wtorek, 26 marca 2013
Ciastowy Potwór numer 1

 

 

Proszę państwa oto miś, miś jest bardzo (nie)grzeczny dziś :) Pierwszy tester i najlepszy!! Mojej małej zawsze wszystko smakuje, bo ważne że słodkie :)

A tutaj złapana na gorącym uczynku, złodziejaszek mały :) Po co jedna oponka skoro mogę mieć i w jednej i w drugiej ręce :)

Wam też pociechy pomagają w kuchni? Moja jak tylko widzi, że wyciągam mikser to już jest z krzesłem w kuchni i czeka na miksowanie :) z gąbką żeby powycierać blaty :)

A dziś u nas piękna pogoda, mimo że temperatura pozostawia wiele do życzenia, to w końcu widzę słońce :) Tak więc pakuję bobolinę i idziemy na spacer !!

Miłego dnia :)

 

~Doggi~

 

poniedziałek, 25 marca 2013
Oponki Serowe

 

 

Dawno to było, no ale cóż ja wszystko robię na opak :) Oponki zrobiłam na tłusty czwartunio :) Były super smaczne i taaaakie kaloryczne (ale o to w tym chodzi w końcu :))

Przepis znalazlam w zbiorze przepisów thermomix'a i sprawdził się :) Szybki, smaczny i dający szczęście :)

 

Składniki:

  • 500g mąki przennej
  • 500g twarogu
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

 

 

 

Przygotowanie:

  • twaróg zmielić na jednolitą masę
  • do twarogu dodajemy kolejno: jajka, cukier, śmietana, ocet, soda, proszek do 
    pieczenia i na koniec mąkę (cały czas miksujemy)
  • wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około 1cm no i wykrawamy krążki
    (np szklanką) i w środku nich dziurki (np kieliszkiem)
  • smażymy na rozgrzanym tłuszczu (ja użyłam smalcu do tego :D)
  • smażymy najpierw po jednej stronie potem po drugiej (na złoty kolor)
  • na koniec można posypać cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym :)

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

niedziela, 24 marca 2013
Oponki !!

 

Ostatnio mało mam czasu na blogowanie :( Mimo iż mam gotowe jeszcze 4 ciasta, tak nie mam kiedy wejść i napisać :(  Ale obiecuję, że już jutro wspomnienie Tłustego Czwartku :) Oponki Serowe :) O jaaa były pysznie tłuste :) 

Ahaaa, i nie były one przypalone ani trochę, jakby sugerowało zdjęcie, po prostu coś mi nie wyszło w obrabianiu :P I muszę to naprawić, ale teraz oczywiście nie mam czasu, bo dziecko trzeba przewinąć :P 

Tak że ten tego, miłej Niedzieli Wam moje Ciastowe Potworki życzę :) A ja idę ogarniać bączka :) plus może uda mi się poczytać parę stron "Poradnika Pozytywnego Myślenia" - tak na marginesie super książka i super film :)

 

~Doggi~


czwartek, 21 marca 2013
Ciasteczka z Czekoladą

 

Tak jak było powiedziane tak i czynię :) Więc, co zrobiłam z czekoladek "merci"? Otóż, tak jak pisałam, coś smacznego, prostego, szybkiego i banalnego :) Coś co do kawy zawsze mi przypasuje, a moja wspólniczka i siostra jak przyjechała do nas zjadła prawie wszystkie w jeden dzień, ponieważ tak jej podpasiły :) Ciasteczka z Czekoladą, takie nic a jak wiele zarazem, nie masz weny, czasu i masz depresję zimową zrób te ciasteczka bo się nie namęczysz a chwilowa przyjemność z nich będzie :)

 

Składniki:

  • 100g masła
  • 250g mąki pszennej
  • 1 jajeczko
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g czekoladek merci pokrojonych w kostkę (ja użyłam tych w środku z musem czeko)
  • 180g brązowego cukru

 

 

 

 

Przygotowanie: 

  • wszystkie składniki razem zagnieść (dokładnie)
  • formujemy ciasteczka (nie rosną za bardzo!!)
  • piec w T=180°C przez około 10-15 minut (do zarumienienia)

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 


środa, 20 marca 2013
Już jutro...

