sobota, 29 sierpnia 2009
Traditional American Apple Pie

 

 

Ok. Teraz coś amerykańskiego ;) Apple Pie. czyli Polska szarlotka, jabłecznik czy cokolwiek ;)

Jest to moja pierwsza amerykańska szarlotka, ale nie narzekam ;) Choć niestety nie miałam specjalnego głębokiego ceramicznego talerza przeznaczonego do tego typu ciasta to i tak się nie poddałam i dzielnie produkowałam to co sobie zamierzyłam :) Kocham szarlotki w każdym wydaniu... a To wyjątkowo mi się spodobało :) Tylko moja rada jabłka nie mogą być byle jakie... Najlepsze takie które nie zmienią konsystencji w piekarniku, nie zagotują się itp... Ja po poznańsku oszczędnie wzięłam papierówki z ogrodu, żeby się nie zmarnowały i wyszedł mus mimo, że jabłka krojone były :P Ale Będę tu nieskromna i powiem, że naprawde smaczna! Zupełnie inna niż te dotychczas :)

 

 

 

Składniki na ciasto :

  • 350g mąki pszennej (ja wzięłam zwykłą tortową mąkę)
  • szczypta soli
  • 85g miekkiego masła pokrojonego w kawałeczki
  • 85g margaryny (takiej jak do smarowania chleba nie Kasie, nie Palmy :P )
  • 6 łyżek wody

 

Ponadto :

  • Ubite jajko lub mleko do wysmarowania wierzchu

 

Składniki na wypełnienie :

  • 750g - 1kg jabłek obranych, wydrążonych i pokrojonych (najpierw na ćwiartki potem te ćwiartki na cieniutkie plasterki)
  • 115g brązowego cukru lub zwykłego (około 2/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub imbiru (w proszku, ale lepszy cynamon :) )
  • 1-2 łyżek wody

 

Przygotowanie :

  • By wykonać ciasto należy umieścić mąkę i sól w dużej misce. Dodajemy masło i margarynę, następnie zagniatany palcami, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę. Wtedy dodajemy wodę i ugniatamy dalej tak aż wszystko się ładnie połączy. Powstałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut (ja się za późno zabrałam za ciasto i włożyłam na całą noc do lodówki i także działało ;) )
  • Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3. Większą część wałkujemy na okrągły placek i wykładamy nim tortownice o średnicy 23 cm ( ja użyłam 26 :P chyba że macie specjalny talerz :P). Wyłożone powinno być dno oraz boki, najlepiej aż po samą górę.
  • Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem i całość przerzucamy do wyłożonej ciastem tortownicy. Jabłka mogą, a nawet powinny być uformowane na coś na zasadzie kopca, taka górka z jabłek (dość wysoka może być mi nie wyszła bo jabłka się zmusowały :P ). Następnie dodajemy wody, jeżeli potrzebna, bo jabłka są za suche.
  • Pozostałą część ciasta wałkujemy ponownie na okrągły placek. Wykładamy go na wierzch jabłek i brzegi ciasta wyłożonego na blaszkę i ciasta na wierzchu jabłek starannie łączymy (może powstać zgrubienie, bo wtedy jak ma górkę i zgrubienia wygląda bardziej tradycyjnie :)). Na wierzchu ciasta polecam zrobić małe nacięcia by ciasto oddychało, tam też nadmiar soków może wypłynąć.
  • Można mały kawałek ciasta odciąć by pożniej użyć go do dekoracji, wycinając np listki albo co sobie zażyczymy :) Całość smarujemy mlekiem lub ubitym, jajkiem i sypiemy cukrem (polecam brązowy)
  • Piec w temperaturze 220oC przez około 20 minut, po tym czasie zmniejszamy do temperatury 180oC i pieczemy przez kolejnych 30 minut, lub do momentu gdy ciasto będzie lekko złotawe.
  • Można podawać na ciepło lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną, co tylko dusza zapragnie :)

 

 

 

Smacznego !!!

 
piątek, 28 sierpnia 2009
Sernik Mocha

 

 

Mój ulubiony sernik!! Wykonany na pożegnanie M*** wyszedł znakomity! Pyszny lekki i puszysty!

