wtorek, 26 kwietnia 2016
Ajerkoniak

 

 

 

Hmmm, to nie to o co mi chodziło ;( Będę próbować dalej ;) 

Najlepszy ajerkoniak na świecie robił mój dziadek, łyżka stała w nim pionowo, bo jego się nie piło jego się jadło :D Ekstremalnie gęsty :) Mistrzowski!

No cóż mój taki nie jest :P Jest bardzo dobry, dość gęsty ale to nie to. Przypomina raczej te sklepowe ajerkoniaki. Trudno, zrobię z niego lody :D Albo jakiś krem :D Oczywiście żeby nie było, że jest niedobry. Bo jest pyszny, np jako polewa do deseru lodowego cud miód, ale nie jest on tym czym miał być. Był to mój pierwszy raz, pierwsza kombinacja, będę próbować dalej :)

 

 

Składniki:

  • 10 żółtek
  • 1/3 szklanki spirytusu
  • 400ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g lub dwa małe po 16g)
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szklanki cukru pudru

 

 

Przygotowanie:

  • żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, po czym dodajemy cukier puder i dalej miksujemy
  • teraz, ciągle miksując po troszeczku dolewamy spirytus (WAŻNE!! musi być naprawde po troszku, żeby jajka się nie zważyły!!)*
  • następnie po mału dodajemy mleko skondensowane i gotowe :)
  • Teraz można przelać do karafki z korkiem i można pić :D

 

*po dodaniu alko, jajka zrobią się ciemniejsze

 

 

 

Smacznego !!!

 


 

czwartek, 24 marca 2016
Crème brûlée

  

 

 Taki świątecny przepis ;) No ale... Jaja  są to na wielkanoc jak znalazł ;) 

 Jak ja to lubię!! Takie słodkie, takie tłuste, ale taaaaaaakie pyszne!! 

Robiłam drugi raz, tzn takie zwykłe pierwszy raz, bo kiedyś robiłam mini tarty z crème brûlée. Więc powiedzmy wiedziałam co jest pięć ;) Nawet dobre proporcje dobrałam i wsztystko wyszło jaktrzeba :)

Wszystkim bardzo smakowało, no bo kurcze, nie oszukujmmy się, kto nie lubi kremu ble? Bardzo zimny kremowy środek i ciepły skarmelizowany cukier, no helloł jaram się :D Ale największą radochę miała moja córa "aaaaaaa cukier cukier cukier" ;)

Polecam, i nie taki diabeł straszny :) 

 

Składniki:

  • 500 ml śmietanka 36%
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanili
  • drobny brązowy cukier (do skarmelizowania)

 

Przygotowanie:

  • śmietankę wraz z nasonami z wanili gotujemy (doprowadzić do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia)
  • żóltka miksujemy z cukrem (lub po prostu ucieramy łyżką), delikatnie, nie powinna zrobić się piana!
  • cały czas mieszają wlewamy cienkim strumieniem podgrzaną śmietankę
  • powstałą masę przelewamy do kokilek (u mnie wyszło na 6 sztuk o  ile dobrze pamiętam)
  • piec w około 100oC około godzinę (wierzch powinien być ścięty a środek galaretowaty)
  • odstawić dp przestudzenia, następnie wkładamy do lodówki na kilka  godzin (u mnie całą noc)
  • Tuż przed podaniem z wierzchu posypać brązowym cukrem i skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika

 

UWAGA! Ja np się zamuliłam, i nie miałam świadomości,że w moim palniku nie ma gazu (brawo ja!) ale ale, wstawiłam do piekarnika na samą górę, włączyłam funkcję grillowania, nagrzałam piekarnik na jakieś 230oC i wstawiłam na około 10 min aż całość się skarmelizowała :)

 

 

Smacznego :)

 


wtorek, 08 marca 2016
Devil's Food Cake

 

 

wow, kolejny wpis :D Stara szaleje!

Upieczone już jakieś sto lat temu, ale idealne na Dzień Kobiet :)

 

Wszystkiego najlepszego nam! :)


Takie niby nic, a jednak ma to coś. Diabelsko czekoladowe, wilgotne i ta bita śmietana. Teraz pytanie skądmam przepis? Nie wiem, nie pamiętam, dawno temu przywieziony z jakiejś książki z usa. Przepisałam do kajecika i czekało...długo czekało :P

 

Składniki:

  • 200g mąki
  • 200g brązowego cukru
  • 100g białego cukru
  • 60g kakao+ ½ szklanki letniego mleka (zmieszać)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g  masła
  • 2 duże jaja
  • ½ szklanki śmietany

 

Przygotowanie:

  • masło utrzeć na puszystą masę, wtrakcie miksowania dodawać po trochu cukru
  • jajka delikatnie ubić trzepaczką, i ciągle miksując po mału wlewać do masła z cukrem
  • teraz pora na kakao (płynne i przestudone) i dalej miksujemy
  • na koniec, stopniow, etapami dodajemy po jednej łyżce maślanki miksujemy i mąkę z proszkiem do pieczenia, na zmianę aż całość zmieszamy
  • w calezeniach jest forma o średnicy 20-21 cm ja piekłam w 24 albo 26 nie pamiętam ale nawet jeśli to było 24 cm to i tak mogłam spokojnie dać większą bo ładnie urosło :) 
  • piec w dwóch blaszkach (najlepiej jeśli nie mamy, to najpierw polowę ciasta a potem drugą)

 

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki 36% *
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250g mascarpone**

ponadto:

  • świeże maliny (ilość wedle uznania)
  • zaparzona kawa (1 łyżka kawy ropzp + ½ szklanki wrzątku)

 

Przygotowanie:

  • śmietankę ubić wraz z cukrem na bardzo sztywno
  • mascarpone lekko zmiksować i dodać do bitej śietany i połączyć
  • teraz pierwszy blat ciasta nasączamy kawą,   wykładamy połowę kremu, na to drugi blat znów kawa i potem krem a na sam koniec maliny i koniec :)

 

 

 

Smacznego :)

 

 

*gdy używamy 30% warto dodać śmietan fix,żeby lepiej się trzymało

** w oryginale była sama kremówka

środa, 02 marca 2016
Lody Nutellove

 

 

 

No cóż. Słabaaaa jestem, idzie mi to jak krew z nosa. Mogłabym zrzucić winę na dzieci, "no helloł mam dwójkę dzieci, nie mam czasu" ale to nieprawda, czas mam ;) dzieciaki wymówką nie są są zbyt grzeczni na to :P

 

Nie wiem jak pogoda u was, ale u mnie masacra. Ni to śnieg ni to chlapa, a ja zamarzam, Cierpię męki, nie nadaję się na ten klimat :( Więc hmmm, żeby sobie przypomnieć lato... Komu lody? takie domowe :D o smaku nutelli :D Są przepyszne

 

Przepis zaczerpnięty z kolekcji pani Doroty z Moje Wypieki  :) Jednak lekko zmieniony

 

 

Składniki: 

  • 450g nutelli
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (raz dałam słodzone i też było ok, ale bardzo słodkie)
  • 1 szklanka kremówki (tzn śmietanka 30 - 36% )

 

Przygotowanie:

  • Wszystko razem dokładnie zmikasować i wstawić do lodówki na około 1h 
  • Po tym czasie całość przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją naszego urządzenia
  • Można zrobić też bez maszynki, ale to nie dla mnie, za dużo zabawy :P
  • jak bez maszynki? No cóż, gotową mieszankę wkładamy do zamrażarki, i co jakiś czas wyciągamy i miksujemy i tak w kółko aż będą odpowiednio sztywne. Idąc za radą ze strony moje wypieki, autorka sugeruje, żeby robić to co 30 min przez pierwsze 3h

 

 

Smacznego :)

 

 

p.s. W najbliższym czasie mam w planach, odświeżenie bloga. A mianowicie, wrócę do starych przepisów i starych zdjęć (masacra jak nanie patrzę) i porobię nowe fotki, żeby patolki nie było :D

Miłego dnia :) 


czwartek, 21 maja 2015
Lody Nutellove


 Trochę mnie nie było :( Jestem żyję mam się świetnie :) co robiłam jak mnie nie było? Hmmm dużo biegałam, potem dłuuugo byłam w ciąży a teraz mam już dużego 4 miesięcznego berbecia Stachulca.

W między czasie oczywiście piekłam, nie tak dużo jak zwykle ale cudowałam.

Poza tym mam stan depresyjny ponieważ mój ukochany mikser się zepsuł :(

 

Wkrótce wpis z lodami nutella :)

 

 

~Doggi~

 


14:42, dogsonx
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 grudnia 2013
Porządki

 

 

 

Wzięłam się za porządkowanie aparatu :) Mam tam tyle wszystkiego, że zwariowałam ;) Zdjęcia, filmiki, wspomnienia ;) 

W całej stercie wszystkiego nawet znalazłam to cudo, o którym zapomniałam!! A to było taaaakie pyszne :) Lato znów się przypomina ;)

Mam nadzieję, że uda mi się jutro dać jakiś przepis :) W końcu Święta się zbliżają a im więcej słodkości tym lepsze święta :)

 

Pozdrawiam Was Ciastowe Potworki :)

 

 

~Doggi~

 


piątek, 22 listopada 2013
mniaaam

 

 

Jem jem i jem i jest mi z tym dobrze :) 3bit jak ta lala :)

 

~Doggi~

 

czwartek, 21 listopada 2013
Beza

 

 

 

Witam w czwartkowe przedpołudnie :) Tak sobie siedzę i myślę co by tutaj wrzucić ciekawego i pomyślałam o bezie! 

