Blog > Komentarze do wpisu
Biszkoptowiec z winogronami i bezą

Jak mnie nie było tak nie było... Teraz mam nadzieję nadrobię przeogromne zaległości blogowe :)

Wczorajsze dzieło.

Bardzo łatwe w wykonaniu, słodkie i pyszne :) Idealne na szybką kawę w tygodniu :)

Mam nadzieję, że spodoba się Wam tak samo jak mnie :)

Do dzieła...

Ciasto:

  • 1½ szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • ½ szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła lub "Kasi"
Przygotowanie:

Masło topimy.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel.
Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy wrzącą wodę (WAŻNE!), po minucie dodajemy mleko, skladniki ciasta mieszamy.
Gdy ciasto stanie się jednolite dodajemy kolejno (cały czas miksując) : utarte zółtka, płynny podstudzony tłuszcz i proszek do pieczenia.
Ubijamy aż ciasto stanie się gładkie i lśniące ;)
Gotową mieszankę przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy, średniej wielkości.
Wstawiamy do nagrzanego, ale nie gorącego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 160oC przez około 30 minut. Gdy lekko się zarumieni wystawiamy, by przestygło.
Na wychłodzone ciasto układamy bardzo gęsto, pokrojone na połówki winogrona (mogą byc także śliwki) delikatnie opruszamy cynamonem i cukrem.


Beza:
  • 3 białka (pozostałe po żółtkach użytych do ciasta)
  • ½ szklanka cukru pudru
Białka umieszczamy w wysokim naczyniu ubijamy na najwyższych obrotach stopniowo dodając cukier puder do uzyskania sztywnej piany...
Piana będzie gotowa, gdy obrócimy naczynie do góry nogami a białko ani drgnie :D

Następnie:

Owoce przykrywamy ubitą pianą z białek.
Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika.
Nastawiamy na temperaturę 110-120oC ustawione tylko na górę, pozostawiamy lekko uchylone drzwiczki (na 1 cm) i podpiekamy przez około 20 minut aż beza lekko się podrumieni i podsuszy.
Jeżeli chcemy by była to lekko ścięta piana to ciato gotowe ;)
Jednakże jeżeli wolicie tak jak ja chrupiącą bezę, nastawiamy na około 180-190oC i pieczemy przez około kolejnych 10 minut by się wysuszyło :)



Pyyyycha ;)
Smacznego !! :)


 

niedziela, 10 kwietnia 2011, dogsonx

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/10 14:01:17
bardzo fajne ciacho :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!