wtorek, 07 lipca 2009
Kruche Babeczki z bitą śmietaną i owocami

 

 

W miniony weekend, w moim domu była tak zwana "rodzinna imprezka" z okazji moich zaległych urodzin... A co to by była za imprezka bez słodkości? :) Tak więc, podwinęłam rękawy i wzięłam się do pracy... Jednakże mój stan zdrowotny nie pozwala mi za bardzo szaleć i długo stać więc zrobiłam tylko dwa dzieła... Jedno z nich jak wskazuje tytuł to kruche babeczki, które są dobre na każdą okazję... A największą radość sprawiło mi gdy wszyscy się nimi zajadali i zchwalali je, w szczególności moje małe kuzynostwo :) Tak więc umieszczam tu przepis właśnie na nie...

 

Składniki na ciasto kruche (około 21 babeczek) :

  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki w razie potrzeby
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 kostki margaryny/masła (miekkie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu (np. waniliowy, migdałowy lub advocat)

 

Składniki do dekoracji :

  • 500 ml śmietany 30-36% (kremówki)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1,5-2 łyżki goroącej wody
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • truskawki
  • brzoskwinie
  • czereśnie
  • kiwi

 

Przygotowanie ciasta :

  • Nie ma tu nic skomplikowanego.... Mieszamy wszystkie składniki w podanej kolejności i dokładnie zagniatamy, do uzyskania jednolitej konsystencji (w razie gdyby się zbyt kleiło można podsypać mąką).
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut by się schłodziło.
  • Następnie robiąc z ciasta małe kulki wylepiać nimi foremki do babeczek (wcześniej wysmarowane masłem i posypane np kaszką manną). Należy uważać by ciasto wylepione w foremkach nie było bardzo cienkie, ponieważ bardzo szybko i bardzo mocno wyrasta ono w czasie pieczenia.
  • Przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać widelcem ciasto w foremkach, czynność można powtórzyć też w trakcie pieczenia gdyby za bardzo rosły.
  • Pieczemy w temperaturze 180o C przez około 10 minut do zarumienienia się babeczek.


Przygotowanie dekoracji :

  • Na początek radzę rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i wstawić do lodówki by się schłodziło lekko (tak by się nie ścięła żelatyna)
  • Następnie w wysokim naczyniu umieszczamy śmietanę kremówkę, wsypujemy cukier puder i mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo sztywnej śmietany (czasem gdy kremówka się słabo ubija dodaję do niej 2 śmietan fixy). Gdy kremówka jest już gotowa a żelatyna odpowiednio schłodzona, do kremówki wlewamy żelatynę.
  • Gotową śmietanę nakładamy na ostudzone babeczki łyżką lub workiem do dekoracji tortów (na ogół wybieram łyżkę ponieważ jest szybciej, nie tak efektownie jak w przypadku woreczka do dekoarcji tortów, ale też niczego sobie ;))
  • Na śmietanę wyłożoną na babeczki nakładamy wybrane przez nas owoce wczesniej pokrojone, ja zawsze nakładam kilka rodzajów owoców by było smacznie i kolorowo :)
  • Tak przygotowane babeczki najlepiej przed podaniem włożyć do lodówki by się żelatyna w śmietanie była bardziej ścięta.

Gotowe !

 

 

Smacznego !!!

 

 

 

czwartek, 02 lipca 2009
Pierogi z Serkiem Truskawkowym

 

W tak wielki upał i tropiki jakie dziś panowały w moim mieście, człowiekowi nie chce się jeść,a już tym w ogóle jakiś ciężkich tradycyjnych potraw... I tak też dziś się poczułam... Postanowiłam przygotować dla rodziny lekki i przyjemny obiadek i bardzo na czasie, gdyż uwzględniłam w nim truskawki, których sezon wciąż trwa :) i co ważne nie są aż tak czasochłonne :)

 

Składniki na około 30 sztuk :

  • 3 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • około 1,5 szklanki gorącej wody

 

