wtorek, 05 lutego 2013
Rolada z Nutellą

 

 

Ok, jestem ;) Niestety wczoraj nie dałam rady umieścić przepisu, bo w domu pojawił się szwagier, który zaczął pykać w final fantasy i tak cały dzień komputer był poza zasięgiem :/

Tak więc, nie pamiętam czemu zrobiłam tę roladę ale wiem że powaliła niejednego domownika ;) Aaaa już wiem.. dzień dziadka :)

Biszkopt kakaowy a do tego puszysty, przypominający mus krem nutellowy naprawdę wart grzeszku :)

 

Składniki na biszkopt: 

  • znajdziecie tutaj (mój wcześniejszy wpis) wraz z opisem przygotowania

 

 

 

 

Składniki na krem: 

  • 200g śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • 250g serka mascarpone
  • około 7 konkretnych łyżek nutelli

 

Ponadto: 

  • pół paczki mrożonych wiśni

 

Przygotowanie: 

  • śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy
  • dodajemy serek mascarpone cały czas miksując
  • gdy uzyska jednolitą konsystencję (bez grudek serka) dodajemy upragnioną nutellę :D i miksujemy aż całość pięknie się połączy :)

 

 

Przygotowanie całości: 

  • rozwijamy ostudzony biszkopt
  • wykładamy na niego cały krem, na wierzch wykładamy (bardziej rozrzucamy) rozmrożone wiśnie

 

 

  • teraz zawijamy roladę, wzdłuż najdłuższego boku, proponuję dodatkowo owinąć folią aluminiową na czas schładzania (ułatwi robotę :))
  • włożyć do lodówki, dobrze gdyby się schłodziło kilka godzin przed podaniem, ponieważ krem będzie miał wtedy odpowiednio sztywną ale i puszystą konsystencję
  • przed podaniem można posypać cukrem pudrem 

 

 

p.s. jak mi się uda jutro coś zdrowszego będzie :) A mianowicie Corny :) zapraszam :) 

 

 

Smacznego !!!

 

 

 

wtorek, 06 listopada 2012
Szarlotka kruszonkowo-bezowa

 

Coś smacznego i coś szybkiego zarazem :) Słodkie jak jasna cholipa, ale w ciastach chyba jednak o to chodzi, w końcu słodkie musi być słodkie :) Przepis dostałam od siostry, a ona natomiast ma go od koleżanki. Ostatnio brak mi było chęci do pieczenia, brak było pomysłów co jeszcze można zrobić, blokada... Ale zmieniło się to na szczęście! Jabłecznik jest pierwszym ciastem po długim czasie, kiedy było to to na co akurat miałam ochotę :)



Składniki:

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5kg jabłek (wcześniej opróżonych z cukrem i cynamonem)

 

Przygotowanie:

  • mąkę pomieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia,
  • dodajemy masło, żółtka i olej* 
  • Ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki na około 1h (ja wkładam na 10-15 minut do zamrażarki)
  • wykruszamy jedną z części na wcześniej wysmarowaną i obsypaną prostokątną blaszkę, podpiekamy do zarumienienia
  • wykładamy jabłka
  • ubijamy białka ze szczyptą soli i 3/4 szklanki cukru
  • białka wykładamy na jabłka.
  • wykruszamy drugą część ciasta
  • Teraz tylko zostaje pieczenie, około 1h w T=200oC

* olej dodajemy tylko wtedy gdy ciasto jest zbyt sypkie, jeśli od początku ma dobrą konsystencję pomijamy olej !

 

Mam nadzieję, że polubicie je tak samo jak ja :)

 

Smacznego !!

 


wtorek, 07 lutego 2012
Jabłecznik babci Danusi

 

Jak sama nazwa wskazuje, jest to jabłecznik babci Danusi, dokładniej ujmując, babci mojego męża ;) Babcie jak to babcie, ciasta mają najlepsze !!

