Blog > Komentarze do wpisu
Beza

 

 

 

Witam w czwartkowe przedpołudnie :) Tak sobie siedzę i myślę co by tutaj wrzucić ciekawego i pomyślałam o bezie! 

Beza o tortów bezowych :) Duuuża, bialutka i chrubiąca.... no i obrzydliwie słodka :) Same przyjemności wynikają z niej :)

A jak zrobić taką bezę? Co potrzeba? Toż to banalnie proste :) I ekspresowe :) Najważniejsze dwa składniki: BIAŁKA i CUKIER !!Bez nich bezy nie będzie ;) Żeby urozmaicić smak można dodawać różnych składników od cytryna, pomarańcza, kawa, starta czekolada, co jedno to lepsze :)

A więc dla tych, którzy nie próbowali jeszcze! Zaczynamy :)

 

Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego (białego)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Przygotowanie:

  • białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę
  • gdy uzyskamy pianę stopniowo zaczynamy dodawać cukier, po troszeczku
  • białko musi być po ubiciu tak sztywne, że gdy przechylimy miskę to ani drgnie
  • teraz dodajemy ocet winny i mąkę (dla usztywnienia ja raz daje 1 łyżkę raz dwie, zależy jaki mam humor :P), miksujemy
  • jest to proporcja na dwa blaty  o średnicy hmmm nie mam pojęcia! Na oko wykładam tak żeby zmieściły mi się oba blaty na jednej dużej płaskiej blaszce z piekarnika dzięki czemu moja beza jest duuża i grubiutka ale jak będziemy piec osobno można rozprowadzić na większą średnicę i będzie większy torcik :)
  • wkładamy do nagrzanego piekarnika na T=180°C po czym po upływie 5 minut temperaturę zmniejszamy do T=140°C i w tej temperaturze pieczemy przez 90 minut.
  • Gdy już będzie upieczona najlepiej bezę zostawić w piecu na całą noc do wyschnięcia  następnego dnia co dalej tworzyć

 

 

Smacznego !!!

 

 


czwartek, 21 listopada 2013, dogsonx

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!