środa, 28 grudnia 2011
Takie tam.

Witam wszystkich !!

Jak tam po świętach? Ja jestem nimi wykończona! I w sumie przejedzona, choć wcale dużo nie jadłam ;)

Dziś miałam upiec tort szwarcwaldzki dla mojego męża z okazji urodzin, ale NIGDZIE NIE MA WIŚNI !! Czy możecie to sobie wyobrazić? Bo ja nie bardzo ! A czym jest tort szwarcwaldzki bez wiśni jak nie zwykłym tortem tylko z czekoladowymi blatami ciasta... Cóż będzie trzeba coś innego porobić.

A tymczasem, życzę wszystkim udanego i słonecznego zimowego dnia, a ja zasuwam zjeść śniadanie :)

 

~Doggi~


poniedziałek, 26 grudnia 2011
Tradycyjna Babka Piaskowa

 

Babeczki, ach babeczki :) Ta akurat nie była robiona na święta, ale jak najbardziej może być świąteczna ! Dla odmiany, była zrobiona na życzenie dla teścia no i wydaje mi się, że smakowała domownikom, ale ręki nie dam uciąć bo po prostu nie pamiętam, tak dawno była robiona ;)

Składniki:

  • ½ kostki masła
  • 4 jajka
  • 120g cukru pudru
  • 240g  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • ½ szklanki mleka

Przygotowanie:

  • Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Do tego stopniowo dodajemy, cały czas ucierając po jednym jajku i wanilią.
  • Gdy składniki dobrze się ze sobą połączą, dodajemy mąkę przesiewaną przez sito (wcześniej zmieszana z proszkiem do pieczenia).
  • Ucieramy dolewając do ciasta małymi porcjami mleko.

 


  • Piec w temperaturze 180 stopni C. przez około 40 minut, może być nieco dłużej. Następnie przez 10 minut chłodzimy w formie, w której nasza babka była pieczona.
  • Na koniec, gdy babka jest już ostudzona możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

 

Smacznego !!!

 


Święta

 

Tak, że, no ten tego....

Zdrowych Wesołych Świąt !!

czwartek, 15 grudnia 2011
Gniazdka

Witam ponownie !

Tym razem coś na słodko, no i postaram się codziennie wrzucać coś z moich zaległości :)

Jak widać na załączonym obrazku obiektem mojej produkcji są gniazdka :) Specjalne życzenie mojego męża, który jak twierdzi są niesamowite ! :)

Na ciepło są naprawdę smaczne, ale to jakie są po ostygnięciu i polukrowaniu, trudno opisać w słowach ! Dlatego trzeba wypróbować :)

A co jest w nich najlepszego? Przygotowanie ! Chwila, moment, rach, ciach, ciach !! Nie spodziewałam się po nich takiej łatwości wykonania, a jednak... :)

No ale niestety są też wady :( Chyba z milion kalorii, smażone na głębokim tłuszczu z dużą ilością masła w sobie, ale cóż, uważam, że czasem można pozwolić sobie na troszkę rozpusty, w codziennych zmaganiach i codziennym liczeniu kalorii. Dlatego też po takich słodkościach warto wyskoczyć na godzinkę na fitness ;)

 

  Składniki :

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

  • w garnku gotujemy szklankę wody z masłem i szczyptą soli
  • dodajemy mąkę
  • studzimy
  • dodajemy kolejno jajka i ucieramy
  • na dużej patelni rozgrzewamy olej (musi być go bardzo dużo)
  • przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z największą końcówką
  • wyciskamy1 na rozgrzany olej
  • smażymy aż się uzyska złoty kolor
  • na koniec lukrujemy

1. Ja wyciskam tak, że robię okrąg i na to wyciskam drugą warstwę.

 

 

Smacznego !!

 


wtorek, 13 grudnia 2011
Sushi

Dobry wieczór.

Jakby się można spodziewać po tytule postu, powinnam przedstawić Wam sushi... No ale sushi jako tako nie będę wam robiła i pokazywała (jakby nie moja specjalizacja :P)

Ale piszę aby pochwalić się i zarazem prosić o kciuki !!

Mój mąż najdroższy, w piątek, po wielu miesiącach zmagań i walki z urzędami, otwiera swoją pierwszą Sushi Restauracje !!

Bardzo się cieszę z tego powodu, bo w końcu udało mu się zrealizować swoje marzenie !

No i proszę Was, czytelników mojego bloga, o kciuki za spełnienie marzeń, naprawdę zasłużył na to swoim uporem i ciężką pracą !!

T. jestem z Tobą całą Sobą !!

Para Siempre

Wasza

~Doggi~ :)

niedziela, 11 grudnia 2011
Czekoladowo - rumowe Latte



W zrobieniu latte nie ma większej filozofii :) Ale za to wygląda wspaniale i jest przepyszne (oczywiście dla wielbicieli picia mleka z kawą a nie na odwrót ;) )

 

Składniki i narzędzia pracy:

  • mała kawa (wielkość espresso)
  • spieniacz do mleka (elektryczny lub ręczny,a już w ogóle super jak mamy ekspres ciśnieniowy z dyszą do pienienia mleka)
  • mleko (około 1/2 szklanki może być więcej)
  • mały dzbanuszek z dzióbkiem 
  • Syrop (można je praktycznie we wszystkich sklepach dostać)

Przygotowanie:

  • Parzymy kawę, nalewamy do małego dzbanuszka
  • Podgrzewanie mleka, powinno mieć około 70oC nie może być wrzące bo się dobrze nie spieni, no i najlepsze jest do tego celu mleko pełnotłuste czyli 3.2% lub 2% (chudsze też się spienią ale nie tak efektywnie!!)
  • no i ubijamy pianę specjalnym przyrządem 
  • przelewamy ubite mleko do wysokiej szklanki
  • bardzo bardzo powoli nalewamy syropu (ważne!!)
  • i teraz baaardzo baaaardzo pomalutku przelewamy kawę z dzbanuszka z dzióbkiem (ułatwia bardzo zadanie)

I gotowe !!

UWAGA!! Bardzo ważne by czynność przelewania składników do mleka odbywała się po woli, bo inaczej składniki nam się pomieszają i nie będzie efektu warstw ! Będzie tylko kawa i pianka...

 

Enjoy Your Latte !!


Komunikat ;)

Cześć Wam !

Co prawda, ostatnimi czasy rzadko tu bywam. A raczej bywam często, ale wpisów niestety brak. Ale mam zamiar wkrótce to zmienić...

W tym czasie powstało bardzo dużo różnych wypieków mojego autorstwa, które dzielnie czekają na komputerze, by je troszkę wyostrzyć i poprawić kolor....

Teraz nie mam zbyt dużo czasu by to zrobić, i bardzo mało bywam w domu, ale mam nadzieje, że w przerwie świątecznej nadrobię moje braki, i postaram się wrzucać także bieżące projekty, które nieustannie realizuje w zaciszu domowej kuchni :)

Oczywiście nie zawiodę was, jeżeli chodzi o prostotę przepisów. Jak zawsze staram się piec wyroby, które nie wymagają poświęcenia połowy dnia, by je zrobić, choć oczywiście i takie się pewnie kiedyś znajdą (jak ja już będę miała więcej czasu) :)

 

Póki co, biorę się za pisanie pracy dyplomowej i umieszczę ten oto wpis, żebyście wiedzieli, że nie zapomniałam o moim hobby i moim blogu !

 

Pozdrawiam

 

~Doggi~

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!