Blog > Komentarze do wpisu
Tarta "Czekoladowy Szał"

 

 

Witam bąbelki ! :) Tak jak wczoraj pisałam, tak dziś jestem z Wami :) 

I teraz odpowiedź na pytanie, co mogłam zrobić z malinami i migdałami? TAAAAARTĘ, czekoladowo czekoladową, czekoladowe szaleństwo!! :)

Przepis jest przerażająco prosty, i do tego mój :)

Ok, nie ma co zwlekać, pozwólcie, że przestawię Wam mój Czekoladowy Szał :)

 

Składniki na kruchy spód: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 żółtko + ½ szklanki wody + szczypta soli (wymieszane)
  • 2 - 3 łyżki kakao

 

 

 

Przygotowanie: 

  • wszystkie składniki razem połączyć i wstawić na 1h do lodówki
  • wyłożyć tartownicę rozwałkowanym kakaowym ciachem
  • ułożyć nań papier do pieczenia wraz z fasolą
  • wkładamy do nagrzanego piekarnika na T=190°C na około 15 min
  • po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez około 10 minut

 

 

Składniki na budyń czekoladowy: 

  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru (ja użyłam brązowego, bo go kocham!!)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie: 

  • gotujemy 1½ szklanki mleka z masłem
  • w między czasie, w reszcie mleka rozpuszczam pozostałe składniki (bardzo dokładnie należy je połączyć bo inaczej będzie grudkowaty budyń!!)
  • gdy mleko zacznie się gotować pomału dodajemy kakaową miksturę cały czas mieszając mleko, bardzo dokładnie i energicznie (ja to robię trzepaczką) aż powstanie budyń

 

Pozostałe składniki:

  • około 400g malin 
  • płatki migdałowe na oko (tak aby zakryły górę)
  • opcjonalnie brązowy cukier

 

Przygotowanie całości: 

  • na upieczony czekoladowy spód wykładamy budyń czekoladowy (już teraz jest pysznie)
  • na budyń rozkładamy maliny i całość obsypujemy płatkami migdałowymi
  • jeżeli mamy taki kaprys płatki migdałowe można dodatkowo posypać obficie brązowym cukrem i do pieca do momentu aż migdały się zarumienią (piekarnik nastawiamy na pieczenie góry na 190°C)
  • gdy zrobimy opcję z cukrem powinien on utworzyć na migdałach  pyszną karmelową skorupkę :) mrrrrrr :)

 

 

p.s. ja zrobiłam opcję bez cukru (na zdjęciu) jednakże innym razem zrobiłam z cukrem ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia :)

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

czwartek, 15 sierpnia 2013, dogsonx

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/19 13:40:24
To prawdziwy szał, ale czad :-)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!