piątek, 18 października 2013
Mniam mniam mniam...

 

 

Witajcie duperelki :) co prawda nie nowy przepis, ale chociaż jego zapowiedź :) 

Było wspomnienie matur i wiosny a teraz wspomnienie lata i truskawek :) Ale więcej o tym przepisie już jutro :) 

Jest już gotowy wpis, czeka tylko na publikację :) Ale to zaplanowałam na jutro :) 

Miłego weekendu :) 

 

~ Doggi ~

 


wtorek, 15 października 2013
Tort Bezowy z truskawkami

 

 

Wieeem, kiepska jestem :( Miałam być nie było mnie, porażka jakaś... Ale sporo się działo, między innymi mam pieska, Berneńczyka słodkiego, który dodaje mi stos kolejnych prac... Porozszarpywane gazety, porozrzucane po całym domu, pogryzione buty, sikanie i inne ciekawostki, ech jak z dzieckiem, nawet gorzej, bo O. jak jej się powie to posprząta, a Sheldon rżnie głupa :P

Ale wrócę do tego po co tu jestem ;) Torcik bezowy, zrobiony był daaawno daaawno temu, w maju, przed maturą z polskiego mojej szwagierki :)

Mieszanka bezy, bitej śmietany, mascarpone i truskawek, to musi być pyyyszne :) Wymarzyłam sobie że takie coś chcę zjeść, zrob iłam i zjadłam, mbyło baaaardzo miło :D

 

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

  • do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę
  • gdy białka są odpowiednio ubite stopniowo dodajemy cukier
  • teraz dodajemy ocet następnie mąkę ziemniaczaną i mieszamy
  • duża płaska blaszka, na niej papier do pieczenia tam wykładam białka tak żeby powstały dwa placki około 23 cm średnicy na oko, nigdy nie rysuję okręgów wcześniej na papierze bo mi się nie chce :P
  • wstawiamy o nagrzanego piekarnika na 180°C i po 5 minutach zmniejszamy do 140°C i pieczemy około 90 minut.

 

 

Składniki na krem:

  • 250g mascarpone
  • 400ml kremówki
  • 2 śmietan fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • truskawki (im więcej tym lepiej)

 

Przygotowanie:

  • kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami (je dodajemy pod kon biec ubijania)
  • mascarpone proponuję wcześniej rozmiksować albo wymieszać żeby zrobiło się głakie bo mogą być grudki w kremie w innym razie.
  • dodajemy pokrojone truskawki.

 

 

 

 

Przygotowanie całości:

  • gdy bezy się ostudzą jeden blat wykładamy na paterę
  • wykładamy cały krem
  • nakładamy drugą paterę
  • wierzch sypiemy cukrem pudrem

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!