poniedziałek, 28 stycznia 2013
Biszkopt Orzechowy

 

Dziś jestem wcześnie z rana :) Z przepisem, też z serii podstawy. Biszkopt orzechowy, użyty do produkcji tortu na 50-te urodziny teścia :)

Poza tym, że sama bawiłam się w obieranie orzechów (pół dnia mi to zajęło) to sam przepis jest ekspresowy :) Następnym razem powiem mężowi dzień wcześniej żeby mi obrał orzeszki i będzie loooz :) 

Biszkopt bardzo puszysty pomimo ciężkich orzechów sobie i taki fajny wilgotny (myślę, że zasługa tego, że orzeszki tłuściutkie są :)

 

Składniki:

  • 8 jaj (oddzielone białka od żółtek)
  • ¾ szklanki cukru
  • 300g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie: 

  • nagrzać piekarnik na T=180°C 
  • przygotować tortownicę (ja piekłam w 26cm), smaruję masłem i obsypuję kaszką manną 
  • białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • stopniowo dodajemy cukier
  • dodajemy kolejno, jedno po drugim żółtka
  • teraz dodajemy pozostałe składniki, zmieszane wszystkie razem i mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki
  • piec  przez około 30-40 minut (do suchego patyczka)

 

 

nie sądzicie, że fajniutko wygląda :) taki cieniowany biszkopt :)

a tutaj, całość tego co mi wyszło dla teścia :)


 

 

Smacznego !!!

 

środa, 23 stycznia 2013
Biszkopt Kakaowy na Roladę

 

Kolejne podstawy. Tym razem biszkopt na roladę. Nie taka zwykła, a czekoladowa :) W sumie to kakaowa. Bardzo fajna, puszysta i łatwo się zawija.

Jest to moja wariacja, stworzone przeze mnie, kiedyś tak zrobiłam roladę zwykłą i teraz przyszedł czas na kakaową :) Córcia zachwycona :)

Przepis banalny, czyli taki jakie lubię :)

 

Składniki: 

  • 80g mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka (oddzielnie białka od żółtek)
  • szczypta soli

 

Przygotowanie: 

  • na początek rozgrzewamy piekarnik na 200°C
  • przygotujemy blaszkę, tą na cały piekarnik, płaską, smarujemy i wykładamy papierem do pieczenia (dzięki niemu dużo łatwiej jest wyjąć upieczone ciasto)
  • białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
  • cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier
  • gdy dodamy cały cukier dodajemy kolejno, po jednym żółtku cały czas miksując
  • teraz przesiewamy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia
  • bardzo delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki
  • przekładamy na przygotowaną blaszkę
  • wkładamy do nagrzanego pieca, piec około 8-10 minut (do suchego patyczka)
  • proponuję żeby przestrzegać zasad biszkoptowych które ujęłam tutaj
  • po upieczeniu wyciągamy jeszcze ciepły biszkopt z blaszki i wykładamy na folię aluminiową (ja lubię oprószyć cukrem pudrem, bo się nie klei wtedy)

 

  • i jeszcze ciepły biszkopt zawijamy za pomocą folii wzdłuż dłuższego boku, zostawiamy do ostudzenia (i potem już wolna amerykanka)

 

p.s. mmmm ale pyszna rolada mi wyszła ;)

 

Smacznego !!!

 

sobota, 12 stycznia 2013
Polewę?

 

Z serii, "Bo podstawy musza być", taka podstawa, a dokładniej polewa :) Pasuje do wszystkiego i wszyscy lubią :) Czekoladowa polewa, ach śpiewać by do niej można :)

 

Składniki: 

  • 100g gorzkiej czekolady (ja używałam tej 90%, ale bardzo jej nie lubię ponieważ trzeba duuużo mleka dodawać, żeby się rozpuściła a nie spaliła na węgielek i smak mi nie pasi)
  • 50g masła
  • kieliszek koniaku lub innej alkoholowej pyszności
  • mleko (na oko, jak będzie za gęste i zbyt klejące)

 

Przygotowanie:

  • czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
  • dodać masło
  • no i koniak, whiskey, brandy itp
  • gdy nadal będzie za sztywne, lub zbyt gorzkie (jak użycie takie czekolady jak ja) to podlewamy mlekiem do uzyskania odpowiedniego smaku i pół lejącej konsystencji :)

 

 

 p.s. a już wkrótce blogowe zmiany :) Szczegóły jutro :)

 


Smacznego !!!

 


środa, 02 stycznia 2013
Biszkopt

 

 

 

 

Początek roku, zacznę od podstaw :) czyli przepis na biszkopt, który ZAWSZE wychodzi :) Jest lekki, puszysty i rośnie jak dziki :) I jak urośnie tak już zostaje waryjot :) Nadaje się idealnie do podawania z owocami i bita śmietaną, ciężkimi masłowymi kremami, a także jako baza do ciasta z galaretką :) Polecam, naprawde zawsze mi się udaje :)

 

Składniki: 

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli

 

Przygotowanie: 

  • Żółtka oddzielamy od białek
  • białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukru aż zrobi się beza (zużywamy cały cukier)
  • dodajemy po jednym żółtku (ciągle miksując, ale na mniejszych obrotach)
  • przestajemy ubijać !
  • przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy przy użyciu łyżki, albo łopatki silikonowej
  • przekładamy do tortownicy, wcześniej wysmarowanej i obsypanej bułką tarta lub kaszką manną
  • wkładamy do nagrzanego piekarnika na T=180°C pieczemy około 20-30 minut do suchego patyczka
  • po tym czasie biszkopt wyciągamy i zrzucamy na podłogę oczywiście dnem blaszki na podłogę ;) :P (ja wcześniej wyłożyłam ściereczki żeby był mniejszy hałas i żeby płytek w kuchni nie uszkodzić :D)

 

WAŻNE!!!

Biszkopt nie powinien stać i czekać aż go wstawimy do piekarnika, dlatego zaraz po wymieszaniu musi być przełożony do formy i od razu wstawiony do piekarnika, dlatego ważne by wszystko było przygotowane i nagrzane wcześniej, im dłużej czeka na wstawienie tym więcej bąbelków po ubijaniu pęka i oklapuje! Podobnie jest ze zmieszaniem mąki łyżką, bardzo delikatnie i powoli i jak najmniej mieszać. Są to szczegóły ale świadczą o powodzeniu :)

 

 

 

 

Smacznego !!!

 


Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!