czwartek, 01 sierpnia 2013
Peanut Butter Cookies

 

  

Już sierpień !! Dziś moja berbecia, rozpoczęła swoją drogę edukacji !! :) Pierwszy zień w przedszkolu !!!! Poza tym, w ciągu kilku dni od ostatniego wpisu, zdążyłam mieć operację, więc teraz się wyleguję ze zreperowanym kolanem, z ortezą na nóżce, relax pełną parą :)

Ciasteczka z masłem orzechowym, zrobiłam już dawno temu, jeszcze zimno było, ale tak jakoś nie było okazji wrzucić przepisu ;)

Ten przepis gdzieś w necie znalazłam, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć gdzie :/ Ale przepis urzekł mnie prostotą i szybkością wykonania, a to lubię najbardziej :)

 

 

 

Składniki:

  • 120g masła
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 250g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (nawet może być ciut mniej)
  • cukier wanilinowy

 

Przygotowanie: 

  • ucieramy masło z cukrem na puszystą masę
  • dodajemy masło orzechowe (cały czas miksując)
  • dodajemy jajka i cukier wanilinowy
  • na koniec całość łączymy z mąką wcześniej wymieszaną z sodą
  • z powstałej mikstury formujemy małe kulki, rozkładamy na papierze do pieczenia (na blaszce) i rozpłaszczamy, ja zrobiłam kratkę widelcem
  • piec w T=180°C przez około 12-15 minut, do zarumienienia.

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

czwartek, 21 marca 2013
Ciasteczka z Czekoladą

 

Tak jak było powiedziane tak i czynię :) Więc, co zrobiłam z czekoladek "merci"? Otóż, tak jak pisałam, coś smacznego, prostego, szybkiego i banalnego :) Coś co do kawy zawsze mi przypasuje, a moja wspólniczka i siostra jak przyjechała do nas zjadła prawie wszystkie w jeden dzień, ponieważ tak jej podpasiły :) Ciasteczka z Czekoladą, takie nic a jak wiele zarazem, nie masz weny, czasu i masz depresję zimową zrób te ciasteczka bo się nie namęczysz a chwilowa przyjemność z nich będzie :)

 

Składniki:

  • 100g masła
  • 250g mąki pszennej
  • 1 jajeczko
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g czekoladek merci pokrojonych w kostkę (ja użyłam tych w środku z musem czeko)
  • 180g brązowego cukru

 

 

 

 

Przygotowanie: 

  • wszystkie składniki razem zagnieść (dokładnie)
  • formujemy ciasteczka (nie rosną za bardzo!!)
  • piec w T=180°C przez około 10-15 minut (do zarumienienia)

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 


wtorek, 15 stycznia 2013
Ciasteczka owsiane

 

 

 

Od dawna przymierzałam się do zrobienia takowych, aż w końcu razu jednego spięłam poślady i poszło :) Przepis zaczerpnięty z Mojej Manufaktury Smaków, przepis łatwy, przyjemny a co najważniejsze BŁYSKAWICZNY !! Od razu mnie poderwał... Wstałam, lekko zmodyfikowałam, zrobiłam i następnego dnia rano już ich nie było (robiłam późnym wieczorem ) POLECAM bardzo !!

 

 

Składniki: 

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 100g masła + około 1 łyżka extra masła
  • 50g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ale taka mała)
  • cukier wanilinowy

 

Przygotowanie:

  • masło należy roztopić
  • dodajemy płatki i lekko podsmażamy, do zarumienienia, cały czas mieszamy !
  • dodajemy cukier, i wciąż mieszając czekamy aż się rozpuści
  • odstawiamy do ostudzenia
  • mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym dodajemy do płatków
  • dodajemy jajo i wszystko razem mieszamy na fest ;)
  • piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut, na oko, aż się zarumienią lekko :)

 

 

 

p.s. a już jutro coś na mroźne dni, rozgrzewającego i leczniczego, ale jak baaardzo smacznego :D Na pewno będzie imbir ;) 


Smacznego !!!



poniedziałek, 17 grudnia 2012
Ciasteczka Brzydalki ;)

 

 

... ale podobno smaczne, gdyby pominąć to że krawędzie mi się spaliły :P Ale kto by się przejmował?! Raz na wozie raz pod wozem, gdy piekłam te ciasteczka zdecydowanie byłam pod wozem ;) Ale w smaku fajne, mocno czekoladowe :) Więc nie ma tragedii :)

 

Składniki: 

  • 1 szklanka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko rozbełtane troszkę 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1¾ szklanki mąki
  • ¼ szjklanki kakao
  • szczypta soli
  • 100g ciemnej czekolady, posiekanej (ja użyłam thermomix'a :D)

