wtorek, 26 kwietnia 2016
Ajerkoniak

 

 

 

Hmmm, to nie to o co mi chodziło ;( Będę próbować dalej ;) 

Najlepszy ajerkoniak na świecie robił mój dziadek, łyżka stała w nim pionowo, bo jego się nie piło jego się jadło :D Ekstremalnie gęsty :) Mistrzowski!

No cóż mój taki nie jest :P Jest bardzo dobry, dość gęsty ale to nie to. Przypomina raczej te sklepowe ajerkoniaki. Trudno, zrobię z niego lody :D Albo jakiś krem :D Oczywiście żeby nie było, że jest niedobry. Bo jest pyszny, np jako polewa do deseru lodowego cud miód, ale nie jest on tym czym miał być. Był to mój pierwszy raz, pierwsza kombinacja, będę próbować dalej :)

 

 

Składniki:

  • 10 żółtek
  • 1/3 szklanki spirytusu
  • 400ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g lub dwa małe po 16g)
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szklanki cukru pudru

 

 

Przygotowanie:

  • żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, po czym dodajemy cukier puder i dalej miksujemy
  • teraz, ciągle miksując po troszeczku dolewamy spirytus (WAŻNE!! musi być naprawde po troszku, żeby jajka się nie zważyły!!)*
  • następnie po mału dodajemy mleko skondensowane i gotowe :)
  • Teraz można przelać do karafki z korkiem i można pić :D

 

*po dodaniu alko, jajka zrobią się ciemniejsze

 

 

 

Smacznego !!!

 


 

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!