Blog > Komentarze do wpisu
Crème brûlée

  

 

 Taki świątecny przepis ;) No ale... Jaja  są to na wielkanoc jak znalazł ;) 

 Jak ja to lubię!! Takie słodkie, takie tłuste, ale taaaaaaakie pyszne!! 

Robiłam drugi raz, tzn takie zwykłe pierwszy raz, bo kiedyś robiłam mini tarty z crème brûlée. Więc powiedzmy wiedziałam co jest pięć ;) Nawet dobre proporcje dobrałam i wsztystko wyszło jaktrzeba :)

Wszystkim bardzo smakowało, no bo kurcze, nie oszukujmmy się, kto nie lubi kremu ble? Bardzo zimny kremowy środek i ciepły skarmelizowany cukier, no helloł jaram się :D Ale największą radochę miała moja córa "aaaaaaa cukier cukier cukier" ;)

Polecam, i nie taki diabeł straszny :) 

 

Składniki:

  • 500 ml śmietanka 36%
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanili
  • drobny brązowy cukier (do skarmelizowania)

 

Przygotowanie:

  • śmietankę wraz z nasonami z wanili gotujemy (doprowadzić do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia)
  • żóltka miksujemy z cukrem (lub po prostu ucieramy łyżką), delikatnie, nie powinna zrobić się piana!
  • cały czas mieszają wlewamy cienkim strumieniem podgrzaną śmietankę
  • powstałą masę przelewamy do kokilek (u mnie wyszło na 6 sztuk o  ile dobrze pamiętam)
  • piec w około 100oC około godzinę (wierzch powinien być ścięty a środek galaretowaty)
  • odstawić dp przestudzenia, następnie wkładamy do lodówki na kilka  godzin (u mnie całą noc)
  • Tuż przed podaniem z wierzchu posypać brązowym cukrem i skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika

 

UWAGA! Ja np się zamuliłam, i nie miałam świadomości,że w moim palniku nie ma gazu (brawo ja!) ale ale, wstawiłam do piekarnika na samą górę, włączyłam funkcję grillowania, nagrzałam piekarnik na jakieś 230oC i wstawiłam na około 10 min aż całość się skarmelizowała :)

 

 

Smacznego :)

 


czwartek, 24 marca 2016, dogsonx

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!