 

Przygotowanie:

  • rozgrzać piekarnik na 190°C
  • do miski wkładamy masło i cukier i ubijamy do uzyskania puszystej masy
  • dodajemy żółtko i aromat
  • zmieszać razem mąkę, kakao i sól
  • dodajemy do masy maślanej i mieszamy
  • dodajemy czekoladę
  • wykładać na blaszkę (najlepiej...): nabieramy łyżkę ciasta, formujemy kulkę i wypukłą stroną łyżki rozduszamy na okrągłe ciasteczko (nie za cienkie, ja przedobrzyłam i wiem że lepsze byłyby troszkę grubsze)
  • Pieczemy około 10-15 minut (ja wyjęłam po 12 i miałam jaracze :P) 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 


poniedziałek, 03 grudnia 2012
Biszkopciki

 

Tak jak wczoraj napisałam, tak dziś czynię ;) Biszkopciki homemade, były naprawde pyszne, siedziałam i jadłam non stop :)) W smaku przypominały takie kupne, z  tym, że po prostu były duuużo lepsze :)) Trudno powiedieć, co było w nich takie dobre, najlepiej samemu wypróbować :))

 

 

Składniki: 

  • 2 duże jajka + szczypta soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 4-5 łyżek mąki pszennej

 

Przygotowanie: 

  • białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę
  • po kolei dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając
  • dodajemy cukier wanilinowy
  • przesiewamy mąkę i mieszamy
  • wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną pergaminem (lub matą silikonową - która jest NAJLEPSZA :))
  • Piec w T=1500C przez około 15 minut (aż się zarumienią)

 

I mały złodziejaszek ciasteczkowy...

 

p.s. Ja robiłam dwie partie biszkopcików, pierwsza była za rzadka, więc przepis zmodyfikowałam i umieściłam nowy (ale zdjęcie ze złodziejaszkiem jest z partii rzadkiej)

 

 

Smacznego !!!


środa, 21 listopada 2012
Motylem byłem...

 

... ale utyłem ;) Czyli kruche ciasteczka o kształcie motylków... Za dużo nie ma co o nich pisać, ponieważ są to tradycyjne maślane, kruche ciasteczka z tym że w kształcie motylków i z lukrem na motylka ;) 

Muszę się przyznać, że to moje pierwsze podejście do zabawy lukrem... Raczej wolałam zawsze klasycznie BEZ NICZEGO, ale ostatnio w gazecie widziałam artykuł o ciasteczkach zdobionych i umarłam z zachwytu :) Więc też mi się zachciało, oczywiście efekt jest hmmm... mało zadowalający, ale cóż nie jak praktyka czyni mistrza :) Tak więc zaczynam praktykować, zdobienie ciasteczek i pierników :))

 

 

Składniki na około 20 ciasteczek:

  • 125g masła
  • 125g cukru
  • średnie jajko
  • łyżeczka ekstraktu wanilinowego
  • 250g mąki pszennej

 

Przygotowanie: 

  • miękkie masło wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę
  • do masła dodajemy jajko i aromat, znów mieszamy
  • połowę mąki dodajemy do mikstury i mieszamy, jak się połączy dodajemy drugą połowę mąki i ugniatamy
  • po dokładnym ugnieceniu ciasta zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut
  • po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice oprószoną mąką i wałkujemy na grubość około 4 mm
  • dowolną formą wykrawamy ciasteczka
  • ciasta wykładamy na płaskiej blaszce (ja na spód kładę matę silikonową zamiast pergaminów i innych wynalazków)
  • Piec w T=180oC przez około 10-15 minut (aż się lekko zarumienią. Studzimy

 

 

Składniki na lukier:

  • 500g cukru pudru
  • 2 białka (ze średnich jajek)

 

Przygotowanie lukru:

  • białka umieszczamy w misce, zaczynamy ubijać mikserem od najniższych obrotów (wcześniej dobrze jest dodać szczyptę soli)
  • ubijamy tak jak bezę, stopniową dodając cukier puder
  • ubijamy na bardzo sztywną masę
  • można oczywiście użyć barwników (najlepsze są proszkowe ponieważ nic nie rozcieńczą. Obramówki obrysowujemy takim gęstym lukrem, a do wypełnienia dodajemy troszeńkę wody (nadal musi być gęste!)

 

 

 

 

Smacznego !!!

