czwartek, 14 lutego 2013
Bounty - Pralinki

 

 

No tak dziś Walentynki... Ja i mój mąż nie obchodzimy tego "święta" i go nie rozumiem ani troszkę !! Jak ludzi robią "Walentynkowe Party" ja mogę zrobić imprezkę w temacie "Nie cierpię Walentynek !!" Ehhh ja i moje filozofie :D

Cóż trzymając się nie Walentynkowej idei przepis dziś nieWalentynkowy :D Choć jak najbardziej może być wykorzystany dla posłodzenia dnia swojego absztyfikanta/małża :D 

 

 

Składniki:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 40g kokosu
  • 75g białej czekolady
  • 5 łyżek śmietanki 30%

 

Przygotowanie:

  • mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
  • za pomocą pędzenia smarujemy boki i dno silikonowej formy pralinkowej rozpuszczoną czekoladą (proponuję nie żałować czekolady ja dałam za cienko i były gdzie niegdzie prześwity), zostawiamy trochę czekolady na wyzmarowanie wierzchu
  • wstawiamy do lodówki na schłodzenia
  • przygotowujemy kolejną kąpiel wodną, tym razem do rozpuszczenia idzie czekolada biała wraz z kremówką
  • gdy czekolada się rozpuści i połączy z kremówką dodajemy kokos
  • wkładamy na chwilę do lodówki do przestudzenia (nie może wystygnąć bo zesztywnieje)
  • przekładamy do czekoladowych foremek
  • na wierzch smarujemy resztą czekolady mlecznej (jeżeli będzie za gęsta lekko podgrzać)

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

czwartek, 22 listopada 2012
Kokosowe Pralinki

 

 

ala Rafaello, tak naprawdę, smakuje niemalże tak samo :) Troszkę poczytane, troszkę wiedziane i tak oto powstały moje pralineczki :) A że są niewiarygodnie słodkie, to nie da się zjeść ich wszystkich na raz :) Naprawdę, jestem z nich dumna :) Naprawdę polecam! Łatwe i proste w wykonaniu i dość szybkie, a efekt jest naprawde rewelka :)

 

 

Składniki:

  • 115g miękkiego masła (bardzo ułatwia pracę)
  • 200g białej czekolady (sama czekolada jest dobra więc całość musi powalać ;))
  • 50g cukru
  • 25 sztuk migdałów
  • 140g wiórków kokosowych

 

 

Przygotowanie:

  • białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż uzyska płynną i aksamitną konsystencję, odstawiamy do ostudzenia (nie może być zimne bo ponownie stwardnieje :P )
  • migdały obieramy ze skórki - w tym celu najlepiej jest zalać je wrzątkiem, poczekać chwilę, aż woda zabarwi się lekko na brązowo, i wtedy możemy je spokojnie obierać (skórka sama wręcz odchodzi od migdała)
  •  masło ucieramy z cukrem pudrem, trwa to dość długo, ale ważnym jest by uzyskało to fajną mięciutką, puszystą konsystencję
  • gdy czekolada już się ostudzi dodajemy ją do naszej maślanej masy
  • kolejnym krokiem są wiórki kokosowe, które należy dodać do naszej mikstury i mieszamy porządnie
  • po zmieszaniu i połączenia wszystkiego, wkładamy całość do lodówki na około 30 minut (nie więcej!!!)
  • teraz już pozostaje tylko uformowanie pięknych kuleczek, nabijamy w nie po jednym migdale i teraz trzeba je wytarzać w wiórkach, no i zdecydowanie muszą być w papilotkach, bo wyglądają wtedy bardzo prosto ale zarazem elegancko.
  • zalecam nie trzymać w lodówce ponieważ robią się wtedy strasznie twarde, a gdy są takie w temperaturze pokojowej, są zdecydowanie przyjemniejsze dla podniebienia :)

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!