poniedziałek, 18 listopada 2013
Awarie

 

 

    No tak, i znów miał być przepis, przepisu nie ma, a kolejne się robią robią i robią! 

Najpierw Braciak odłączył Internet i gdzieś router wyniósł, potem jak wrócił to się okazało ze monitor ma jakieś ze sobą problemy, i pomniejszenie zdjęć stało się bardzo trudnym zadaniem, a na telefonie nie mam zdjęć tego co zrobiłam dotychczas, i tak w kółko! 

Więc wybaczcie mi te zaległości, postaram się coś wymyślić i pokazać wam ci ciekawego porabiałam w kuchni :)

 

~Doggi~ 

 


 

piątek, 18 października 2013
Mniam mniam mniam...

 

 

Witajcie duperelki :) co prawda nie nowy przepis, ale chociaż jego zapowiedź :) 

Było wspomnienie matur i wiosny a teraz wspomnienie lata i truskawek :) Ale więcej o tym przepisie już jutro :) 

Jest już gotowy wpis, czeka tylko na publikację :) Ale to zaplanowałam na jutro :) 

Miłego weekendu :) 

 

~ Doggi ~

 


wtorek, 15 października 2013
Tort Bezowy z truskawkami

 

 

Wieeem, kiepska jestem :( Miałam być nie było mnie, porażka jakaś... Ale sporo się działo, między innymi mam pieska, Berneńczyka słodkiego, który dodaje mi stos kolejnych prac... Porozszarpywane gazety, porozrzucane po całym domu, pogryzione buty, sikanie i inne ciekawostki, ech jak z dzieckiem, nawet gorzej, bo O. jak jej się powie to posprząta, a Sheldon rżnie głupa :P

Ale wrócę do tego po co tu jestem ;) Torcik bezowy, zrobiony był daaawno daaawno temu, w maju, przed maturą z polskiego mojej szwagierki :)

Mieszanka bezy, bitej śmietany, mascarpone i truskawek, to musi być pyyyszne :) Wymarzyłam sobie że takie coś chcę zjeść, zrob iłam i zjadłam, mbyło baaaardzo miło :D

 

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

  • do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę
  • gdy białka są odpowiednio ubite stopniowo dodajemy cukier
  • teraz dodajemy ocet następnie mąkę ziemniaczaną i mieszamy
  • duża płaska blaszka, na niej papier do pieczenia tam wykładam białka tak żeby powstały dwa placki około 23 cm średnicy na oko, nigdy nie rysuję okręgów wcześniej na papierze bo mi się nie chce :P
  • wstawiamy o nagrzanego piekarnika na 180°C i po 5 minutach zmniejszamy do 140°C i pieczemy około 90 minut.

 

 

Składniki na krem:

  • 250g mascarpone
  • 400ml kremówki
  • 2 śmietan fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • truskawki (im więcej tym lepiej)

 

Przygotowanie:

  • kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami (je dodajemy pod kon biec ubijania)
  • mascarpone proponuję wcześniej rozmiksować albo wymieszać żeby zrobiło się głakie bo mogą być grudki w kremie w innym razie.
  • dodajemy pokrojone truskawki.

 

 

 

 

Przygotowanie całości:

  • gdy bezy się ostudzą jeden blat wykładamy na paterę
  • wykładamy cały krem
  • nakładamy drugą paterę
  • wierzch sypiemy cukrem pudrem

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

piątek, 16 sierpnia 2013
Bezowo mi :)

 

 

 

Był moment, że miałam fazę na bazy, i robiłam chyba z 5 różnych ciast bezowych :) To była rozpusta :) Chyba muszę, znów zrobić coś bezowego bo na myśl o tym cieknie mi ślinka :)

Na zdjęciu powyżej oczywiście beza :) A co dałam do niej? Klasyk, prostota ale jaka rozkosz! :) Bita śmietana, mascarpone i truskawki idealne połączenie !! Tak szybko jak je się robi tak szybko znika ze stołu :)