 

 

... no tak? Ale co już jutro? Co mogłam zrobić z użyciem tych cudowieństw? Podpowiem Wam tylko, że było to pyszne, bardzo bardzo łatwe w wykonaniu, i coś z klasyków do przekąszenia przy kawie :)

A dziś będę tworzyć... Myśl jest taka... Kruche ciasto (tarta- bo je kocham!!), masa kajmakowa aka Toffi, banany i BITA ŚMIETANA :D Czyli słodkości z działu "Dieto strzeż się !! :) 

 

Pozdrawiam i jestem ciekawa, czy odgadnie ktoś co tak prostego niedawno zawitało u nas w domku :) Do jutrzejszego wpisu :)

 

~Doggi~

 

 

czwartek, 14 marca 2013
Tarta Jabłkowo - budyniowa

 

 

Po wielu trudach i niedogodnościach udało się :) Wpis z tarty jest :) Tak jak pisałam wcześniej, wymyśliłam tą tartę sama ;) Bazowałam się na tak zwanych wspomnieniach z dzieciństwa, kiedy to babcia kupowała nam takie małe kruche babeczki właśnie z budyniem i jabłkami a całość uraczona była pyszną kruszonką :)

Tak potrzebowałam tego smaku i czegoś w tym stylu, że skomponowałam z najprostszych przepisów jakie stosuję od lat małą, słodziutką tartę :) 

Wyszło naprawdę super i pysznie, a rozeszło się w takim tempie, że nawet nie zorientowałam się gdzie zniknęło ciasto ;)

 

Składniki na spód:

  •  1,5 szklanki mąki
  • ½ kostki masła
  • ¼ szklanki wody + szczypta soli + zółtko (wymieszane)
  • ½ szklanki cukru

 

Przygotowanie: 

  • wszystko razem dokładnie zagnieść
  • włożyć na 30 minut do lodówki
  • ciastem wykładamy foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę
  • piec w T=190°C przez 15 min, po tym czasie zdejmujemy papier i fasolę i pieczemy jeszcze z 10-15 minut (do zarumienienia)

 

 

W międzyczasie... 

 

Składniki na budyń: 

  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • ¼ szklanki cukru

 

Przygotowanie: 

  • do miseczki odlać trochę więcej niż ¼ przygotowanego mleka
  • resztę mleka wlewamy do rondelka, wraz z cukrem i doprowadzamy do gotowania
  • do odlanego mleka dodajemy pozostałe składniki (mąki, cukier wanilinowy, żółtko) i dokładnie mieszamy, na jednolity płyn
  • gdy mleko się zagotuje, po malutko wlewamy mieszankę z mąkami, cały czas bardzo energicznie mieszając (żeby nie porobiły się grudki)
  • odstawić do przestudzenia

 

 

Przygotowanie całości: 

  • na kruchy spód wykładamy budyń
  • na to ugotowane jabłka z cynamonem (mogą być kupne, ale ja zawsze robię sama i mam w piwnicy ukryte ;) zużyłam do tego około 400g)
  • i na wierzch sypię kruszonką (nie powiem wam proporcji bo zawsze robię na oko i zapominam się skupić na proporcji ale potrzebne jest masło, mąka pszenna i cukier w takich ilościach żeby po zmieszaniu sypkie było)
  • wierzch można dodatkowo posypać cukrem (po upieczeniu fajniutki chrupiące jest z wierzchu :))
  • wstawić do piekarnika i kontynuować pieczenie w T=180ºC (aż kruszonka lekko się podrumieni)

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

środa, 13 marca 2013
Będzie !

 

Ok, dziś troszkę później jak mąż wróci z zakupów zrobię w końcu wpis :) Jakoś mi tak ostatnio nie szło, nie wiem czemu, ale już się biorę za siebie !! 

Bobolina w końcu troszkę lepsza jest, choć poprzednią noc nie dała mi spać ani trochę ponieważ miała jakieś koszmary czy coś MASACRA !! Tak to jest jak wujek ogląda przy dziecku walki batmana, a Olis jet bardzo wrażliwa na takie rzeczy jest bandzior jak nikt ale jak się ktoś bije albo krzyczy to bardzo to przeżywa, i tak mi to przeżywała że całą noc nie spałyśmy :/

Ale już wracam do świata żywych !! W końcu !! Choć prosszę jeszcze o troszkę wiosennej pogody bo mam dość tego sypiącego śniegu !!!!!!!!!!!

 

 

Miłego dni, napiszę później,

 

~Doggi~

 


piątek, 08 marca 2013
Bad Day !

 

Ok, zaraz mnie szlag trafi!! Naprawdę, tak po całości... Moje dziecko ma dziś jakiś problem ze sobą i chodzi i się drze na wszystko i wszystkich, zaraz mnie trafi !!

