czwartek, 09 lutego 2012
Miodownik

 

Nie udało się... Pączki będą innym razem, brak mi składników, a jestem chora więc tyłka z domu nie ruszam ;(

Ale za to coś co z Olką zrobiłyśmy jakieś 2 dni temu... Wyszło hmmm, ciekawie ;) No i pierwszy raz robiłyśmy krem na bazie kaszki mannej, i co mogę powiedzieć?! ZAKOCHAŁAM SIĘ !! Ten krem jest tak pyszny, że mogłabym się nim zajadać bez przerwy, non stop !!

Początkowo miało być: ciasto-krem-ciasto, ale trochę ulepszyłyśmy koncepcję, i na górę zrobiłyśmy masę karmelowo-migdałową :D Mrrrr :D

Na co czekam,  z resztą, oto przepis !!

 

Składniki na krem:

  • 0,5 l mleka
  • 7 łyżek kaszki mannej
  • kostka masła
  • 230g cukru pudru

Przygotowanie kremu:

  • Mleko wlewamy do garnuszka o grubym spodzie, dodajemy kaszkę manną i gotujemy cały czas mieszając, żeby konsystencja była jednolita i jedwabista, bez grudek
  • po ugotowaniu odstawiamy w zimne miejsce by się wystudziło
  • po ostudzeniu dodajemy masło, cukier puder i miksujemy
  • gotowy krem wstawiamy do lodówki, by poczekał na swą dalszą kolejkę ;)

Składniki na ciasto:

  • 230g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki miodu płynnego
  • 500g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50g masła

Przygotowanie ciasta:

  • Wszystkie składniki włożyć do miski i ugniatać
  • ciasto dzielimy na 2 części
  • spód pieczemy w temperaturze 180oC przez około 20 minut
  • wyciągamy do ostudzenia

Składniki na masę karmelowo-migdałową:

  • 100g płatków migdałowych
  • 3 łyżki miodu
  • 100g cukru
  • 150g masła (może być więcej)

Wszystko razem wrzucamy do rondelka i próżymy.


Teraz przechodzimy do górnej części ciasta, którą wykładamy tak jak spód na prostokątna blaszkę tyle, że na nią wykładamy masę karmelowo-migladłową, to razem wkładamy do piekarnika i pieczeny dokłądnie tak jak spód.

Pod koniec pieczenia góry ciasta, wykładamy krem na spód ciasta. Gdy drugi placek jest gotowy nakładamy go na krem i wrzucamy całość do lodówki.

Ciasto oczywiście najlepsze jest po odleżeniu dnia w lodówce, jak ciasto lekko mięknie pod wpływem kremu!

 

 

Smacznego ;)


Do pracy rodacy !!

Dobry dzionek...

 

Ja pomimo mej ciężkiej choroby i wypluwaniu z siebie płuc, postanowiłam upiec pączki !! Pierwszy raz będę robiła je ALL BY MYSELF ! Jestem ciekawa efektu !!

Założenie początkowe.... Mają być pyszne i tłuste w różnych smaczkach... Ja najbardziej lubię z ajerkoniakiem :D więc prawdopodobnie takie też będą... Ale nie zabraknie takich z konfiturką i z... CZEKOLADĄ (dla mężusia :P)

Nad samym przepisem na ciasto pączkowe, co prawda dopiero pracuje, ale już kończę !!

Trzymajcie za mnie kciuki, bo biorę się do roboty póki maluda śpi :)

Pozdrawiam.

Wasza Doggi ]:->


wtorek, 07 lutego 2012
Jabłecznik babci Danusi

 

Jak sama nazwa wskazuje, jest to jabłecznik babci Danusi, dokładniej ujmując, babci mojego męża ;) Babcie jak to babcie, ciasta mają najlepsze !!

To jest moje  pierwsze podejście sprzed ładnych paru miesięcy, ale tydzień temu zrobiłam kolejne ;) Dziwne to, ale za każdym razem wychodzi inaczej ;)

No więc, jabłuszka to samo zdrowie, więc do roboty ;) !!!!

 

Składniki :

  • 500g krupczatki
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki śmietany 18%

Ponadto :

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie :

  • Wszystkie składniki posiekać nożem, później ugniatać na stolnicy
  • ciasto dzielimy na dwie części i włożyć do lodówki na około godzinę
  • jedną część rozwałkować i wyłożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę
  • dół zapiec w 180oC do zarumienienia
  • piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut.

 

 

Smacznego !!!!

 

Zmiany

Dobry Dien !!!!!

Na ciastowo.blox.pl szykują się małe zmiany. Już Doggi nie będzie sama, pomagać jej będzie szwagierka ;)

Postanowiłyśmy współpracować przy blogu z uwagi na to, że większość ciast robimy wspólnie, albo konsultujemy się jak będzie wg tej drugiej lepiej... Więc tak naprawdę od lipca, do nasze wspólne dzieła !!

Poza tym większych zmian nie przewidujemy.

Pozdrawiam,

~Doggi ;)

niedziela, 05 lutego 2012
Skubaniec

 

Oczywiście, znów dawno mnie nie było... Te dni tak uciekają, że aż strach, ale cóż trzeba wziąć się w garść i zabrać się do pracy :)

Tym razem, zaprezentuję Wam "Skubańca"- uwielbiam tą nazwę :D Jest to proste i przyjemne ciacho, które z jeszcze większą przyjemnością je się, oczywiście za sprawą dodatków czekoladowych i wiśni... Kurde blaszka, czekolada i wiśnie... TO ZAWSZE JEST NAJLEPSZE !! 

No to nie ma co zwlekać, przechodzę do konkretów ;)

 

Składniki:

  • 5 szklanek mąki
  • 5 łyżek cukru (do ciasta)
  • 6 żółtek
  • 1,5 kostki masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Ponadto:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • wiśnie1

 

Przygotowanie:

  • Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem
  • Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  • Całość ugniatamy
  • Dzielimy na 2 części
  • Jedna pozostaje biała, do drugiej dodajemy kakao (w zależności jak bardzo czekoladowe chcemy, ja daję duuuuużo ]:-> )
  • Białko ubijamy z cukrem na sztywną pianę

 

Układanie:

  • Przygotowujemy prostokątną blaszkę (najlepiej wyłożona papierem do pieczenia)
  • Jak sama nazwa wskazuje, skubiemy ciasto2.
  • Dzielimy nasze dwie połówki jeszcze raz żeby mieć ćwiartkę z jednego i drugiego koloru (choć to zależy czy lubimy dużo ciasta na górze czy też nie)
  • Pierwsza warstwa z białego ciasta
  • Na to kładziemy wisienki
  • Skubiemy kakaowe ciacho
  • Na całość wykładamy pianę z białek
  • No i na koniec uskubane białe i czarne 
  • Piec w temperaturze 150-170oC przez około 45 minut.

 


1 - ja stosuję wiśnie z kompotu, zrobionego przez moją mamę, ale robiłam także z wiśni mrożonych i różnicy większej nie ma ;)

2- przed uskubaniem, dobrze jest włożyć ciasto do zamrażarki na 10-15minut

 

 

 

Ammi Yammi :D

 


Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!