Przepis na to 'lekkie' cudo, już po weekendzie :)

 

 

Pozdrawiam ciepło :)

 

 

~Doggi~


 

czwartek, 15 sierpnia 2013
Tarta "Czekoladowy Szał"

 

 

Witam bąbelki ! :) Tak jak wczoraj pisałam, tak dziś jestem z Wami :) 

I teraz odpowiedź na pytanie, co mogłam zrobić z malinami i migdałami? TAAAAARTĘ, czekoladowo czekoladową, czekoladowe szaleństwo!! :)

Przepis jest przerażająco prosty, i do tego mój :)

Ok, nie ma co zwlekać, pozwólcie, że przestawię Wam mój Czekoladowy Szał :)

 

Składniki na kruchy spód: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 żółtko + ½ szklanki wody + szczypta soli (wymieszane)
  • 2 - 3 łyżki kakao

 

 

 

Przygotowanie: 

  • wszystkie składniki razem połączyć i wstawić na 1h do lodówki
  • wyłożyć tartownicę rozwałkowanym kakaowym ciachem
  • ułożyć nań papier do pieczenia wraz z fasolą
  • wkładamy do nagrzanego piekarnika na T=190°C na około 15 min
  • po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez około 10 minut

 

 

Składniki na budyń czekoladowy: 

  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru (ja użyłam brązowego, bo go kocham!!)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie: 

  • gotujemy 1½ szklanki mleka z masłem
  • w między czasie, w reszcie mleka rozpuszczam pozostałe składniki (bardzo dokładnie należy je połączyć bo inaczej będzie grudkowaty budyń!!)
  • gdy mleko zacznie się gotować pomału dodajemy kakaową miksturę cały czas mieszając mleko, bardzo dokładnie i energicznie (ja to robię trzepaczką) aż powstanie budyń

 

Pozostałe składniki:

  • około 400g malin 
  • płatki migdałowe na oko (tak aby zakryły górę)
  • opcjonalnie brązowy cukier

 

Przygotowanie całości: 

  • na upieczony czekoladowy spód wykładamy budyń czekoladowy (już teraz jest pysznie)
  • na budyń rozkładamy maliny i całość obsypujemy płatkami migdałowymi
  • jeżeli mamy taki kaprys płatki migdałowe można dodatkowo posypać obficie brązowym cukrem i do pieca do momentu aż migdały się zarumienią (piekarnik nastawiamy na pieczenie góry na 190°C)
  • gdy zrobimy opcję z cukrem powinien on utworzyć na migdałach  pyszną karmelową skorupkę :) mrrrrrr :)

 

 

p.s. ja zrobiłam opcję bez cukru (na zdjęciu) jednakże innym razem zrobiłam z cukrem ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia :)

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

środa, 14 sierpnia 2013
Migdałki i Malinki?

 

 

Wiem, kiepska jestem !!Ale wciąż jestem w kiepskiej formie, choć noga lepiej, to inne teraz się sprawy odzywają :/

Tak więc, najpierw uporządkuję sprawy, a potem przyjemności (przepisy dla Was)

Jak myślicie co zrobiłam przy użyciu pyszności na zdjęciu powyżej? Płatki migdałowe i maliny?! Pyyyszne połączenie :) Ale co z tym dalej poszło?

Rozwiązanie zagadki jutro:) Wrazz przepisem !! :)

 

Pozdrawiam cieplutko,

 

~Doggi~

 


poniedziałek, 12 sierpnia 2013
bleeee

ok, znów pod górkę :( Mój małżonek zabrał myszkę i co za tym idzie? Zabrał mi możliwość korzystania z komputera, dobrze że nie zabrał mi telefonu :P przynajmniej mogę napisać i się wytłumaczyć ;) 

Tak więc cała nadzieja w jutrzejszym dniu, i pokażę wam co porabiałam :)

Szkoda, że nie wygrałam sobie zdjęć na telefon :P

 

  DO JUTRA !! :)

 

 

