Blog > Komentarze do wpisu
Tarta Jabłkowo - budyniowa

 

 

Po wielu trudach i niedogodnościach udało się :) Wpis z tarty jest :) Tak jak pisałam wcześniej, wymyśliłam tą tartę sama ;) Bazowałam się na tak zwanych wspomnieniach z dzieciństwa, kiedy to babcia kupowała nam takie małe kruche babeczki właśnie z budyniem i jabłkami a całość uraczona była pyszną kruszonką :)

Tak potrzebowałam tego smaku i czegoś w tym stylu, że skomponowałam z najprostszych przepisów jakie stosuję od lat małą, słodziutką tartę :) 

Wyszło naprawdę super i pysznie, a rozeszło się w takim tempie, że nawet nie zorientowałam się gdzie zniknęło ciasto ;)

 

Składniki na spód:

  •  1,5 szklanki mąki
  • ½ kostki masła
  • ¼ szklanki wody + szczypta soli + zółtko (wymieszane)
  • ½ szklanki cukru

 

Przygotowanie: 

  • wszystko razem dokładnie zagnieść
  • włożyć na 30 minut do lodówki
  • ciastem wykładamy foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę
  • piec w T=190°C przez 15 min, po tym czasie zdejmujemy papier i fasolę i pieczemy jeszcze z 10-15 minut (do zarumienienia)

 

 

W międzyczasie... 

 

Składniki na budyń: 

  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • ¼ szklanki cukru

 

Przygotowanie: 

  • do miseczki odlać trochę więcej niż ¼ przygotowanego mleka
  • resztę mleka wlewamy do rondelka, wraz z cukrem i doprowadzamy do gotowania
  • do odlanego mleka dodajemy pozostałe składniki (mąki, cukier wanilinowy, żółtko) i dokładnie mieszamy, na jednolity płyn
  • gdy mleko się zagotuje, po malutko wlewamy mieszankę z mąkami, cały czas bardzo energicznie mieszając (żeby nie porobiły się grudki)
  • odstawić do przestudzenia

 

 

Przygotowanie całości: 

  • na kruchy spód wykładamy budyń
  • na to ugotowane jabłka z cynamonem (mogą być kupne, ale ja zawsze robię sama i mam w piwnicy ukryte ;) zużyłam do tego około 400g)
  • i na wierzch sypię kruszonką (nie powiem wam proporcji bo zawsze robię na oko i zapominam się skupić na proporcji ale potrzebne jest masło, mąka pszenna i cukier w takich ilościach żeby po zmieszaniu sypkie było)
  • wierzch można dodatkowo posypać cukrem (po upieczeniu fajniutki chrupiące jest z wierzchu :))
  • wstawić do piekarnika i kontynuować pieczenie w T=180ºC (aż kruszonka lekko się podrumieni)

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

 

czwartek, 14 marca 2013, dogsonx

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/14 14:16:48
aż ślinka cieknie ;)
-
2013/03/14 14:34:57
wygląda pysznie!
-
2013/03/14 16:01:40
baaaardzo apetyczne! wpraszam się na kawał(eczek) ;)
-
2013/03/16 20:29:50
Jejku jaka apetyczna kruszonka
-
2013/03/17 12:50:55
To jedno z tych pyszności, które udowadnia, że klasyka i prostota nie muszą zostawać w tyle ;p Wygląda apetycznie i jej smak z pewnością zachwyci każdego! :)
-
2013/03/18 18:18:46
Ależ to musiało być mniamuśne :) Też lubię wracać gdzieś głęboko tkwiących w nas smakach dzieciństwa :)
-
2013/03/20 13:30:38
Pysznie wygląda
-
2013/03/22 12:55:52
Właśnie czegoś takiego szukałam, zapisuję przepis :-)
-
Gość: Agarra, *.dynamic.chello.pl
2014/03/31 14:54:51
przepis do bani, nic sie nie zgadza! a jablka wypuszczaja wode pod koniec, dziewczyno jestem na Ciebie wsciekla!!!!!!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!