Jest to przepis mojej babci, a raczej kogoś z rodziny kto przekazał babci i tak dalej... W oryginale mówi się na niego "Sernik Grażyny" ale ja nazwę troszkę "uładniłam" :P

Naprawde bardzo polecam, nie jest trudny a naprawde wyśmienity... Idealny na zimę, a że teraz zimy nie ma trudno, niech stracę :P

 

Składniki na ciasto :

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 roztopionej margaryny (ostudzona)
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na około 1 godziną.

 

Składniki na masę serową :

  • 4 białka
  • 4 serki homogenizowane (dobrym zastępstwem jest jogurt grecki)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 roztopionej margaryny (ostudzona)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (proszek)
  • kilka kropelek olejku zapachowego (dowolny :P )

Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Do tego dodajemy nasze serki homo oraz resztę składników i mieszamy.

 


Przygotowanie ciasta :

  • Wyciągamy pierwszą część ciasta z lodówki i ścieramy je na tarce (lub kruszymy w dłoniach) na prostokątną blaszkę (wysmarowaną i wyłożoną pergaminem)
  • Na startą pierwszą część ciasta wylewamy masę serową.
  • Na to zcieramy drugą część ciasta z lodówki.
  • Piec 40-50 minut w temperaturze 180oC

No i gotowe ;)

 

 

 

Smacznego !!!
 

środa, 26 sierpnia 2009
Marbled Muffins

 

 

 

Nic innego jak Muffinki Marmurkowe ;) Są pyszne, szybko się je przyrządza i mają kakao ;) Cóż więcej można by chcieć :P

A jak ślicznie wyglądają :) Idealne by wziąść do pracy na deserek po lunchu :D Miód Malina :)))

 

Składniki :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek oliwy lub roztopionego, ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

 

Przygotowanie :

  • Nagrzać piekarnik na 200oC oraz przygotować blaszkę do pieczenia muffin (wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami)
  • Zmieszać razem mąkę, proszek do pieczenia oraz sól w dużej misce, do tego dodać cukier.
  • W oddzielnej miseczce delikatnie ubić jajka, później dodać mleko, oliwę i ekstrakt waniliowy i wymieszać razem.
  • W misce z suchymi składnikami zrobić w środku dziurę i wlać w nią zmieszane mokre składniki. Delikatnie wymieszać aż się wszystko połączy (nie mieszać za bardzo!)
  • Naszą mieszankę podzielić na 2 części do oddzielnych miseczek. Do jednej dodać kakao i wymieszać (ja dodałam do tego jeszcze ekstra 2 łyżki cukru)
  • Za pomocą łyżeczki nakładamy po troszku z każdej miseczki do naszego nacznia do muffinek, na zmianę oczywiście ;)
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż dobrze wyrosną i lekko zbrązowieją (no i do suchego patyczka)

 

 

 

Smacznego !!!

Salceson

 

 

 

Różne krążą Salcesony... Wyglądają różnie i różniście, ale u mnie w domu salcesonem właśnie jest to co widać na obrazku! :)

Jest pyszne, bardzo kakaowe i z pysznymi jabłuszkami :) Rozkosz pod czystą postacią :) Taka mała pychotka :)

A co jest w nim najlepsze? Jest błyskawiczne w wykonaniu!! Bordo Polecam ;)

 

Składniki :

  • 500g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oliwy
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 jabłek (obrane i pokrojone w kostke, ćwisrki, 1/8...dowolnie jak kto woli)

 

Przygotowanie :

  • Jajka ubijamy z cukrem. Do tego dodajemy oliwę, mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i kakao. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Na koniec dodajemy pokrojone jabłka.
  • Gotowe ciasto wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę prostokątną (wysmarowana i wylożona pergaminem)
  • UWAGA!!! Nie przestraszcie się, ale ciasto będzie bardzo, bardzo gęste.
  • Piec w temperaturze 200oC przez około 40 minut (Może być krócej może być dłużej zależy od piekarnika, pilnować i sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest w środku suche)

No i gotowe ;) Na koniec posypać cukrem pudrem i można kosztować ;)

 


 

Smacznego !!!
 