To jest moje  pierwsze podejście sprzed ładnych paru miesięcy, ale tydzień temu zrobiłam kolejne ;) Dziwne to, ale za każdym razem wychodzi inaczej ;)

No więc, jabłuszka to samo zdrowie, więc do roboty ;) !!!!

 

Składniki :

  • 500g krupczatki
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki śmietany 18%

Ponadto :

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie :

  • Wszystkie składniki posiekać nożem, później ugniatać na stolnicy
  • ciasto dzielimy na dwie części i włożyć do lodówki na około godzinę
  • jedną część rozwałkować i wyłożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę
  • dół zapiec w 180oC do zarumienienia
  • piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut.

 

 

Smacznego !!!!

 

niedziela, 05 lutego 2012
Skubaniec

 

Oczywiście, znów dawno mnie nie było... Te dni tak uciekają, że aż strach, ale cóż trzeba wziąć się w garść i zabrać się do pracy :)

Tym razem, zaprezentuję Wam "Skubańca"- uwielbiam tą nazwę :D Jest to proste i przyjemne ciacho, które z jeszcze większą przyjemnością je się, oczywiście za sprawą dodatków czekoladowych i wiśni... Kurde blaszka, czekolada i wiśnie... TO ZAWSZE JEST NAJLEPSZE !! 

No to nie ma co zwlekać, przechodzę do konkretów ;)

 

Składniki:

  • 5 szklanek mąki
  • 5 łyżek cukru (do ciasta)
  • 6 żółtek
  • 1,5 kostki masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Ponadto:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • wiśnie1

 

Przygotowanie:

  • Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem
  • Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  • Całość ugniatamy
  • Dzielimy na 2 części
  • Jedna pozostaje biała, do drugiej dodajemy kakao (w zależności jak bardzo czekoladowe chcemy, ja daję duuuuużo ]:-> )
  • Białko ubijamy z cukrem na sztywną pianę

 

Układanie:

  • Przygotowujemy prostokątną blaszkę (najlepiej wyłożona papierem do pieczenia)
  • Jak sama nazwa wskazuje, skubiemy ciasto2.
  • Dzielimy nasze dwie połówki jeszcze raz żeby mieć ćwiartkę z jednego i drugiego koloru (choć to zależy czy lubimy dużo ciasta na górze czy też nie)
  • Pierwsza warstwa z białego ciasta
  • Na to kładziemy wisienki
  • Skubiemy kakaowe ciacho
  • Na całość wykładamy pianę z białek
  • No i na koniec uskubane białe i czarne 
  • Piec w temperaturze 150-170oC przez około 45 minut.

 


1 - ja stosuję wiśnie z kompotu, zrobionego przez moją mamę, ale robiłam także z wiśni mrożonych i różnicy większej nie ma ;)

2- przed uskubaniem, dobrze jest włożyć ciasto do zamrażarki na 10-15minut

 

 

 

Ammi Yammi :D

 


niedziela, 10 kwietnia 2011
Biszkoptowiec z winogronami i bezą

Jak mnie nie było tak nie było... Teraz mam nadzieję nadrobię przeogromne zaległości blogowe :)

Wczorajsze dzieło.

Bardzo łatwe w wykonaniu, słodkie i pyszne :) Idealne na szybką kawę w tygodniu :)

Mam nadzieję, że spodoba się Wam tak samo jak mnie :)

Do dzieła...

Ciasto:

  • 1½ szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • ½ szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła lub "Kasi"
Przygotowanie:

Masło topimy.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel.
Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy wrzącą wodę (WAŻNE!), po minucie dodajemy mleko, skladniki ciasta mieszamy.
Gdy ciasto stanie się jednolite dodajemy kolejno (cały czas miksując) : utarte zółtka, płynny podstudzony tłuszcz i proszek do pieczenia.
Ubijamy aż ciasto stanie się gładkie i lśniące ;)
Gotową mieszankę przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy, średniej wielkości.
Wstawiamy do nagrzanego, ale nie gorącego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 160oC przez około 30 minut. Gdy lekko się zarumieni wystawiamy, by przestygło.
Na wychłodzone ciasto układamy bardzo gęsto, pokrojone na połówki winogrona (mogą byc także śliwki) delikatnie opruszamy cynamonem i cukrem.


