wtorek, 23 lipca 2013
Chocolate Fudge Tart

 

Czeeeeeeść i czołem :) Long long time !! Ale cóż powiedzieć, lato :) Szaleje szaleniec :) Ale mam coś dla Was dla osłody!!

Chocolate Fudge Tart, czyli tarta czekoladowo-czekoladowa :) Mniaaam, bardzo miło mi się ją gościło w brzuchu :)

No więc, nie ma na co czekać, tylko piszę przepis i BORDO POLECAM :)

Przepis przywiozłam ze sobą z USA :)

 

 

Składniki na kruchy spód: 

  • bez powielania przepis tutaj

 

Składniki na wypełnienie:

  • 140g czekolady (około 60% kakao jest ok)
  • 175g masła
  • 350g brązowego cukru
  • 100g mąki
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropli olejku)
  • 6 jaj lekko roztrzepanych

 

Przygotowanie:

  • ciasto ugnieść, rozwałkować i przełożyć na tArtownicę, przykryć papierem do pieczenia i wsypać fasolę
  • piec w nagrzanym piekarniku w T=200°C przez około 12-15 minut
  • zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejnych 10 minut (w między czasie dobrze jest posłuchać sobie Dawida Podsiadło :))
  • zmniejszamy temperaturę do 180°C
  • żeby wykonać wypełnienie:  czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszać aż będzie gładkie, pozostawiamy do ochłodzenia
  • w misce umieszczamy cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy, jajka i mieszamy aż się połączy ładnie
  • dodajemy miksturę czekoladową, mieszamy
  • gotowe nadzienie przelewamy do naszego kruchego ciasta
  • piec 50 minut, lub jeśli trzeba dłużej (lub krócej) aż się zetnie (do suchego patyczka)
  • na koniec posypać cukrem pudrem, można też uraczyć siebie i domowników/gości bitą śmietaną, ale to już prze-rozpusta ;)

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!