Blog > Komentarze do wpisu
Kruche Babeczki z bitą śmietaną i owocami

 

 

W miniony weekend, w moim domu była tak zwana "rodzinna imprezka" z okazji moich zaległych urodzin... A co to by była za imprezka bez słodkości? :) Tak więc, podwinęłam rękawy i wzięłam się do pracy... Jednakże mój stan zdrowotny nie pozwala mi za bardzo szaleć i długo stać więc zrobiłam tylko dwa dzieła... Jedno z nich jak wskazuje tytuł to kruche babeczki, które są dobre na każdą okazję... A największą radość sprawiło mi gdy wszyscy się nimi zajadali i zchwalali je, w szczególności moje małe kuzynostwo :) Tak więc umieszczam tu przepis właśnie na nie...

 

Składniki na ciasto kruche (około 21 babeczek) :

  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki w razie potrzeby
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 kostki margaryny/masła (miekkie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu (np. waniliowy, migdałowy lub advocat)

 

Składniki do dekoracji :

  • 500 ml śmietany 30-36% (kremówki)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1,5-2 łyżki goroącej wody
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • truskawki
  • brzoskwinie
  • czereśnie
  • kiwi

 

Przygotowanie ciasta :

  • Nie ma tu nic skomplikowanego.... Mieszamy wszystkie składniki w podanej kolejności i dokładnie zagniatamy, do uzyskania jednolitej konsystencji (w razie gdyby się zbyt kleiło można podsypać mąką).
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut by się schłodziło.
  • Następnie robiąc z ciasta małe kulki wylepiać nimi foremki do babeczek (wcześniej wysmarowane masłem i posypane np kaszką manną). Należy uważać by ciasto wylepione w foremkach nie było bardzo cienkie, ponieważ bardzo szybko i bardzo mocno wyrasta ono w czasie pieczenia.
  • Przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać widelcem ciasto w foremkach, czynność można powtórzyć też w trakcie pieczenia gdyby za bardzo rosły.
  • Pieczemy w temperaturze 180o C przez około 10 minut do zarumienienia się babeczek.


Przygotowanie dekoracji :

  • Na początek radzę rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i wstawić do lodówki by się schłodziło lekko (tak by się nie ścięła żelatyna)
  • Następnie w wysokim naczyniu umieszczamy śmietanę kremówkę, wsypujemy cukier puder i mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo sztywnej śmietany (czasem gdy kremówka się słabo ubija dodaję do niej 2 śmietan fixy). Gdy kremówka jest już gotowa a żelatyna odpowiednio schłodzona, do kremówki wlewamy żelatynę.
  • Gotową śmietanę nakładamy na ostudzone babeczki łyżką lub workiem do dekoracji tortów (na ogół wybieram łyżkę ponieważ jest szybciej, nie tak efektownie jak w przypadku woreczka do dekoarcji tortów, ale też niczego sobie ;))
  • Na śmietanę wyłożoną na babeczki nakładamy wybrane przez nas owoce wczesniej pokrojone, ja zawsze nakładam kilka rodzajów owoców by było smacznie i kolorowo :)
  • Tak przygotowane babeczki najlepiej przed podaniem włożyć do lodówki by się żelatyna w śmietanie była bardziej ścięta.

Gotowe !

 

 

Smacznego !!!

 

 

 

wtorek, 07 lipca 2009, dogsonx

Komentarze
Gość: aniela, acxg165.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/10 16:19:55
......zal co to za badziewie
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zareklamuj swojego bloga ;) Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!