czwartek, 21 listopada 2013
Beza

 

 

 

Witam w czwartkowe przedpołudnie :) Tak sobie siedzę i myślę co by tutaj wrzucić ciekawego i pomyślałam o bezie! 

Beza o tortów bezowych :) Duuuża, bialutka i chrubiąca.... no i obrzydliwie słodka :) Same przyjemności wynikają z niej :)

A jak zrobić taką bezę? Co potrzeba? Toż to banalnie proste :) I ekspresowe :) Najważniejsze dwa składniki: BIAŁKA i CUKIER !!Bez nich bezy nie będzie ;) Żeby urozmaicić smak można dodawać różnych składników od cytryna, pomarańcza, kawa, starta czekolada, co jedno to lepsze :)

A więc dla tych, którzy nie próbowali jeszcze! Zaczynamy :)

 

Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego (białego)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Przygotowanie:

  • białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę
  • gdy uzyskamy pianę stopniowo zaczynamy dodawać cukier, po troszeczku
  • białko musi być po ubiciu tak sztywne, że gdy przechylimy miskę to ani drgnie
  • teraz dodajemy ocet winny i mąkę (dla usztywnienia ja raz daje 1 łyżkę raz dwie, zależy jaki mam humor :P), miksujemy
  • jest to proporcja na dwa blaty  o średnicy hmmm nie mam pojęcia! Na oko wykładam tak żeby zmieściły mi się oba blaty na jednej dużej płaskiej blaszce z piekarnika dzięki czemu moja beza jest duuża i grubiutka ale jak będziemy piec osobno można rozprowadzić na większą średnicę i będzie większy torcik :)
  • wkładamy do nagrzanego piekarnika na T=180°C po czym po upływie 5 minut temperaturę zmniejszamy do T=140°C i w tej temperaturze pieczemy przez 90 minut.
  • Gdy już będzie upieczona najlepiej bezę zostawić w piecu na całą noc do wyschnięcia  następnego dnia co dalej tworzyć

 

 

Smacznego !!!

 

 


piątek, 29 marca 2013
Świąteczne Wypieki !!

 

 

Witam świątecznie :) Nie będę dawała nowych przepisów, ponieważ na święta zawsze robię sprawdzone przepisy :) W tym roku sernik amerykański (ten fajny ciężki cheesecake) oraz Babka majonezowa :) Zobaczymy jeszcze co moja wspólniczka robi, ale coś czuję, że będą nowe wpisy od Domi :)

 

Babka Majonezowa

 

  • Przepis znajdziecie TUTAJ

 

Cheesecake

 

 

  • Przepis znajdziecie TUTAJ

 

Po świętach przepisy Domi :) Coś mi podpowiada że będzie Tort Cappuccino i bardzo puszysty pyszny sernik :)

 

Zdrowych Wesołych Świat białej Wielkiej Nocy ;) Aż chce się życzyć bogatego gwiazdora :P Chyba pójdę ulepić zajączka wielkanocnego ze śniegu ;) 

 

~Doggi~

 


środa, 16 stycznia 2013
Syrop Imbirowy, do herbaty :)

 

Kurczę to jest idealne!! Słuchajcie... Teściowa gdzieś to dostała/kupiła nieważne! Tak mi zasmakowało, że postanowiłam sama to zrobić !! Dodaje się około łyżeczkę do herbaty może być czarna, może być zielona, jak wolimy! W trakcie picia czuć lekkie pieczenie w gardle (w końcu imbir) ale takie przyjemne, a kropkami nad i są cytryna i miód, ta trójka to rewelacyjne połączenie!! 

Herbata z dodatkiem tego syropu świetnie rozgrzewa gdy jest na ciepło, natomiast na zimno daje fajnego orzeźwiającego kopa :) Na każdą okazję :)

Nie dość, że smaczne i słodkie to jeszcze bardzo pomocne w te zimne dni, gdy jesteśmy narażeni na jakieś grypy i inne ustrojstwa ;) Imbir+miód+cytryna zdrowotna i pyszna mieszanka, POLECAM BARDZO :)

 


 

Składniki: 

  • niewielki kawałek imbiru (ja dałam taki około ¾ wielkości paczki zapałek)
  • 1 cała cytryna ze skórką (sparzona!!)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek miodu

 

Przygotowanie: 

  • imbir obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach do miseczki
  • zalewamy minimalną ilością gorącej wody i przykrywamy, odstawiamy na około 5-10 minut
  • w tym czasie, podgrzewamy miód z sokiem z cytryny(pamiętając by temperatura nie przekroczyła 40°C, gdyż wtedy miód traci swoje wszelkie dobre wartości)
  • cytrynę kroimy w plasterki cieniutkie (ostry nóż będzie tu wielkim sprzymierzeńcem), wkładamy do słoiczka
  • imbir przekładamy do ciepłego, rozpuszczonego miodu i mieszamy (nie wiem czy to coś daje czy nie ale ja to jeszcze na chwilkę odłożyłam do poleżenia :P)
  • całą mieszankę przelewamy do słoiczka z cytryną i zamykamy
  • proponuję zostawić to na noc w lodówce, żeby całość się przegryzła :)
  • potem już tylko zaparzyć herbatkę i dodać syropu, nie dość ze w te chłodne dni świetnie rozgrzewa, to jeszcze idealna pomoc dla naszej odporności :)

 

 

 

p.s. co  by tutaj upiec????? 

 

Smacznego !!!

 


wtorek, 11 grudnia 2012
Nutella

 

... no powiedzmy... Muszę ją dopracować, bo to co jest teraz bardziej przypomina mi krem czekoladowy, ale za to fajny i puszysty, fajny do nadziewania ciasteczek i muffin ;) Więc nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;)

 

Składniki: 

  • 40g obranych migdałów
  • 160g orzechów laskowych (also obranych)
  • 400ml mleka
  • 60g mleka w proszku
  • 2 łyżki miodu (proponuje jakiś klasyk, żeby potem krem nie pachniał miodem gryczanym np :P)
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 150g czekolady mlecznej (jak pisałam wcześniej, nie oszczędzajmy na czekoladzie wybierzmy dobrą znaną czekoladę, ja zawsze mam milkę)

 

Przygotowanie: 

  • mleko, miód i mleko w proszku podgrzewamy w garnuszku tylko do punktu zagotowania, potem odstawiamy
  • rozpuszczamy czekolady (najlepiej w kąpieli wodnej)
  • orzechy i migdały blendujemy na drobniusieńko
  • do orzechów dodajemy czekoladę i mleko z miodkiem (jeszcze ciepłe!!)
  • mieszamy, aż składniki się połączą
  • proponuje przelać przez sitko, żeby orzechów nie było chyba że chcecie ;)
  • aaa no i początkowo kremik jest raczej rzadki, ale w lodówce szybko nabiera odpowiedniej konsystencji 

 

p.s. a na co jutro macie ochotę? Pierniczki ekspresowe czy może chałka z kruszonką? :)

 

 Smacznego !!! 

 


Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!