Składniki na farsz serowo-truskawkowy :

  • 250g serka twarogowego
  • 3 łyżeczki słodkiej śmietanki
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukry (może być więcej, ja nie chciałam za słodkiego zrobić)
  • około 15 truskawek (na oko) pokrojone na bardzo drobno lub zmiksowane

 

Przygotowanie ciasta :

  • Połowę ilości mąki zalać wrzątkiem i wymieszać by się zrobiła klucha nie za rzadka, po czym odstawiamy to na około 10-15 minut by troszkę ostygło.
  • Po odstaniu chwilki (ciasto jeszcze ciepłe) dodajemy resztę składników i dokładnie ze sobą łączymy. W razie gdyby ciasto się zbyt kleiło należy podsypywać mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji, tak że nic się do rączek już nie przykleja.
  • Przygotowane ciasto przenosiły na podsypaną mąką stolnicę i wkłujemy ciasto na grubość około 2-3 mm. Mogą być oczywiście troszkę grubsze, wedle uznania ;)
  • Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki (ja użyłam do tego dużej szklanki od piwa).
  • Na wykrojone krążki na środek wykładamy około łyżeczkę farszu serowo-truskawkowego. Następnie brzegi naszych krążków łączymy i ściskamy dość mocno by się skleiły (ja wcześniej brzegi lekko smaruje wodą bo się lepiej kleją wtedy), po czym sklejone brzegi pierożków można dodusić za pomocą widelca co sprawia, że pierożki lepiej się trzymają i mają ładny wzorek na zewnątrz :)

 


  • Sklejone pierożki należy gotować w dużym garnku żeby mogły swobodnie pływać. 
  • Woda powinna być lekko osolona oraz należy dodać troszkę oliwy (około 1 łyżka) by się nawzajem nie posklejały.
  •  Zanim do wody włożymy pierogi musimy dopilnować by woda się gotowała. 
  • Gdy woda już się zagotuje i włożymy do niej pierogi gotujemy aż pierogi wypłyną na wierzch +około 3-5minut ekstra odliczając po wypłynięciu. 
  • Po trzech minutach radzę sprawdzić w jakim są stanie gdyż już mogą być dobre.

 

Przygotowanie farszu serowo-truskawkowego :

  • Do miseczki wrzucamy serek jak na twaróg.
  • Do tego dodajemy słodką śmietankę... Mieszamy to razem aż do rozdrobnienia serka.
  • Dodajemy żółtko, cukier oraz truskawki i wszystko razem mieszamy, i gotowe ;)

 


Smacznego !!!

 

 

wtorek, 30 czerwca 2009
Ciasto Drożdżowe

 

 

To jest coś co chyba każdy lubi... Ciasto drożdżowe... Dobre, słodkie, puszyste i nigdy się nie nudzi... Lecz niestety szybko zostaje zjedzone :) Upiekłam je wczoraj, ze smutku że mam dopytkę z egzaminu z Inżynierii reaktorów chemicznych... Humor oczywiście wrócił do normy... Ten przepis jest naprawdę fajny, samo surowe ciasto rośnie za każdym razem jak dzikie, wczoraj oszalało i z miski aż zaczęło mi wypływać. Bardzo, Bardzo polecam :)


Składniki na ciasto :

  • ¾ margaryny
  • 5dag drożdży
  • 3 jajka
  • ½ kg mąki
  • ¾ szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli

 

Składniki na kruszonkę :

W sumie to kruszonkę zawsze robię na oko. Więc podam tylko tak mniej więcej.

