czwartek, 12 maja 2011
Konfitura Rabarbarowa

 

Specjalnie dla mojej siostry :) A że kwasowości ona uwielbia, to powstała konfitura jabajbajowa dla niej :) CO prawda tylko mały słoiczek, bo przyznam się szczerze, że siły na stanie i pichcenie więcej nie miałam siły, ale jest taaaak kwaśny, że powinna byc zadowolona :) 

 

Składniki :

  • Około 14 łodyg rabarbaru (ile gramowo nie mam pojęcia)
  • 3/4 szklanki cukru (ja dałam mniej bo sis lubi KWAAAS :P )
  • otarta skórka z cytryny lub pomarańczy (obie wersje dobre)

 

 

 

Przygotowanie :

  •  Rabarbar obieramy z wierzchnich włókien. Myjemy. Następnie kroimy na drobną kostkę. Całośc wrzucamy na patelnie i gotujemy na wolnym ogniu aż zacznie puszczac soki i się zrobi, hmmm.. zrobi się glajda ;)
  • Następnie cały czas mieszając dodajemy cukier i skórkę z cytryny... Mnie wydawało się za słodkie więc dodałam jeszcze około 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego i wyszło PRZEKWAŚNE (czyli dla siostry idealne :) ) Całośc wymieszac.
  • Powinno gotowac się dobrych 15 minut (nie spalic!!) aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszając by sie nie przypaliło...

No i cóż gotowe :) Jeszcze ciepłe przekładamy do słoiczka i zamykamy go. Następnie obracamy do góry nogami, żeby się uszczelniło :) (jeżeli nie będzie zjedzone z biegu :) )

 

 

Kolor co prawda mało zachęcający, ale za to smak nadrabia :) Bo smak rabarbaru jest nieziemski w tej konfiturce :)

 

 

 

Smacznego :) !!!!

 


środa, 11 maja 2011
:)

Właśnie silnie nakręciłam się na konfiturę rabarbarową... Więc no cóż... Idę zerwac rabarbar i do pracy rodacy :)

 

Efekt będzi eukazany później :D Mam nadzieję, że się uda tak jak mam zamierzone by wyszło :)

 

Miłego słonecznego dnia 4All :)

 

Doggi :)

 


sobota, 07 maja 2011
Zebrrrrra

 

  Przepis mamowy, babciowy i teraz mój :) Pyszotka zeberrrrrotka :D Gdyby nie to, że piecze się 1,5h to to ciasto byłoby idealne na ciastp błyskawice :)

 Składniki :

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka orenżady (może byc zwykła woda gazowana, ale wtedy do ciasta należy dodac aromat - ja tak uczyniłam ;) )

 

 

 

 Przygotowanie :

Na początek ubijamy białka i dodajemy trochę cukru, i tak na zmiane az wsypiemy cały cukier a z białek zrobi nam się sztywna piana. Do białek dodajemy żółtka...

Następnie na przemian dosypujemy do naszego a'la koglu moglu mąkę (najlepiej wcześniej zmieszac z proszkiem do pieczenia), orenżadkę oraz oliwę... I tak kilka podejśc, ja rozdzieliłam sobie na 3 razy...

Naszą mieszankę dzielimy następnie na 2 równe części...

 

Składniki extra :

  • 2 łyżki kako
  • 2 łyżki mąki

Do rozdzielonej mieszanki dodajemy: Do pierwszej części 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.

Do wcześniej przygotowanej tortownicy (natłuszczona i wysypana bułką tartą lub kaszą manną) na przemiennie nalewamy po 3 łyżki z mieszanki jasnej i na to mieszankę ciemną... Aż do zużycia całości :)

Ciacho wkładamy do wcześniej nagrzannego piekarnika na 150oC (na górę i dół) no i jak wspomniałam na początku pieczemy przez około 1,5h (ja wyjęłam 10 minut przed końcem czasu) no i polecam zostawic w uchylonym piekarniku do wystudzenia bo lubi zeberrrrka oklapnąc ;) :P

 


 

Ja niestety nie stosowałam się do wykładania po 3 łyżki, ponieważ gdy zaczęłam to czynic, dostałam skurczyka brzuszka i chciałam to jak najszybciej skończyc żeby się położyc :(  I stąd zeberrrrrka mało finezyjna ;(

 

 

 

Smacznego !! !! !!

 

czwartek, 05 maja 2011
Przerwa mała

No cóż, kolejna mala przerwa w blogowaniu...

 

Jednakże postaram się w weekend coś wykombinowac o ile poczuję się lepiej... Jako, że jestem już jakby na ostatnich nogach przed porodem to ledwo na tych nogach sie trzymam ;) :P Ale jak zapowiedziałam postaram się na weekend coś wysmyczyc ;) 

 

Pozdrawiam :)

 

Doggi

10:21, dogsonx
Link Komentarze (1) »
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!