Ale z okazji dnia kobiet udało mi się zrobić tartę (jeszcze nie próbowaliśmy, ale wydaje mi się że może być bardzo dobra :) 

Chciałam dziś wrzucić ,przepis z tym co jest na powyższym zdjęciu... ALE NIE MAM SIŁY, piszę tylko te parę słów o tym ze wymiękam i idę dalej doprowadzać do porządku tą wredną babę !!

Acha no i na zdjęciu jest tarta na klasycznym słodkim kruchym cieście z budyniem waniliowym, jabłkami oraz kruszonką (pyszne było !!!) Wszystko oczywiście zrobione w warunkach domowych żadnych ułatwień kupnych nie było :D  No i mój pomysł, moje przepisy, cała ja :)

 

Miłego dnia i oby Wasz był lepszy niż mój !!

 

~Doggi~


16:12, dogsonx
Link Komentarze (4) »
środa, 06 marca 2013
Nutellowe Deserki

 

 

Robiłam to dawno temu, wielka improwizacja i kombinatorstwo :) Przychodziła do mnie koleżanka, a czymś trzeba było ją uraczyć słodkim do kawy, więc szybki pomysł i szybka realizacja, wykonanie tego deserku zajęło mi jakieś 15 min (wliczając czekanie aż ostygną wiśnie) i już się chłodziło w lodówce :) Choć i tego dużo nie trzeba, bo tam naprawdę, moje leżały około 1h i były pyszne :) 

Tak więc moi drodzy, jeśli nie macie pomysłu "what to do what to do" zróbcie to !!! Słodkie, smaczne i ekspresowe !! Ale uwaga!! WYSOKO KALORYCZNE :P Ale czasem trzeba nooooo !!! :) Choć u mnie to czasem dość często jest :D

 

 

Składniki na wiśnie: 

  • ½ opakowania mrożonych wiśni
  • około 3 łyżki wody
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

  • wiśnie umieszczamy w garnuszku i lekko gotujemy (można podlać odrobiną wody)
  • mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 3ech łyżakch wody
  • gdy wiśnie zagotują się dodajemy mąkę ziemniaczaną z wodą bardzo dokładnie miejszając żeby glutki się nie porobiły
  • odstawiamy do wystudzenia (ja dałam na taras i rach ciach prach gotowe)

 

 

 

 

W między czasie ....

 

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2 śmietan fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • około 5-6 łyżek nutelli (do smaku może być też więcej jak tam kto woli :))

 

Przygotowanie: 

  • kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem
  • pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy (dalej ubijamy)
  • gdy już uzyskamy piękną bitą śmietanę dodajemy mascarpone i dalej miksujemy bardzo dokładnie żeby nie było grudek
  • na koniec dodajemy kolejno po jednej łyżce nutelli cały czas miksując aż uzyskamy

 

 

Ponadto: 

  • około 24 małe bezy (ja miałam kupne akurat więc wykorzystałam)

 

Przygotowanie całości (na około 6 salaterek): 

  • na spód około 2,5 łyżki kremu nutellowego
  • na to wykładamy pokrojone na drobniej (nie miazga!!) bezy (około 3 sztuki na salaterkę)
  • na bezy wykładamy około 2-3 łyżki wiśni (tak żeby całość była zakryta)
  • na wiśnie znów krem i koniec :)
  • ja na wierzch wyłożyłam jeszcze po wisience i bezie :)

 

 

p.s. właśnie zrobiłam ciasteczka z czekoladą... WYSZŁY PRZEPYSZNE !!! 

 


Smacznego !!!

 

wtorek, 05 marca 2013
Głosowanie czas zacząć :)

 

 

Tak więc dziś rusza głosowanie na Człowieka Roku 2013, w którym nasza restauracja została wyróżniona :)

Głosować można codziennie, poprzez wysyłanie sms o treści 9 na numer +48530032199 lub poprzez zalogowanie się na portalu zinfo :)

W tym miejscu chciałabym bardzo serdecznie prosić Was, moi drodzy Ciastownicy o pomoc i oddawanie głosów na naszą restaurację :) W końcu takie wyróżnienie nie jest spotykane codziennie :) Jestem bardzo szczęśliwa i dumna z naszej SUSHARNI :)

 

A tutaj możecie obejrzeć mojego męża co ciekawego powiedział oraz "parę słów" o nim i SUSHARNI :)

 

 

 

 

Dziękujemy !!! :)


12:02, dogsonx
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!