piątek, 16 sierpnia 2013
Bezowo mi :)

 

 

 

Był moment, że miałam fazę na bazy, i robiłam chyba z 5 różnych ciast bezowych :) To była rozpusta :) Chyba muszę, znów zrobić coś bezowego bo na myśl o tym cieknie mi ślinka :)

Na zdjęciu powyżej oczywiście beza :) A co dałam do niej? Klasyk, prostota ale jaka rozkosz! :) Bita śmietana, mascarpone i truskawki idealne połączenie !! Tak szybko jak je się robi tak szybko znika ze stołu :)


Przepis na to 'lekkie' cudo, już po weekendzie :)

 

 

Pozdrawiam ciepło :)

 

 

~Doggi~


 

czwartek, 15 sierpnia 2013
Tarta "Czekoladowy Szał"

 

 

Witam bąbelki ! :) Tak jak wczoraj pisałam, tak dziś jestem z Wami :) 

I teraz odpowiedź na pytanie, co mogłam zrobić z malinami i migdałami? TAAAAARTĘ, czekoladowo czekoladową, czekoladowe szaleństwo!! :)

Przepis jest przerażająco prosty, i do tego mój :)

Ok, nie ma co zwlekać, pozwólcie, że przestawię Wam mój Czekoladowy Szał :)

 

Składniki na kruchy spód: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 żółtko + ½ szklanki wody + szczypta soli (wymieszane)
  • 2 - 3 łyżki kakao

 

 

 

Przygotowanie: 

  • wszystkie składniki razem połączyć i wstawić na 1h do lodówki
  • wyłożyć tartownicę rozwałkowanym kakaowym ciachem
  • ułożyć nań papier do pieczenia wraz z fasolą
  • wkładamy do nagrzanego piekarnika na T=190°C na około 15 min
  • po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez około 10 minut

 

 

Składniki na budyń czekoladowy: 

  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru (ja użyłam brązowego, bo go kocham!!)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie: 

  • gotujemy 1½ szklanki mleka z masłem
  • w między czasie, w reszcie mleka rozpuszczam pozostałe składniki (bardzo dokładnie należy je połączyć bo inaczej będzie grudkowaty budyń!!)
  • gdy mleko zacznie się gotować pomału dodajemy kakaową miksturę cały czas mieszając mleko, bardzo dokładnie i energicznie (ja to robię trzepaczką) aż powstanie budyń

 

Pozostałe składniki:

  • około 400g malin 
  • płatki migdałowe na oko (tak aby zakryły górę)
  • opcjonalnie brązowy cukier

 

Przygotowanie całości: 

  • na upieczony czekoladowy spód wykładamy budyń czekoladowy (już teraz jest pysznie)
  • na budyń rozkładamy maliny i całość obsypujemy płatkami migdałowymi
  • jeżeli mamy taki kaprys płatki migdałowe można dodatkowo posypać obficie brązowym cukrem i do pieca do momentu aż migdały się zarumienią (piekarnik nastawiamy na pieczenie góry na 190°C)
  • gdy zrobimy opcję z cukrem powinien on utworzyć na migdałach  pyszną karmelową skorupkę :) mrrrrrr :)

 

 

p.s. ja zrobiłam opcję bez cukru (na zdjęciu) jednakże innym razem zrobiłam z cukrem ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia :)

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

środa, 14 sierpnia 2013
Migdałki i Malinki?

 

 

Wiem, kiepska jestem !!Ale wciąż jestem w kiepskiej formie, choć noga lepiej, to inne teraz się sprawy odzywają :/

Tak więc, najpierw uporządkuję sprawy, a potem przyjemności (przepisy dla Was)

Jak myślicie co zrobiłam przy użyciu pyszności na zdjęciu powyżej? Płatki migdałowe i maliny?! Pyyyszne połączenie :) Ale co z tym dalej poszło?

Rozwiązanie zagadki jutro:) Wrazz przepisem !! :)

 

Pozdrawiam cieplutko,

 

~Doggi~

 


poniedziałek, 12 sierpnia 2013
bleeee

ok, znów pod górkę :( Mój małżonek zabrał myszkę i co za tym idzie? Zabrał mi możliwość korzystania z komputera, dobrze że nie zabrał mi telefonu :P przynajmniej mogę napisać i się wytłumaczyć ;) 

Tak więc cała nadzieja w jutrzejszym dniu, i pokażę wam co porabiałam :)

Szkoda, że nie wygrałam sobie zdjęć na telefon :P

 

  DO JUTRA !! :)

 

 

~Doggi~

 


niedziela, 11 sierpnia 2013
Rehabilitacja

 

Ok, pomimo tego, że jestem po operacji, leżę i nic nie robię, to jakoś okazji nie mam by dawać nowe wpisy :(  a mam naprawdę sporą kolekcję wypieków, ale jutro mała znów idzie do przedszkola wiec nadzieja w tym, że po rehabilitacji usiąde i coś wyskrobie ;) 

Trzymajcie za mnie kciuki, żeby w końcu ruszyć do przodu ;)

Pozdrawiam cieplutko i mam nadzieję, że do jutra ;)

 

 

~Doggi~

 

czwartek, 01 sierpnia 2013
Peanut Butter Cookies

 

  

Już sierpień !! Dziś moja berbecia, rozpoczęła swoją drogę edukacji !! :) Pierwszy zień w przedszkolu !!!! Poza tym, w ciągu kilku dni od ostatniego wpisu, zdążyłam mieć operację, więc teraz się wyleguję ze zreperowanym kolanem, z ortezą na nóżce, relax pełną parą :)

Ciasteczka z masłem orzechowym, zrobiłam już dawno temu, jeszcze zimno było, ale tak jakoś nie było okazji wrzucić przepisu ;)

Ten przepis gdzieś w necie znalazłam, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć gdzie :/ Ale przepis urzekł mnie prostotą i szybkością wykonania, a to lubię najbardziej :)

 

 

 

Składniki:

  • 120g masła
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 250g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (nawet może być ciut mniej)
  • cukier wanilinowy

 

Przygotowanie: 

  • ucieramy masło z cukrem na puszystą masę
  • dodajemy masło orzechowe (cały czas miksując)
  • dodajemy jajka i cukier wanilinowy
  • na koniec całość łączymy z mąką wcześniej wymieszaną z sodą
  • z powstałej mikstury formujemy małe kulki, rozkładamy na papierze do pieczenia (na blaszce) i rozpłaszczamy, ja zrobiłam kratkę widelcem
  • piec w T=180°C przez około 12-15 minut, do zarumienienia.

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!