Beza:
  • 3 białka (pozostałe po żółtkach użytych do ciasta)
  • ½ szklanka cukru pudru
Białka umieszczamy w wysokim naczyniu ubijamy na najwyższych obrotach stopniowo dodając cukier puder do uzyskania sztywnej piany...
Piana będzie gotowa, gdy obrócimy naczynie do góry nogami a białko ani drgnie :D

Następnie:

Owoce przykrywamy ubitą pianą z białek.
Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika.
Nastawiamy na temperaturę 110-120oC ustawione tylko na górę, pozostawiamy lekko uchylone drzwiczki (na 1 cm) i podpiekamy przez około 20 minut aż beza lekko się podrumieni i podsuszy.
Jeżeli chcemy by była to lekko ścięta piana to ciato gotowe ;)
Jednakże jeżeli wolicie tak jak ja chrupiącą bezę, nastawiamy na około 180-190oC i pieczemy przez około kolejnych 10 minut by się wysuszyło :)



Pyyyycha ;)
Smacznego !! :)


 

sobota, 29 sierpnia 2009
Traditional American Apple Pie

 

 

Ok. Teraz coś amerykańskiego ;) Apple Pie. czyli Polska szarlotka, jabłecznik czy cokolwiek ;)

Jest to moja pierwsza amerykańska szarlotka, ale nie narzekam ;) Choć niestety nie miałam specjalnego głębokiego ceramicznego talerza przeznaczonego do tego typu ciasta to i tak się nie poddałam i dzielnie produkowałam to co sobie zamierzyłam :) Kocham szarlotki w każdym wydaniu... a To wyjątkowo mi się spodobało :) Tylko moja rada jabłka nie mogą być byle jakie... Najlepsze takie które nie zmienią konsystencji w piekarniku, nie zagotują się itp... Ja po poznańsku oszczędnie wzięłam papierówki z ogrodu, żeby się nie zmarnowały i wyszedł mus mimo, że jabłka krojone były :P Ale Będę tu nieskromna i powiem, że naprawde smaczna! Zupełnie inna niż te dotychczas :)

 

 

 

Składniki na ciasto :

  • 350g mąki pszennej (ja wzięłam zwykłą tortową mąkę)
  • szczypta soli
  • 85g miekkiego masła pokrojonego w kawałeczki
  • 85g margaryny (takiej jak do smarowania chleba nie Kasie, nie Palmy :P )
  • 6 łyżek wody

 

Ponadto :

  • Ubite jajko lub mleko do wysmarowania wierzchu

 

Składniki na wypełnienie :

  • 750g - 1kg jabłek obranych, wydrążonych i pokrojonych (najpierw na ćwiartki potem te ćwiartki na cieniutkie plasterki)
  • 115g brązowego cukru lub zwykłego (około 2/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub imbiru (w proszku, ale lepszy cynamon :) )
  • 1-2 łyżek wody

 

Przygotowanie :