 

OK.

Niestety nie byłam tu obecna dość długo :(


Komputer się zbuntował i chciał naprawy... Ale już jestem... I zaraz postaram się po mału coś powrzucać co nowego naprodukopwałam :)

 

Pozdrowienia

 

Doggi :)

14:41, dogsonx
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 sierpnia 2009
Przerwa

Mała przerwa była.... No wróciło mi się do Polski... z radości nie kwiczę, ale i tak jest fajnie... To znaczy będzie do 26 Sierpnia... Potem już mój M* wyjeżdża ;(((

No więc teraz korzystam z tego co mam i nie piekę... To znaczy dużo nie piekę :P Ale tyle innych zajęć... Praktyki, jezioro, dentysta- sadysta, że czasu nie miałam nic wrzucić... Ale dziś się podtaram choć jedną rzecz umieścić na bloxie ;)

 

Pozdrawiam

Doggi ;)

16:32, dogsonx
Link Dodaj komentarz »
środa, 12 sierpnia 2009
Rogaliki ;(

 

 

 

 

Serce mi się kraje... Załamana jestem nooo... pierwszy raz nie wyszło mi jakieś ciasto ;((((

Wzięłam się za kruche rogaliki.... i co?! I wielka klapa ;( Ciasto wyszło tak kruche że nie dało się zawijać nawet...

Załamana jestem nie z tej ziemi.... Bardzo nie lubię jak mi coś nie wychodzi ;(

Ale mimo wszystko pokaże co tam nakombinowałam, i bedę próbowała się naprwić...

 

Składniki :

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka prszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Ponadto :

  • 1 roztrzepane jajko (do smarowania rogalików)
  • 1/2 szklanki cukru (niezbyt miałkiego)

 

Przygotowanie :

 

  • Wymieszać najpierw wszystkie suche składniki w sporej misce. Mieszankę rozsuwamy na boki i w środek nakładamy śmietanę oraz żółtka. Kroimy na drobno masło i dokladamy do miski... Wszystko razem szybko zagniatamy tak by wszystkie składniki dokladnie się połączyły.
  • Po ugnieceniu ciasta wkładamy je do lodówki na około 2h, tak by się dobrze schlodziło i za bardzo nie kleilo (za sprawą masła)
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wykladamy na obsypaną mąką stolnicę... Wałkujemy na placek o grubości około 1/2 cm. Kroimy na kwadraty o boku około 10 - 15 cm. Każdy z nich kroimy po przekątnej. Nakładamy dowolne nadzienie (ja dałam dżem jakiś jaki znalazłam w lodówce :P ale uważam, że lepsze byłyby powidla do tego! ) na szerszą część i zawijamy rogalika :)
  • Pozwijane rogaliki należ lekko opruszyć mąką,następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i na to posypujemy cukrem :)
  • Ja tego nie uczyniłam, gdyż byłam tak załamana faktem, że nie moge rogalików pozawijać, że jak mi się to w koncu udało to już mi się nie chciało bawić z nimi więcej... Po prostu się obraziłam na nie :P
  • Z wyglądu może nie są cudem świata, ale muszę przyzać, że w smaku są naprawde smaczne... Mimo, że nadal jestem na nie zła za brak posłuszeństwa ;) Bardzo dobrze się komponują z moją ulubioną zieloną herbatą o smaku cytrusowym ;)

 

 

 

Smacznego !!!

wtorek, 11 sierpnia 2009
Krówka

 

 