~Doggi~

 


niedziela, 11 sierpnia 2013
Rehabilitacja

 

Ok, pomimo tego, że jestem po operacji, leżę i nic nie robię, to jakoś okazji nie mam by dawać nowe wpisy :(  a mam naprawdę sporą kolekcję wypieków, ale jutro mała znów idzie do przedszkola wiec nadzieja w tym, że po rehabilitacji usiąde i coś wyskrobie ;) 

Trzymajcie za mnie kciuki, żeby w końcu ruszyć do przodu ;)

Pozdrawiam cieplutko i mam nadzieję, że do jutra ;)

 

 

~Doggi~

 

czwartek, 01 sierpnia 2013
Peanut Butter Cookies

 

  

Już sierpień !! Dziś moja berbecia, rozpoczęła swoją drogę edukacji !! :) Pierwszy zień w przedszkolu !!!! Poza tym, w ciągu kilku dni od ostatniego wpisu, zdążyłam mieć operację, więc teraz się wyleguję ze zreperowanym kolanem, z ortezą na nóżce, relax pełną parą :)

Ciasteczka z masłem orzechowym, zrobiłam już dawno temu, jeszcze zimno było, ale tak jakoś nie było okazji wrzucić przepisu ;)

Ten przepis gdzieś w necie znalazłam, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć gdzie :/ Ale przepis urzekł mnie prostotą i szybkością wykonania, a to lubię najbardziej :)

 

 

 

Składniki:

  • 120g masła
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 250g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (nawet może być ciut mniej)
  • cukier wanilinowy

 

Przygotowanie: 

  • ucieramy masło z cukrem na puszystą masę
  • dodajemy masło orzechowe (cały czas miksując)
  • dodajemy jajka i cukier wanilinowy
  • na koniec całość łączymy z mąką wcześniej wymieszaną z sodą
  • z powstałej mikstury formujemy małe kulki, rozkładamy na papierze do pieczenia (na blaszce) i rozpłaszczamy, ja zrobiłam kratkę widelcem
  • piec w T=180°C przez około 12-15 minut, do zarumienienia.

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

wtorek, 23 lipca 2013
Chocolate Fudge Tart

 

Czeeeeeeść i czołem :) Long long time !! Ale cóż powiedzieć, lato :) Szaleje szaleniec :) Ale mam coś dla Was dla osłody!!

Chocolate Fudge Tart, czyli tarta czekoladowo-czekoladowa :) Mniaaam, bardzo miło mi się ją gościło w brzuchu :)

No więc, nie ma na co czekać, tylko piszę przepis i BORDO POLECAM :)

Przepis przywiozłam ze sobą z USA :)

 

 

Składniki na kruchy spód: 

  • bez powielania przepis tutaj

 

Składniki na wypełnienie:

  • 140g czekolady (około 60% kakao jest ok)
  • 175g masła
  • 350g brązowego cukru
  • 100g mąki
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropli olejku)
  • 6 jaj lekko roztrzepanych

 

Przygotowanie:

  • ciasto ugnieść, rozwałkować i przełożyć na tArtownicę, przykryć papierem do pieczenia i wsypać fasolę
  • piec w nagrzanym piekarniku w T=200°C przez około 12-15 minut
  • zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejnych 10 minut (w między czasie dobrze jest posłuchać sobie Dawida Podsiadło :))
  • zmniejszamy temperaturę do 180°C
  • żeby wykonać wypełnienie:  czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszać aż będzie gładkie, pozostawiamy do ochłodzenia
  • w misce umieszczamy cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy, jajka i mieszamy aż się połączy ładnie
  • dodajemy miksturę czekoladową, mieszamy
  • gotowe nadzienie przelewamy do naszego kruchego ciasta
  • piec 50 minut, lub jeśli trzeba dłużej (lub krócej) aż się zetnie (do suchego patyczka)
  • na koniec posypać cukrem pudrem, można też uraczyć siebie i domowników/gości bitą śmietaną, ale to już prze-rozpusta ;)

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!