Blog > Komentarze do wpisu
Tarta truskawkowo bezowa

 

 

Ok, jest przepis :) Jeden z miliona, które zdążyłam zrobić :)

Hmm, skąd pomysł na takie ciasto? Gdzieś raz na fejsie jakaś stronka wrzuciła zdjęcie czegoś takiego, i od razu wiedziałam, że muszę to zrobić. No i stworzyłam jakąś wariację :) Błędem było tylko to, że robiłam to latem gdzie termometry pokazywały prawie 30 stopni, do tego piekarnik i sauna w domu :)

Jednak, pomimo tego, ciasto zniknęło niemal od razu, nie zdążyło wystygnąć :) A to dobry znak, bo musiało być dobre :)

 

 

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki 
  • ½ kostki masła
  • ¼ szklanka wody + szczypta soli + żółtko (wymieszane)
  • ½ szklanka cukru pudru

 

Przygotowanie:

  • całość wymieszać i dokładnie zagnieść
  • zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki
  • po tym czasie, ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem, wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę
  • pieczemy przez 15 minut w T=190°C, następnie ściągamy papier z fasolą i w tej samej temperaturze pieczemy jeszcze około 10-15 minut, aż się zarumieni.

 

 

 

Składniki na truskawki:

  • 400g truskawek
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

  • truskawki należy wcześniej dokładnie opłukać i obrać z zieleniny ;)
  • wkładamy je do miski i wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier
  • należy to dokładnie wymieszać

 

 

 

 

Składniki na bezę:

  • 4 białka (duże)
  • 1 szklanka cukru (może być troszkę mniej)
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

  • białka wraz z solą ubić na sztywną pianę
  • następnie stopniowo dodajemy cukier
  • teraz dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną
  • całość musi być tak sztywna, że gdy obrócimy miskę do góry nogami to białko nawet nie drgnie :)

 

 

 

 

Przygotowanie całości:

  • na podpieczony kruchy spód wykładamy truskawki
  • na truskawki wykładamy bezę, można taki stożek zrobić będzie ładniej wyglądało no i nie wygładzać, urok w tych nierównościach bezy :)
  • ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na T=180°C i pieczemy około 20 minut może trochę dłużej (wierzch musi się zarumienić

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

środa, 20 listopada 2013, dogsonx

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/20 10:39:50
Moje smaki!
-
2013/11/20 13:12:41
Co mogę dać zamiast truskawek? Tak samo wtedy przygotować?
-
2013/11/20 13:49:13
Zołza, tak naprawdę wszystkie owoce możesz dac, ale najlepsze będą kwaskowe bo beza daje tylko słodyczy ze trzeba to czymś złamać. No i robisz tak samo, tylko mąką trzeba pokombinować im bardziej soczyste i puszczajace soki owoce tym więcej mąki, żeby się skleilo ;) ale te różnice w mące minimalne :)
-
2013/11/20 14:40:24
ale piekna:)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!