Beza o tortów bezowych :) Duuuża, bialutka i chrubiąca.... no i obrzydliwie słodka :) Same przyjemności wynikają z niej :)

A jak zrobić taką bezę? Co potrzeba? Toż to banalnie proste :) I ekspresowe :) Najważniejsze dwa składniki: BIAŁKA i CUKIER !!Bez nich bezy nie będzie ;) Żeby urozmaicić smak można dodawać różnych składników od cytryna, pomarańcza, kawa, starta czekolada, co jedno to lepsze :)

A więc dla tych, którzy nie próbowali jeszcze! Zaczynamy :)

 

Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego (białego)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Przygotowanie:

  • białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę
  • gdy uzyskamy pianę stopniowo zaczynamy dodawać cukier, po troszeczku
  • białko musi być po ubiciu tak sztywne, że gdy przechylimy miskę to ani drgnie
  • teraz dodajemy ocet winny i mąkę (dla usztywnienia ja raz daje 1 łyżkę raz dwie, zależy jaki mam humor :P), miksujemy
  • jest to proporcja na dwa blaty  o średnicy hmmm nie mam pojęcia! Na oko wykładam tak żeby zmieściły mi się oba blaty na jednej dużej płaskiej blaszce z piekarnika dzięki czemu moja beza jest duuża i grubiutka ale jak będziemy piec osobno można rozprowadzić na większą średnicę i będzie większy torcik :)
  • wkładamy do nagrzanego piekarnika na T=180°C po czym po upływie 5 minut temperaturę zmniejszamy do T=140°C i w tej temperaturze pieczemy przez 90 minut.
  • Gdy już będzie upieczona najlepiej bezę zostawić w piecu na całą noc do wyschnięcia  następnego dnia co dalej tworzyć

 

 

Smacznego !!!

 

 


środa, 20 listopada 2013
Tarta truskawkowo bezowa

 

 

Ok, jest przepis :) Jeden z miliona, które zdążyłam zrobić :)

Hmm, skąd pomysł na takie ciasto? Gdzieś raz na fejsie jakaś stronka wrzuciła zdjęcie czegoś takiego, i od razu wiedziałam, że muszę to zrobić. No i stworzyłam jakąś wariację :) Błędem było tylko to, że robiłam to latem gdzie termometry pokazywały prawie 30 stopni, do tego piekarnik i sauna w domu :)

Jednak, pomimo tego, ciasto zniknęło niemal od razu, nie zdążyło wystygnąć :) A to dobry znak, bo musiało być dobre :)

 

 

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki 
  • ½ kostki masła
  • ¼ szklanka wody + szczypta soli + żółtko (wymieszane)
  • ½ szklanka cukru pudru

 

Przygotowanie:

  • całość wymieszać i dokładnie zagnieść
  • zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki
  • po tym czasie, ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem, wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę
  • pieczemy przez 15 minut w T=190°C, następnie ściągamy papier z fasolą i w tej samej temperaturze pieczemy jeszcze około 10-15 minut, aż się zarumieni.

 

 

 

Składniki na truskawki:

  • 400g truskawek
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

  • truskawki należy wcześniej dokładnie opłukać i obrać z zieleniny ;)
  • wkładamy je do miski i wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier
  • należy to dokładnie wymieszać

 

 

 

 

Składniki na bezę:

  • 4 białka (duże)
  • 1 szklanka cukru (może być troszkę mniej)
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

  • białka wraz z solą ubić na sztywną pianę
  • następnie stopniowo dodajemy cukier
  • teraz dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną
  • całość musi być tak sztywna, że gdy obrócimy miskę do góry nogami to białko nawet nie drgnie :)

 

 

 

 

Przygotowanie całości:

  • na podpieczony kruchy spód wykładamy truskawki
  • na truskawki wykładamy bezę, można taki stożek zrobić będzie ładniej wyglądało no i nie wygładzać, urok w tych nierównościach bezy :)
  • ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na T=180°C i pieczemy około 20 minut może trochę dłużej (wierzch musi się zarumienić

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

wtorek, 19 listopada 2013
Czekoladowo czekoladowy

 

 

 

Dzień Dobry.


Co prawda przepisu wciąż brak Ale mam jeszcze jedno zdjęcie ciasta na telefonie :)

Jak już się ogarnę z tym wszystkim co z komputerem mam to będzie to wszystko i nawet więcej :)

Na załączonym obrazku murzynek silnie czekoladowy :) mnóstwo czekoladowego smaku lekko złamanego malinami. Puszysty, wilgotny pi prostu pyszny :)

 

 

~Doggi~



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!