poniedziałek, 31 grudnia 2012
Strucla z Makiem

 

Moje pierwsze podejście, ale całkiem udane... stresowałam się robiąc to ciasto, że nie będę umiała, ale się na szczęście udało :) Cieszę się ponieważ nie stało się to czego nienawidzę w makowcach, a mianowicie, że będzie zbyt suche, na szczęście wyszło idealnie wilgotne i pyszne :)

 

Składniki: 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150g masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 40g drożdży
  • szczypta soli
  • masa makowa

 

 

Przygotowanie: 

  • ucieramy masło z cukrem pudrem do puszystości
  • cały czas mieszając dodajemy całe jajko, żółtka, sól, rozkruszone drożdże wymieszane z łyżką ciepłego mleka
  • gdy składniki się połączą dodajemy mąkę
  • utarte ciasto wykładamy na stolnicę i ugniatamy 
  • przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenie objętości)
  • po tym czasie ponownie wykładamy na stolnicę jeszcze raz ugniatając i dzielimy na 2 części
  • wałkujemy na cienkie prostokąty, smarujemy lekko spienionym białkiem
  • nakładamy farsz
  • i zawijamy , końce musimy zlepić
  • układamy w keksówkach i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia
  • Piec w T=160°C przez 30 minut, po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy tak długo aż się zarumieni
  • z keksówek należy wyjąć przed ostygnięciem !

 

 

 

 

Smacznego !!!

 


niedziela, 30 grudnia 2012
Sylwester?

 

Więc pracowity czas za nami i przed nami, ledwo skończyło się świąteczne szaleństwo a zaczynamy szaleństwa sylwestrowo-noworoczne :) Jakieś plany słodkościowe? Jako że wraz z mężem i znajomymi będziemy u nas w domu sylwestrować więc pora na jakieś wypieki :) mąż produkuje konkrety a ja słodkości :) Nasi goście spodziewać się będą chruścików, ciasta z galaretką, sernika klasycznego "new york cheesecake" :) Myślę, że będzie ok :)

Dziś popołudniu wrzucę przepis na struclę z makiem, którą to ciągle odkładam z braku czasu by usiąść i popisać w skupieniu... Ale zdjęcia wrzucone, więc tylko przepis muszę dla Was przepisać i jesteśmy w domu :))

Tak więc do później :)

 

~Doggi~

 


piątek, 28 grudnia 2012
Sernik

 

Serniczek, ja w zasadzie lubię takie ciężkie zbite na serkach philadelphia ale ten puszysty jest po prostu pyszny !! :) I nic więcej chyba o nim pisać nie muszę bo on jest po prostu super :) Przepis od mojej 'małej' siostrzyczki ;)

 

Składniki na spód: 

  • 2 szklanki krupczatki
  • ½ szklanki kartoflanki
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Wszystko razem wymieszać, wyłożyć na blachę prostokątną i podpiec do zarumienienia w temperaturze T=180°C.

 


Masa serowa:

  • 1 opakowanie twarogu na sernik
  • 1 szklanka cukru
  • 7 jajek
  • ½ kostki masła
  • 1 budyń śmietankowy (wcześniej przygotowany wg. przepisu)
  • aromat cytrynowy

 

Przygotowanie: 

  • żółtka oddzielić od białek
  • do żółtek dodajemy cukier i mieszamy do puszystości
  • dodajemy masło cały czas ucierając
  • następnie masa twarogowa (cały czas ucieramy), budyń i aromat
  • na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą twarogową
  • wykładamy na podpieczony spód i pieczemy około 1h w T=180-200°C

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

czwartek, 20 grudnia 2012
Święta

 

Coraz bliżej święta, więc niestety będzie chwilowa przerwa, z uwagi na różne świąteczne obowiązki i ciastowe zobowiązania :) Ale po świętach pokażę Wam moją własną struclę z makiem oraz puszyściutki sernik :) No i potem kolejne i kolejne wymysły :) na sylwestra też trzeba by cos zacnego wymyślić... może chruściki innym znane jako faworki :) pożyjemy zobaczymy :)

