry i zalać 1/4 ciepłego mleka,mieszać aż się drożdże rozpszczą, następnie odstawiamy na około 8 minut (aż mieszanka zacznie rosnąć).
  • Następnie mieszamy wszystkie składniki wraz z rozczynem. Ugniatamy aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Nie bawimy się długo w ugniatanie ważne by nie było grudek i sie wszystko łądnie złączyło.
  • Wyrobione ciasto wkładamy do miski, nakrywamy plastikową folią, na to ściereczka bawełniana i odkładamy w dość cieple miejsce do wyrośnięcia (około 1 godzina)
  • Po tym czasie delikatnie wyciągamy ciasto z miski na opruszoną mąką stolnicę (lub cukrem pudrem) i wałkujemy. Powinniśmy uzyskać prostokąt około 50cm x 25 (zależy jak ładnie nam wyrośnie, jak nie wyrosnie tak bardzo jak mi- napewno więcej niż podwoiło objętość to wtedy wałkujemy na około 40 cm x 25cm).
  • Na rozwałkowane ciasto rozprowadzamy podaną ilość rozpuszczonego masło, mieszamy razem cukier z cynamonem i posypujemy na cały prostokąt. Następnie zwijamy go (zawijamy tą stronę dłuższą- podobnie jak przy roladzie).
  • Po zawinięciu kroimy :) Ja używałam do tego noża bez żadnych ząbkow i moczyłam go w ciepłej wodzie. Należy delikatnie kroić by się nie zdeformował ślimak (grubość krojenia dowolna u mnie to było około 2-2,5 cm wyszło mi ich około 26).
  • Pokrojone ślimaczki wykładamy na plaką blaszkę wcześniej wysmarowaną masłem w średnich odstępach. (Ja lubie gdy są blisko i się posklejają ze soba troszkę wtedy są bardziej miekkie).
  • Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy w do spuchnięcia (ja zostawilam w kuchni na około 2 godziny, ale były gotowe wcześniej mi się nie spieczyło z nimi zbytnio :P )
  • Pieczemy w temperaturze 200oC mniej więcej 10 minut (wtedy sa fajne i mięciutkie po tym czasie robią się bardziej chrupiące ale też bardzo dobre zależy jak kto woli)
  • Po upieczeniu polecam polać lukrem (najprostszym minimalna ilość wrzątku i max jak najwięcej cukry pudru razem zmieszane)
  • Nie powinno się jeść ciepłych wypieków ale takie cinamon rolls są najlepsze i do tego gorąca kawa i cud miód malina :)

UWAGA!! Autorzy polecają wstawiać pokrojone  wyłożone na blaszce bułeczki do lodówki na całą noc by wypiekać ja na następny dzień. Mi się nie chciało czekać więc zamiast do wolnego wyrastania w lodowce pozostawiłam szybkiemu wyrastaniu w kuchni :P Ale jeżeli ktoś chce mieć je gotowe na dość wczesną godzinę proponuje przygotować dzień wcześniej, wstawić na noc do lodówki i wyjąc trochę przed pieczeniem żeby nabrało temperatury otoczenia.


 

no i efekt końcowy ;)


 

Smacznego !!!

 


wtorek, 30 czerwca 2009
Ciasto Drożdżowe

 

 

To jest coś co chyba każdy lubi... Ciasto drożdżowe... Dobre, słodkie, puszyste i nigdy się nie nudzi... Lecz niestety szybko zostaje zjedzone :) Upiekłam je wczoraj, ze smutku że mam dopytkę z egzaminu z Inżynierii reaktorów chemicznych... Humor oczywiście wrócił do normy... Ten przepis jest naprawdę fajny, samo surowe ciasto rośnie za każdym razem jak dzikie, wczoraj oszalało i z miski aż zaczęło mi wypływać. Bardzo, Bardzo polecam :)


Składniki na ciasto :

  • ¾ margaryny
  • 5dag drożdży
  • 3 jajka
  • ½ kg mąki
  • ¾ szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli

 

Składniki na kruszonkę :

W sumie to kruszonkę zawsze robię na oko. Więc podam tylko tak mniej więcej.

  • 1/2 kostki masła/margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy

 

Jak już pisałam jest to tylko mniej więcej, możliwe ze będzie za mało mąki lub masła, jak ktoś woli słodsze można dać więcej cukru... Wedle uznania ;)


Przygotowanie :

  • Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, odstawić. 
  • Tłuszcz roztopić w garnku, 
  • wlać 1 szklankę mleka, wbić jajka, wsypać cukier, wymieszać, dołożyć drożdże, mąkę, wymieszać. 
  • Odstawić na 8 godzin (tak jest w przepisie ale ja nigdy nie trzymałam dłużej niz 1 godzinę a wczoraj 20 minut mi to zajęło). 
  • Włożyć na blachę nałożyć owoc lub tylko kruszonkę. Ja po wysypaniu kruszonki sypię ją jeszcze cukrem bo jest wtedy bardziej chrupiąca. 
  • Piec około 40 min w temp 180ºC. Wkładać do piekarnika lekko nagrzanego.

 

 

 

Smacznego !!!

 

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!