  • By wykonać ciasto należy umieścić mąkę i sól w dużej misce. Dodajemy masło i margarynę, następnie zagniatany palcami, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę. Wtedy dodajemy wodę i ugniatamy dalej tak aż wszystko się ładnie połączy. Powstałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut (ja się za późno zabrałam za ciasto i włożyłam na całą noc do lodówki i także działało ;) )
  • Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3. Większą część wałkujemy na okrągły placek i wykładamy nim tortownice o średnicy 23 cm ( ja użyłam 26 :P chyba że macie specjalny talerz :P). Wyłożone powinno być dno oraz boki, najlepiej aż po samą górę.
  • Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem i całość przerzucamy do wyłożonej ciastem tortownicy. Jabłka mogą, a nawet powinny być uformowane na coś na zasadzie kopca, taka górka z jabłek (dość wysoka może być mi nie wyszła bo jabłka się zmusowały :P ). Następnie dodajemy wody, jeżeli potrzebna, bo jabłka są za suche.
  • Pozostałą część ciasta wałkujemy ponownie na okrągły placek. Wykładamy go na wierzch jabłek i brzegi ciasta wyłożonego na blaszkę i ciasta na wierzchu jabłek starannie łączymy (może powstać zgrubienie, bo wtedy jak ma górkę i zgrubienia wygląda bardziej tradycyjnie :)). Na wierzchu ciasta polecam zrobić małe nacięcia by ciasto oddychało, tam też nadmiar soków może wypłynąć.
  • Można mały kawałek ciasta odciąć by pożniej użyć go do dekoracji, wycinając np listki albo co sobie zażyczymy :) Całość smarujemy mlekiem lub ubitym, jajkiem i sypiemy cukrem (polecam brązowy)
  • Piec w temperaturze 220oC przez około 20 minut, po tym czasie zmniejszamy do temperatury 180oC i pieczemy przez kolejnych 30 minut, lub do momentu gdy ciasto będzie lekko złotawe.
  • Można podawać na ciepło lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną, co tylko dusza zapragnie :)

 

 

 

Smacznego !!!

 
środa, 26 sierpnia 2009
Salceson

 

 

 

Różne krążą Salcesony... Wyglądają różnie i różniście, ale u mnie w domu salcesonem właśnie jest to co widać na obrazku! :)

Jest pyszne, bardzo kakaowe i z pysznymi jabłuszkami :) Rozkosz pod czystą postacią :) Taka mała pychotka :)

A co jest w nim najlepsze? Jest błyskawiczne w wykonaniu!! Bordo Polecam ;)

 

Składniki :

  • 500g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oliwy
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 jabłek (obrane i pokrojone w kostke, ćwisrki, 1/8...dowolnie jak kto woli)

 

Przygotowanie :

  • Jajka ubijamy z cukrem. Do tego dodajemy oliwę, mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i kakao. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Na koniec dodajemy pokrojone jabłka.
  • Gotowe ciasto wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę prostokątną (wysmarowana i wylożona pergaminem)
  • UWAGA!!! Nie przestraszcie się, ale ciasto będzie bardzo, bardzo gęste.
  • Piec w temperaturze 200oC przez około 40 minut (Może być krócej może być dłużej zależy od piekarnika, pilnować i sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest w środku suche)

No i gotowe ;) Na koniec posypać cukrem pudrem i można kosztować ;)

 


 

Smacznego !!!
 
 

niedziela, 26 lipca 2009
Szarlotka z dodatkiem ;)

 

 

W oryginale, zawsze była to szarlotka... Zasze taka ją tworzylam... ale ostatnio chciałam dodać jej troche koloru i dodałam jeżyn :D efekt byl naprawdę niezły, ale jednak wolę samą szarlotkę, jej prostota mnie powala ;) Jednak daję wam możliwość wypróbowania osobiście szarlotki+jeżyny :P najlepiej skamuje na ciepło z lodami waniliowymi... pychotka, aż nie można skończyć jeść :D


Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 200g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 żółtko + łyżka śmietany
  • 1 kg jabłek

 

Wykonanie :

  • Przesiać mąkę, siekamy drobno ze schłodzonym masłem. Dodajemy cukier, żółtko i szybko ugniatamy, gdy ciasto jest zbyt kruche i nie chce się gładko zagnieść dodajemy śmietanę.
  • Formujemy dosyć gruby wałek i wkładamy do lodówki na około 1h
  • Formę do pieczenia o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większym kawałkiem wyklejamy dno formy. Pozostalą część chowamy do lodówki.
  • jak wyklejać ciastem?
  • najprościej jest pokroić nasz wałek w plasterko owalne około 0,7 cm i układać je na formie łącząc brzegi dotykających do siebie plasterków, lekko rozpłaszczając i naciskając nachodzące na siebie brzegi. Musimy pamętać także o tym by utworzyć kołnierz z ciasta na wysokość około 3 cm.
  • Jak ciasto jest już staranie ułożone pozostaje tylko ponakłuwać je w kilku miejscach widelcem i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na około 20 minut (po wyjęciu ciasto powinno być suche i tylko lekko zarumienione).
  • Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na wyjęty z piekarnika spód ciasta wykładamy utarte jabłka, odciskając je bardzo  mocno z soku, powinny być one bardzo suche, lecz tylko pozornie ponieważ szybko znów nabierają soku :) na wierzch wykladamy okolo 25 jeżyn (jak ktoś nie chce nie trzeba pycha jest i tak i tak )
  • Resztą ciasta  wyklejamy wierzch starając się połączyć z kołnierzem upieczonego spodu
  • Pieczemy około 30 minut w temperaturze T=200oC
  • Po wyjęciu z piekarnika obsypujemy cukrem pudrem (ja posypałam zwykłym cukrem przed pieczeniem)

