wtorek, 30 czerwca 2009
Ciasto Drożdżowe

 

 

To jest coś co chyba każdy lubi... Ciasto drożdżowe... Dobre, słodkie, puszyste i nigdy się nie nudzi... Lecz niestety szybko zostaje zjedzone :) Upiekłam je wczoraj, ze smutku że mam dopytkę z egzaminu z Inżynierii reaktorów chemicznych... Humor oczywiście wrócił do normy... Ten przepis jest naprawdę fajny, samo surowe ciasto rośnie za każdym razem jak dzikie, wczoraj oszalało i z miski aż zaczęło mi wypływać. Bardzo, Bardzo polecam :)


Składniki na ciasto :

  • ¾ margaryny
  • 5dag drożdży
  • 3 jajka
  • ½ kg mąki
  • ¾ szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli

 

Składniki na kruszonkę :

W sumie to kruszonkę zawsze robię na oko. Więc podam tylko tak mniej więcej.

  • 1/2 kostki masła/margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy

 

Jak już pisałam jest to tylko mniej więcej, możliwe ze będzie za mało mąki lub masła, jak ktoś woli słodsze można dać więcej cukru... Wedle uznania ;)


Przygotowanie :

  • Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, odstawić. 
  • Tłuszcz roztopić w garnku, 
  • wlać 1 szklankę mleka, wbić jajka, wsypać cukier, wymieszać, dołożyć drożdże, mąkę, wymieszać. 
  • Odstawić na 8 godzin (tak jest w przepisie ale ja nigdy nie trzymałam dłużej niz 1 godzinę a wczoraj 20 minut mi to zajęło). 
  • Włożyć na blachę nałożyć owoc lub tylko kruszonkę. Ja po wysypaniu kruszonki sypię ją jeszcze cukrem bo jest wtedy bardziej chrupiąca. 
  • Piec około 40 min w temp 180ºC. Wkładać do piekarnika lekko nagrzanego.

 

 

 

Smacznego !!!

 

Ciasto rabarbarowe pod bezową pierzynką ;)

 

To oto maleństwo powstało, gdy przeglądając jedną z gazet mojej babci ujrzałam ten oto przepis... Obrazek tak mi się spodobał, że niemal od razu wzięłam się do pracy... A że akurat miałam w domu rabarbar tak też nic nie stało mi na przeszkodzie by je upiec... Łatwe, przyjemne i bardzo bardzo smaczne :)

 

Składniki :

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 5 jajek
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • płatki migdałowe

 

Przygotowanie :

  • Do masła stopniowo dosypujemy 2/3 cukru i ubijamy mikserem na puszystą masę.
  • Rozbić trzy jajka; żółtka oddzielamy od białek i dodajemy z dwoma całymi jajkami do masy.
  • Dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.
  • Tortownice,smarujemy masłem i sypiemy bułką tartą, na to wykładamy ciasto.
  • Rabarbar obieramy i kroimy w kawałeczki po czym układamy na cieście. Można lekko obsypać cukrem i płatkami migdałowymi.
  • Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180o C.
  • Resztę z białek i cukru ubijamy na sztywną pianę (ja dodałam jedno białko extra)
  • Do białka dodajemy wiórki kokosowe. Rozsmarowujemy na podpieczonym cieście i pieczemy 30 minut.
  • W połowie pieczenia na wierzch piany posypać płatkami migdałowymi.

 

 

Smacznego :)

 

Ciasto kisielowe

Ciachoo

 

Tak więc stało się.... Pierwszy przepis na moim blogu :) Jest to ciasto kisielowe :) Bardzo łatwy i przyjemny przepis... Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i zjada z ogromną przyjemnością :) Wychodzi ono zawsze... Gdy ma się ochotę na coś słodkiego a za bardzo nie mamy składników w domu ciasto kisielowe jest idealne...

 

Składniki na ciasto :

  • 1 kostka margaryny/masła
  • 5 jajek dużych (same żółtka, białka zostawić na później)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej

 

Ponadto :

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel owocowy (najlepszy wiśniowy lub truskawkowy)

 

Przygotowanie :

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem i włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę.
  • Po wyjęciu z zamrażarki ciasto dzielimy na 2 części większą ucieramy na tarce (na blaszkę prostokątną o wymiarach około 28x36 wyłożoną papierem do pieczenia)
  • Na ciasto wykładamy owoce, osobiście najbardziej lubię jabłka ale w sezonie na truskawki znakomite są truskawki.
  • Ubijamy pianę z 5 jajek, dodajemy szklankę cukru i dalej ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy kisiel i miksujemy to ujednolicenia koloru. Pianę przenosimy na starte ciasto.
  • Na wierzch ucieramy drugą część ciasta.
  • Pieczemy w temperaturze 160o C, po 5 minutach zwiększamy temperaturę na 250o C i pieczemy przez około 40 minut.

 

 

 

Smacznego :)


 

Dzieeeń Dobry ;)

Więc tak oto założyłam blog poświęcony sztuce kulinarnej.... A mianowicie wypieki... słodkości itd :) Czyli coś co Dogsony lubią najbardziej :)

Bede starała się jak najczęściej wrzucać nowe przepisy wraz ze zdjęciami :)

Miłego blogowania.

14:25, dogsonx
Link Dodaj komentarz »
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!