poniedziałek, 25 marca 2013
Oponki Serowe

 

 

Dawno to było, no ale cóż ja wszystko robię na opak :) Oponki zrobiłam na tłusty czwartunio :) Były super smaczne i taaaakie kaloryczne (ale o to w tym chodzi w końcu :))

Przepis znalazlam w zbiorze przepisów thermomix'a i sprawdził się :) Szybki, smaczny i dający szczęście :)

 

Składniki:

  • 500g mąki przennej
  • 500g twarogu
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

 

 

 

Przygotowanie:

  • twaróg zmielić na jednolitą masę
  • do twarogu dodajemy kolejno: jajka, cukier, śmietana, ocet, soda, proszek do 
    pieczenia i na koniec mąkę (cały czas miksujemy)
  • wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około 1cm no i wykrawamy krążki
    (np szklanką) i w środku nich dziurki (np kieliszkiem)
  • smażymy na rozgrzanym tłuszczu (ja użyłam smalcu do tego :D)
  • smażymy najpierw po jednej stronie potem po drugiej (na złoty kolor)
  • na koniec można posypać cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym :)

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

czwartek, 03 stycznia 2013
Chruściki

 

Pora na coś karnawałowego ! Chruściki, czasem (lub częściej) zwane faworkami :) Smażone na smalcu (lub oleju) posypane cukrem pudrem... ROBIĄ OGIEŃ :) Na sylwestrowym stole rozeszły się w tempie ekspresowym, więc nooo są suuuper :) Bordo Polecam !!!

 

Składniki: 

  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • 1 duża łyżka spirytusu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka masła
  • 1kg + ciut więcej smalcu do smażenia

 

 

i w trakcie smażenia...

 

 

Przygotowanie: 

  • na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej dołek,gdzie dosypujemy cukier puder,dodajemy spirytus oraz śmietanę
  • wyrabiamy ciasto (tylko trochę)
  • dodajemy żółtka, ponownie wyrabiając
  • dodajemy masło
  • ciasto powinno uzyskać konsystencję kluskowego ciacha
  • bijemy wałkiem (najlepsza część) i ugniatamy aż będzie gładziutkie
  • przykrywamy ściereczką (szybko wysycha)
  • odrywamy po trochu ciasta i mocno wałkujemy, na bardzo cienki prostokąt
  • z nich wykrawamy paski o szerokości około 3-4 cm  z których tniemy równoległoboki
  • po środku przecinamy nożem chruścika na wylot (kurczę żałuję że zapomniałam porobić fotek jak to wygląda dużo łatwiej by było :P next time poprawie mój błąd!!)
  • bierzemy jeden róg chruścika i przewijamy przez dziurę po środku chruścika i formujemy naszego szalonego chrusta ;)
  • smażymy na rozgrzanym smalcuszycu (ja używałam oleju bo smalec z tłusty mi się wydaje :P)
  • wrzucamy po kilka chruścików
  • gdy się zarumienią obracamy na drugą stronę (rumienią się szybko!!)
  • wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na ręczniczki papieroe żeby ociekły z tego całego tłuszczyku zdrowego ;)
  • Na koniec obsypujemy cukrem pudrem i wsjo :))

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 


czwartek, 15 grudnia 2011
Gniazdka

Witam ponownie !

Tym razem coś na słodko, no i postaram się codziennie wrzucać coś z moich zaległości :)

Jak widać na załączonym obrazku obiektem mojej produkcji są gniazdka :) Specjalne życzenie mojego męża, który jak twierdzi są niesamowite ! :)

Na ciepło są naprawdę smaczne, ale to jakie są po ostygnięciu i polukrowaniu, trudno opisać w słowach ! Dlatego trzeba wypróbować :)

A co jest w nich najlepszego? Przygotowanie ! Chwila, moment, rach, ciach, ciach !! Nie spodziewałam się po nich takiej łatwości wykonania, a jednak... :)

No ale niestety są też wady :( Chyba z milion kalorii, smażone na głębokim tłuszczu z dużą ilością masła w sobie, ale cóż, uważam, że czasem można pozwolić sobie na troszkę rozpusty, w codziennych zmaganiach i codziennym liczeniu kalorii. Dlatego też po takich słodkościach warto wyskoczyć na godzinkę na fitness ;)

 

  Składniki :

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

  • w garnku gotujemy szklankę wody z masłem i szczyptą soli
  • dodajemy mąkę
  • studzimy
  • dodajemy kolejno jajka i ucieramy
  • na dużej patelni rozgrzewamy olej (musi być go bardzo dużo)
  • przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z największą końcówką
  • wyciskamy1 na rozgrzany olej
  • smażymy aż się uzyska złoty kolor
  • na koniec lukrujemy

1. Ja wyciskam tak, że robię okrąg i na to wyciskam drugą warstwę.

 

 

Smacznego !!

 


Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!