 


piątek, 16 listopada 2012
Kleikowe Ciasteczka

 

Cudowne smaki dzieciństwa !! Ciasteczka z kleiku ryżowego. Najprostszy, najbardziej banalny przepis, a efekt murowany! No i wykonanie, nieziemsko szybkie... Najwięcej czasu zajmuje pieczenie, na które trzeba przeznaczyć około 20 minut.. No więc jak... przechodzimy do sedna :)

 

Składniki:

  • 225 g kleiku ryżowego
  • 200g masła (miękkiego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • marmolada śliwkowa i czekolada (do ozdoby)

 

 

 

Przygotowanie:

Tutaj filozofii nie ma żadnej

  • po prostu mieszamy wszystkie składniki ze sobą jak na kruche ciasto
  • następnie formujemy okrągłe ciasteczka z dołeczkiem do nadzienia
  • układamy na płaskiej blaszce
  • nakładamy nadzienie (ja zrobiłam połowę  marmoladą i połowę z czekoladą)
  • Piec w T=1700C przez około 20 minut.

UWAGA!! Ciasteczka po wyjęciu z pieca będą jeszcze miękkie, ale nie przejmować się tym, one twardnieją jak się ostudzą :)

 

 

 

Smacznego !!!

 


środa, 12 sierpnia 2009
Rogaliki ;(

 

 

 

 

Serce mi się kraje... Załamana jestem nooo... pierwszy raz nie wyszło mi jakieś ciasto ;((((

Wzięłam się za kruche rogaliki.... i co?! I wielka klapa ;( Ciasto wyszło tak kruche że nie dało się zawijać nawet...

Załamana jestem nie z tej ziemi.... Bardzo nie lubię jak mi coś nie wychodzi ;(

Ale mimo wszystko pokaże co tam nakombinowałam, i bedę próbowała się naprwić...

 

Składniki :

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka prszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Ponadto :

  • 1 roztrzepane jajko (do smarowania rogalików)
  • 1/2 szklanki cukru (niezbyt miałkiego)

 

Przygotowanie :

 

  • Wymieszać najpierw wszystkie suche składniki w sporej misce. Mieszankę rozsuwamy na boki i w środek nakładamy śmietanę oraz żółtka. Kroimy na drobno masło i dokladamy do miski... Wszystko razem szybko zagniatamy tak by wszystkie składniki dokladnie się połączyły.
  • Po ugnieceniu ciasta wkładamy je do lodówki na około 2h, tak by się dobrze schlodziło i za bardzo nie kleilo (za sprawą masła)
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wykladamy na obsypaną mąką stolnicę... Wałkujemy na placek o grubości około 1/2 cm. Kroimy na kwadraty o boku około 10 - 15 cm. Każdy z nich kroimy po przekątnej. Nakładamy dowolne nadzienie (ja dałam dżem jakiś jaki znalazłam w lodówce :P ale uważam, że lepsze byłyby powidla do tego! ) na szerszą część i zawijamy rogalika :)
  • Pozwijane rogaliki należ lekko opruszyć mąką,następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i na to posypujemy cukrem :)
  • Ja tego nie uczyniłam, gdyż byłam tak załamana faktem, że nie moge rogalików pozawijać, że jak mi się to w koncu udało to już mi się nie chciało bawić z nimi więcej... Po prostu się obraziłam na nie :P
  • Z wyglądu może nie są cudem świata, ale muszę przyzać, że w smaku są naprawde smaczne... Mimo, że nadal jestem na nie zła za brak posłuszeństwa ;) Bardzo dobrze się komponują z moją ulubioną zieloną herbatą o smaku cytrusowym ;)

 

 

 

Smacznego !!!

czwartek, 16 lipca 2009
Truflowo-kokosowo-owsiane ciasteczka

 

 

Tak mi sie nudziło i chciałam zrobić coś słodkiego... Nie miałam zielonego pojęcia co... No i padło na inwencję twórczą.... Przepis na coś podobnego mialam ale lekko go zmodyfikowałam po mojemu :) I wyszlo cuś smacznego słodkiego i ... czekoladowego ;) Może nie jest to najpiękniejsze ale za to wynagradza smakiem :D

 

Składniki :

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórkow kokosowych
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 8 łyżek mleka
  • 130g masła
  • cukier waniliowy (ja dalam aromat bo cukru nie mialam :P )

 

Przygotowanie :

  • Rozpuścić margarynę w garnku. Po rozpuszczeniu dodajemy kolejno mleko i kakao, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy. Cały czas mieszamy aż wszystko ładnie się rozpuści, po tym czasie dodajemy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe i mieszamy ciągle gotując (na wolnym ogniu) przez około 2 minuty.
  • Porcje wykładamy łyżeczką na talerzyk, bądź na małe papiloty jak do pralinek (formując kule), później wkładamy do lodówki by się zastygło :) i gotowe :)

 

 


Smacznego !!!

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!