Do spisania później, życzenia będą wkrótce :)) Miłych przygotowań :)

 

~Doggi~

wtorek, 18 grudnia 2012
Chałka z kruszonką

 

 

 

Chałka z kruszonką, noooo na świeżo rewelacja !! Naprawdę !! Ale jak to chałki (te kupne też) następnego dnia już nie była taka fajniutka... jaki z tego morał? Nie oszczędzaj chałki, żeby starczyło na dłużej, WCINAJ OD RAZU !! :) 

 

Składniki: 

  • 4 szklanki mąki
  • 50g drożdży
  • 2 jajka + ekstra jedno do posmarowania
  • 20g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki masła
  • konkretna szczypta soli

 

 

Przygotowanie: 

  • ½ szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia
  • w tym czasie ucieramy jajka z resztą cukru do puszystej, białej masy
  • masło roztopić w reszcie mleka i ostudzić
  • mąkę zmieszać z solą, zrobić w tym dołek, do niego wlać wszystkie mikstury i baaaardzo dokładnie wyrabiamy, na gładkie i elastyczne ciasto bez żadnych grudek.. trochę się trzeba namęczyć przy tym,a le warto ;)
  • wyrobione ciasto odłożyć w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość)
  • robimy kruszonkę (yeah!!)
  • gdy ciasto już nam wyrośnie, ugniatamy je ponownie, ale teraz tylko żeby straciło bąbelki
  • ciasto dzielimy na pół i z każdej połówki robimy trzy kolejne części, które formujemy w wałki, któe nastepnie zawijamy w warkocze :)
  • układamy na blaszce i smarujemy ubitym jajekiem xtra, na koniec obsypujemy kruszonką (ja oczywiście zrobiła duuużo, ale połowę wciągnęłam na surowo jejop :D)
  • Piec w nagrzanym piekarniku na 180°C przez około 25-30 minut

 

 

 

 

Smacznego !!!

 


poniedziałek, 17 grudnia 2012
Ciasteczka Brzydalki ;)

 

 

... ale podobno smaczne, gdyby pominąć to że krawędzie mi się spaliły :P Ale kto by się przejmował?! Raz na wozie raz pod wozem, gdy piekłam te ciasteczka zdecydowanie byłam pod wozem ;) Ale w smaku fajne, mocno czekoladowe :) Więc nie ma tragedii :)

 

Składniki: 

  • 1 szklanka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko rozbełtane troszkę 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1¾ szklanki mąki
  • ¼ szjklanki kakao
  • szczypta soli
  • 100g ciemnej czekolady, posiekanej (ja użyłam thermomix'a :D)

 

Przygotowanie:

  • rozgrzać piekarnik na 190°C
  • do miski wkładamy masło i cukier i ubijamy do uzyskania puszystej masy
  • dodajemy żółtko i aromat
  • zmieszać razem mąkę, kakao i sól
  • dodajemy do masy maślanej i mieszamy
  • dodajemy czekoladę
  • wykładać na blaszkę (najlepiej...): nabieramy łyżkę ciasta, formujemy kulkę i wypukłą stroną łyżki rozduszamy na okrągłe ciasteczko (nie za cienkie, ja przedobrzyłam i wiem że lepsze byłyby troszkę grubsze)
  • Pieczemy około 10-15 minut (ja wyjęłam po 12 i miałam jaracze :P) 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 


piątek, 14 grudnia 2012
Spalone ;)

 

Komu komu bo idę do domu :D Tak oto pięknie zjarałam ciasteczka, a co !! brzydalki to brzydalki ;) Chyba w środę, albo wczoraj nie pamiętam... miałam dzień że czego się nie chwyciłam to psułam i wszystko mi z rąk leciało i efektem były oto spalone ciasteczka... piękny to był dzień :P Na szczęście już minął ;)

Miłego wieczora Wam wszystkim :))

 

~Doggi~


czwartek, 13 grudnia 2012
French Toast?

