piątek, 22 listopada 2013
mniaaam

 

 

Jem jem i jem i jest mi z tym dobrze :) 3bit jak ta lala :)

 

~Doggi~

 

czwartek, 21 listopada 2013
Beza

 

 

 

Witam w czwartkowe przedpołudnie :) Tak sobie siedzę i myślę co by tutaj wrzucić ciekawego i pomyślałam o bezie! 

Beza o tortów bezowych :) Duuuża, bialutka i chrubiąca.... no i obrzydliwie słodka :) Same przyjemności wynikają z niej :)

A jak zrobić taką bezę? Co potrzeba? Toż to banalnie proste :) I ekspresowe :) Najważniejsze dwa składniki: BIAŁKA i CUKIER !!Bez nich bezy nie będzie ;) Żeby urozmaicić smak można dodawać różnych składników od cytryna, pomarańcza, kawa, starta czekolada, co jedno to lepsze :)

A więc dla tych, którzy nie próbowali jeszcze! Zaczynamy :)

 

Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego (białego)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Przygotowanie:

  • białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę
  • gdy uzyskamy pianę stopniowo zaczynamy dodawać cukier, po troszeczku
  • białko musi być po ubiciu tak sztywne, że gdy przechylimy miskę to ani drgnie
  • teraz dodajemy ocet winny i mąkę (dla usztywnienia ja raz daje 1 łyżkę raz dwie, zależy jaki mam humor :P), miksujemy
  • jest to proporcja na dwa blaty  o średnicy hmmm nie mam pojęcia! Na oko wykładam tak żeby zmieściły mi się oba blaty na jednej dużej płaskiej blaszce z piekarnika dzięki czemu moja beza jest duuża i grubiutka ale jak będziemy piec osobno można rozprowadzić na większą średnicę i będzie większy torcik :)
  • wkładamy do nagrzanego piekarnika na T=180°C po czym po upływie 5 minut temperaturę zmniejszamy do T=140°C i w tej temperaturze pieczemy przez 90 minut.
  • Gdy już będzie upieczona najlepiej bezę zostawić w piecu na całą noc do wyschnięcia  następnego dnia co dalej tworzyć

 

 

Smacznego !!!

 

 


środa, 20 listopada 2013
Tarta truskawkowo bezowa

 

 

Ok, jest przepis :) Jeden z miliona, które zdążyłam zrobić :)

Hmm, skąd pomysł na takie ciasto? Gdzieś raz na fejsie jakaś stronka wrzuciła zdjęcie czegoś takiego, i od razu wiedziałam, że muszę to zrobić. No i stworzyłam jakąś wariację :) Błędem było tylko to, że robiłam to latem gdzie termometry pokazywały prawie 30 stopni, do tego piekarnik i sauna w domu :)

Jednak, pomimo tego, ciasto zniknęło niemal od razu, nie zdążyło wystygnąć :) A to dobry znak, bo musiało być dobre :)

 

 

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki 
  • ½ kostki masła
  • ¼ szklanka wody + szczypta soli + żółtko (wymieszane)
  • ½ szklanka cukru pudru

 

Przygotowanie:

  • całość wymieszać i dokładnie zagnieść
  • zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki
  • po tym czasie, ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem, wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę
  • pieczemy przez 15 minut w T=190°C, następnie ściągamy papier z fasolą i w tej samej temperaturze pieczemy jeszcze około 10-15 minut, aż się zarumieni.

 

 

 

Składniki na truskawki:

  • 400g truskawek
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

  • truskawki należy wcześniej dokładnie opłukać i obrać z zieleniny ;)
  • wkładamy je do miski i wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier
  • należy to dokładnie wymieszać

 

 

 

 

Składniki na bezę:

  • 4 białka (duże)
  • 1 szklanka cukru (może być troszkę mniej)
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

  • białka wraz z solą ubić na sztywną pianę
  • następnie stopniowo dodajemy cukier
  • teraz dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną
  • całość musi być tak sztywna, że gdy obrócimy miskę do góry nogami to białko nawet nie drgnie :)

 

 

 

 

Przygotowanie całości:

  • na podpieczony kruchy spód wykładamy truskawki
  • na truskawki wykładamy bezę, można taki stożek zrobić będzie ładniej wyglądało no i nie wygładzać, urok w tych nierównościach bezy :)
  • ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na T=180°C i pieczemy około 20 minut może trochę dłużej (wierzch musi się zarumienić

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

wtorek, 19 listopada 2013
Czekoladowo czekoladowy

 

 

 

Dzień Dobry.


Co prawda przepisu wciąż brak Ale mam jeszcze jedno zdjęcie ciasta na telefonie :)

Jak już się ogarnę z tym wszystkim co z komputerem mam to będzie to wszystko i nawet więcej :)

Na załączonym obrazku murzynek silnie czekoladowy :) mnóstwo czekoladowego smaku lekko złamanego malinami. Puszysty, wilgotny pi prostu pyszny :)

 

 

~Doggi~



poniedziałek, 18 listopada 2013
Awarie

 

 

    No tak, i znów miał być przepis, przepisu nie ma, a kolejne się robią robią i robią! 

Najpierw Braciak odłączył Internet i gdzieś router wyniósł, potem jak wrócił to się okazało ze monitor ma jakieś ze sobą problemy, i pomniejszenie zdjęć stało się bardzo trudnym zadaniem, a na telefonie nie mam zdjęć tego co zrobiłam dotychczas, i tak w kółko! 

Więc wybaczcie mi te zaległości, postaram się coś wymyślić i pokazać wam ci ciekawego porabiałam w kuchni :)

 

~Doggi~ 

 


 

Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!