  • 1/2 kostki masła/margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy

 

Jak już pisałam jest to tylko mniej więcej, możliwe ze będzie za mało mąki lub masła, jak ktoś woli słodsze można dać więcej cukru... Wedle uznania ;)


Przygotowanie :

  • Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, odstawić. 
  • Tłuszcz roztopić w garnku, 
  • wlać 1 szklankę mleka, wbić jajka, wsypać cukier, wymieszać, dołożyć drożdże, mąkę, wymieszać. 
  • Odstawić na 8 godzin (tak jest w przepisie ale ja nigdy nie trzymałam dłużej niz 1 godzinę a wczoraj 20 minut mi to zajęło). 
  • Włożyć na blachę nałożyć owoc lub tylko kruszonkę. Ja po wysypaniu kruszonki sypię ją jeszcze cukrem bo jest wtedy bardziej chrupiąca. 
  • Piec około 40 min w temp 180ºC. Wkładać do piekarnika lekko nagrzanego.

 

 

 

Smacznego !!!

 

Ciasto rabarbarowe pod bezową pierzynką ;)

 

To oto maleństwo powstało, gdy przeglądając jedną z gazet mojej babci ujrzałam ten oto przepis... Obrazek tak mi się spodobał, że niemal od razu wzięłam się do pracy... A że akurat miałam w domu rabarbar tak też nic nie stało mi na przeszkodzie by je upiec... Łatwe, przyjemne i bardzo bardzo smaczne :)

 

Składniki :

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 5 jajek
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • płatki migdałowe

 

Przygotowanie :

  • Do masła stopniowo dosypujemy 2/3 cukru i ubijamy mikserem na puszystą masę.
  • Rozbić trzy jajka; żółtka oddzielamy od białek i dodajemy z dwoma całymi jajkami do masy.
  • Dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.
  • Tortownice,smarujemy masłem i sypiemy bułką tartą, na to wykładamy ciasto.
  • Rabarbar obieramy i kroimy w kawałeczki po czym układamy na cieście. Można lekko obsypać cukrem i płatkami migdałowymi.
  • Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180o C.
  • Resztę z białek i cukru ubijamy na sztywną pianę (ja dodałam jedno białko extra)
  • Do białka dodajemy wiórki kokosowe. Rozsmarowujemy na podpieczonym cieście i pieczemy 30 minut.
  • W połowie pieczenia na wierzch piany posypać płatkami migdałowymi.

 

 

Smacznego :)

 

Ciasto kisielowe

Ciachoo

 

Tak więc stało się.... Pierwszy przepis na moim blogu :) Jest to ciasto kisielowe :) Bardzo łatwy i przyjemny przepis... Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i zjada z ogromną przyjemnością :) Wychodzi ono zawsze... Gdy ma się ochotę na coś słodkiego a za bardzo nie mamy składników w domu ciasto kisielowe jest idealne...

 

Składniki na ciasto :

  • 1 kostka margaryny/masła
  • 5 jajek dużych (same żółtka, białka zostawić na później)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej

 

Ponadto :

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel owocowy (najlepszy wiśniowy lub truskawkowy)

 

Przygotowanie :

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem i włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę.
  • Po wyjęciu z zamrażarki ciasto dzielimy na 2 części większą ucieramy na tarce (na blaszkę prostokątną o wymiarach około 28x36 wyłożoną papierem do pieczenia)
  • Na ciasto wykładamy owoce, osobiście najbardziej lubię jabłka ale w sezonie na truskawki znakomite są truskawki.
  • Ubijamy pianę z 5 jajek, dodajemy szklankę cukru i dalej ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy kisiel i miksujemy to ujednolicenia koloru. Pianę przenosimy na starte ciasto.
  • Na wierzch ucieramy drugą część ciasta.
  • Pieczemy w temperaturze 160o C, po 5 minutach zwiększamy temperaturę na 250o C i pieczemy przez około 40 minut.

 

 

 

Smacznego :)


 

Dzieeeń Dobry ;)

Więc tak oto założyłam blog poświęcony sztuce kulinarnej.... A mianowicie wypieki... słodkości itd :) Czyli coś co Dogsony lubią najbardziej :)

Bede starała się jak najczęściej wrzucać nowe przepisy wraz ze zdjęciami :)

Miłego blogowania.

14:25, dogsonx
Link Dodaj komentarz »
1 ... 16 , 17 , 18 , 19
 
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!