 

 

 

Zdjęcia może nie są pierwsza klasa, i brak mi twórczości w ich tworzeniu ale nie to się liczy prawda ;)



 

MNIAMMMM ;)


wtorek, 30 czerwca 2009
Ciasto rabarbarowe pod bezową pierzynką ;)

 

To oto maleństwo powstało, gdy przeglądając jedną z gazet mojej babci ujrzałam ten oto przepis... Obrazek tak mi się spodobał, że niemal od razu wzięłam się do pracy... A że akurat miałam w domu rabarbar tak też nic nie stało mi na przeszkodzie by je upiec... Łatwe, przyjemne i bardzo bardzo smaczne :)

 

Składniki :

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 5 jajek
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • płatki migdałowe

 

Przygotowanie :

  • Do masła stopniowo dosypujemy 2/3 cukru i ubijamy mikserem na puszystą masę.
  • Rozbić trzy jajka; żółtka oddzielamy od białek i dodajemy z dwoma całymi jajkami do masy.
  • Dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.
  • Tortownice,smarujemy masłem i sypiemy bułką tartą, na to wykładamy ciasto.
  • Rabarbar obieramy i kroimy w kawałeczki po czym układamy na cieście. Można lekko obsypać cukrem i płatkami migdałowymi.
  • Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180o C.
  • Resztę z białek i cukru ubijamy na sztywną pianę (ja dodałam jedno białko extra)
  • Do białka dodajemy wiórki kokosowe. Rozsmarowujemy na podpieczonym cieście i pieczemy 30 minut.
  • W połowie pieczenia na wierzch piany posypać płatkami migdałowymi.

 

 

Smacznego :)

 

Ciasto kisielowe

Ciachoo

 

Tak więc stało się.... Pierwszy przepis na moim blogu :) Jest to ciasto kisielowe :) Bardzo łatwy i przyjemny przepis... Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i zjada z ogromną przyjemnością :) Wychodzi ono zawsze... Gdy ma się ochotę na coś słodkiego a za bardzo nie mamy składników w domu ciasto kisielowe jest idealne...

 

Składniki na ciasto :

  • 1 kostka margaryny/masła
  • 5 jajek dużych (same żółtka, białka zostawić na później)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej

 

Ponadto :

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel owocowy (najlepszy wiśniowy lub truskawkowy)

 

Przygotowanie :

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem i włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę.
  • Po wyjęciu z zamrażarki ciasto dzielimy na 2 części większą ucieramy na tarce (na blaszkę prostokątną o wymiarach około 28x36 wyłożoną papierem do pieczenia)
  • Na ciasto wykładamy owoce, osobiście najbardziej lubię jabłka ale w sezonie na truskawki znakomite są truskawki.
  • Ubijamy pianę z 5 jajek, dodajemy szklankę cukru i dalej ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy kisiel i miksujemy to ujednolicenia koloru. Pianę przenosimy na starte ciasto.
  • Na wierzch ucieramy drugą część ciasta.
  • Pieczemy w temperaturze 160o C, po 5 minutach zwiększamy temperaturę na 250o C i pieczemy przez około 40 minut.

 

 

 

Smacznego :)


 

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!