Blog > Komentarze do wpisu
Tradycyjna Babka Piaskowa

 

Babeczki, ach babeczki :) Ta akurat nie była robiona na święta, ale jak najbardziej może być świąteczna ! Dla odmiany, była zrobiona na życzenie dla teścia no i wydaje mi się, że smakowała domownikom, ale ręki nie dam uciąć bo po prostu nie pamiętam, tak dawno była robiona ;)

Składniki:

  • ½ kostki masła
  • 4 jajka
  • 120g cukru pudru
  • 240g  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • ½ szklanki mleka

Przygotowanie:

  • Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Do tego stopniowo dodajemy, cały czas ucierając po jednym jajku i wanilią.
  • Gdy składniki dobrze się ze sobą połączą, dodajemy mąkę przesiewaną przez sito (wcześniej zmieszana z proszkiem do pieczenia).
  • Ucieramy dolewając do ciasta małymi porcjami mleko.

 


  • Piec w temperaturze 180 stopni C. przez około 40 minut, może być nieco dłużej. Następnie przez 10 minut chłodzimy w formie, w której nasza babka była pieczona.
  • Na koniec, gdy babka jest już ostudzona możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

 

Smacznego !!!

 


poniedziałek, 26 grudnia 2011, dogsonx

Polecane wpisy

  • Babka Majonezowa

    W końcu i na nią przyszła pora, przepis mojej mamy, lekko zmodyfikowany... Moja mama robią ta babkę od kiedy pamiętam tylko, zawsze na każdą rodzinną imprezkę m

  • Carrot Cake

    No i udało się :) zdjęcia zostały wrzucone, jak widać z resztą :) W sumie ciasto marchewkowe zrobiłam pierwszy raz, jakiś tam przepis przywleczony z hameryki...

  • Zebrrrrra

    Przepis mamowy, babciowy i teraz mój :) Pyszotka zeberrrrrotka :D Gdyby nie to, że piecze się 1,5h to to ciasto byłoby idealne na ciastp błyskawice :) Składnik

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!