Kolejne ukochane ciasto mojej rodzinki :), którego ja oczywiści jeść nie mogę ale i nie lubię :P Ale jest podobno baaardzo dobre... Na pewno bardzo słodkie, więc napój do tego?... gorzka kawusia ;) Jednak msze przyznać temu ciachowi to, że przygotowanie jest nieziemsko łatwe... Chwila moment i gotowe (nie licząc gotowania mleka skondensowanego). Najtrudniejsze w tym cieście jest chyba pokrojenie orzechów :P

Przepis ten gości u nas w domu od jakiś 3-ech lat i jest używany na każdą możliwą okoliczność :) Rodzinna imprezka= krówka ;)


Ciasto :

  • 3 szklanki mąki
  • 100g masła
  • 4 łyżki miodu
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masa I :

  • 1/2 litra kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 śmietan fixy (jeżeli nie mamy super kremówki 40% jak w USA :D )

 

Masa II :

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g orzechów (np. włoskie pokrojone)

 

Przygotowanie :

  • Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, następnie wyrobić ciasto i podzielić na 2 części. Upiec osobno 2 placki na blaszkach prostokątnych. Piec około 10 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać śmietan fixy (jeżeli potrzebne) i wymieszać
  • Na jeden placek wylożyć bitą śmietanę i przykryć drugim plackiem lekko dociskając
  • Puszkę mleka skondensowanego wlożyć do wysokiego garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3h. Cały czas należy pilnować by puszka całkowicie zakryta była wodą (jak opadnie poziom wody należy dolać). Po tym czasie wylewamy wodę i odstawiamy puszkę na około 1h do wystygnięcia. Gdy mleko ostygnie wykładamy je na placek i posypujemy orzechami.
  • Schładzać w lodówce. Najlepsze na 3-ci dzień (ale tyle nie wytrzymuje w żadnym domu :P )
  • UWAGA!!! puszkę z mlekiem najlepiej ugotować dużo przed planowanym robieniem tego ciasta :)

 

 

Czyż nie wygląda pysznie ?

 


 

 

Smacznego !!!
 

Lody Jogurtowe z Wiśniami

 

Nie są to może klasyczne kremowe lody, a bardziej kombinowane lody z jogurtu - serka jaki miałam w lodówce a za duży był by moja mała osoba cały go zjadła a nie chciałam by się zepsuł... Tak więc powstały lody :P No i zaskoczyłam sama siebie ;) Wyszły naprawde smaczne...

 

Składniki :

  • 450 ml jogurtu (u mnie activia w pudełku 500 ml o smaku waniliowym, 1/2 tłuszczu mniej)
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki soku z limonki
  • dowolna ilość wiśni dowolnie pokrojonych (ja pokroiłam w ćwiartki, czasem na mniejsze)

 

Przygotowanie :

  • Jogurt, kremówkę i cukier puder miksujemy razem. Do tego dodajemy sok z limonki oraz wiśnie i dalej miksujemy. Mieszankę przelewamy do pojemnika, w którym chcemy by się nasze lody znajdowały. Wkładamy do zamrażarki.
  • Co około 1h - 2h należy wyciągać lody i je mieszać (by nie powstały kryształki), oczywiście jeżeli nie mamy maszynki do lodów... Bo jak mamy to maszynka robi to za nas :)

 


 

Smaczego !!!

 


poniedziałek, 10 sierpnia 2009
Iced Green Tea with Melon

 

 

Kolejny upalny dzień, i kolejny napój ;) Nie miałam przekonania co do mieszanki herbaty z melonem... Ale z drugiej strony kusiło mnie zmieszanie tych rzeczy :) I tak Powstała Mrożona zielona herbata z melonem ;)

Składniki :

  • Kubek ostudzonej zielonej herbaty (wcześniej zaparzonej :P )
  • 1/2 szklanki melona pokrojonego w kostkę
  • łyżeczka soku z limonki
  • 1 szklanka kostek lodu

Przygotowanie :

Wszystko wrzucamy do bledera i mieszamy aż sie połączy :) Przelewamy do wysokiej szklanki i gotowe :) Z podanych ilości powstaje około 1 wysoka szklanka herbatki :)

 

 

Smacznego ;)
 
1 , 2
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!