 

French toast? Bardziej moja wariacja tej pyszności, która zdecydowanie bardziej mi odpowiada :) Jak byłam w stanach i wcinałam french toast to bardzo drażnił mnie w nich CYNAMON !! A taka wersja, która przedstawiam to moja ulubiona ;) Takie coś zawsze mama mi robiła jak byłam młodsza :) I uwielbiam to !,

Ponadto jak byłam w ciąży wcinałam tego na umór :) Czasem były dni, że jadłam to na śniadanie, obiad i kolacje ;) Piękne czasy, teraz niestety tak bezkarnie nie można tego wcinać, bo to bomba!! Ten tłuszcz na którym się smaży rujnuje marzenia o zgrabnej dupeczce ;) Ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa, ja to zrobiłam właśnie wczoraj z okazji moich imienin :)

Jest to najbardziej podstawowa wersja tego smakołyku jaka może być, ale w takiej postaci właśnie to kocham :)

 

 

Składniki: 

  • 2 kromki chleba (na jaki ma się ochotę)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie: 

  • do głębokiego talerza wbijamy jajko i dodajemy mleko, ubijamy (można widelcem, trzepaczką, byle się pomieszało)
  • nasączamy kromki chleba, proponuje, żeby mocno nasiąkło, wtedy po usmażeniu są fajne wilgotne a nie wysuszone
  • i smażymy jak kotleta na patelni, na tłuszczu do zarumienienia, z jednej i z drugiej strony (ja lubię jak się troszkę podjara :P)
  • i gotowe, wariacje do podawania, hmmm ja uwielbiam na słodko, więc posypuję cukrem lub cukrem pudrem, albo jem z syropem a'la maple syrop :)

 

 

 

Smacznego !!!

 

środa, 12 grudnia 2012
Pierniczki "Na wczoraj"

 

Ok, chwila wolnego i jestem :) Przepis gotowy czeka na wrzucenie, więc jest :) Fajne pierniczki, kruchuteńkie, aromatyczne a przy tym ekstra błyskawiczne!! Bardziej bezkonfliktowych wynalazków nie znalazłam ever  :) Nawet mojemu mężowi smakowały, a on nie przepada za pierniczkami jak i ja z resztą ;) Ale święta idą, to trzeba jakieś pierniki popierniczyć :)


 

Składniki: 

  • 200g mąki pszennej 
  • 50g mąki pełnoziarnistej (ja dałam orkiszową)
  • 100g miodku
  • 1 + ciut więcej łyżki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 100g masłą (roztopionego)
  • 140g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

    

 

Przygotowanie: 

  • Wszystko razem wymieszać i zagnieść
  • rozwałkować podsypując mąką
  • piec w T=180oC przez około 12 minut (trzeba wyczuć je)
  • trudne niee ;)

 

Przyznaję się bez bicia, zdobić mi się nie chciało :P

 

 

Smacznego !!!

 

Słoodko mii :)

 

Ale mi się podoba to zdjęcie ;) Mam wielki dylemat... Jak sobie dogodzić, mam dziś imieniny i chcę zrobić dla siebie coś dobrego, słodkiego kalorycznego ;) Choć chwilowo po przebudzeniu nie chce mi się strasznie nawet śniadania zrobić, ale mąż świeże bułeczki mi dostarczył więc jakiś pomysł śniadaniowy już jest :))

Może muffinki... może tartaletki jakieś, a może... sama nie wiem co :P Puki co myślę i knuję !!

Później jak mi starczy czasu, wrzucę przepis na pierniczki, które się robi w try-mi-ga :) czyli błyskawicznie !!

Miłego dzionka :)

 

~Doggi~

 
1 , 2
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!